Sve je isto samo njih nema: Hrvatska i Srbija su pronašle "zajednički interes" – BiH!

14
Radiosarajevo.ba
Sve je isto samo njih nema: Hrvatska i Srbija su pronašle "zajednički interes" – BiH!
Foto: Hina / Porfirije, Dačić i Plenković

Sve je isto – samo njih nema!

Ovako bi se mogla opisati atmosfera na tradicionalnom božićnom prijemu "Hristos se rodi - Vaistinu se rodi" 6. januara koji je organiziralo Srpsko nacionalno vijeće (SNV) u Zagrebu, a na kojem se pojavio Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade Srbije i njezin šef diplomacije.

Lomeći česnicu

Ovaj skup je naš uvaženi beogradski kolega Dragan Banjac nazvao farsom.

NBA: Jusuf Nurkić odigrao još jedan fantastičan meč, prekinut veliki niz Phoenixa

NBA: Jusuf Nurkić odigrao još jedan fantastičan meč, prekinut veliki niz Phoenixa

Notorni "Mali Sloba", poznatiji kao glasnogovornik "balkanskog kasapina" Slobodana Miloševića, onaj isti koji je Hrvate nazivao "povampirenim ustašama", i nastavljači politike Franje Tuđmana predvođeni premijerom Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem ("Tuđman je najveći hrvatski državnik u povijesti", op.r.), sve lomeći česnicu i tražeći novčić s likom Nikole Tesle – tragali su i za "zajedničkim interesom".

Društvo im je pravio spiritus movensa ovog skupa, patrijarh Porfirije.

Cero: Dok traje halabuka, Dodik i Vučić otimaju imovinu države BiH – to je cilj!

Cero: Dok traje halabuka, Dodik i Vučić otimaju imovinu države BiH – to je cilj!

Upravo te riječi "zajednički interes" naglašene su više puta, posebno u govoru srbijanskog zvaničnika, i to pred spiritus movensom ovog skupa – patrijarhom Porfirijem:

"Imamo puno zajedničkih interesa…";

"2014. upravo ovdje smo govorili o potrebi da nađemo zajednički interes…";

"Želim reći da su najbolji odnosi Hrvatske i Srbije u interesu naša dva naroda";

Šta bi mogao biti taj "zajednički interes"?

Sudeći po širi spektra interesa za unutrašnja politička pitanja BiH, intenzitetu djelovanja na prostorima BiH, odnosima sa zvaničnim vlastima u Sarajevu, dakle, bh. prema suverenitetu, pa i poziciji prema nekim otvorenim pitanjima poput granica, čini se da bi taj "zajednički interes" mogao samo jedno. Bosna i Hercegovina!

Dok hrvatski mediji pišu da su "Zagreb i Beograd postavili realne okvire političkog dijaloga", čini se da je to zatopljenje odnosa direktno proporcionalno rastu interesa za dešavanja u BiH i znakovito narušavanje odnosa sa zvaničnim Sarajevom.

Primjerice, dok je u Zagrebu na skupu srbijanskih i hrvatskih zvaničnika sve podsjećalo "na mir, toleranciju i solidarnost", Ivica Dačić u ponedjeljak, 9. januara, dolazi u Istočno Sarajevo na obilježavanje neustavnog "dana RS-a". Isti onaj koji je nekoliko dana ranije imenovao srbijanskog oficira za vezu u američki State Department!

Turković upozorila Dačića: 'Vaš dolazak na proslavu neustavnog dana RS narušava odnose BiH i Srbije'

Turković upozorila Dačića: 'Vaš dolazak na proslavu neustavnog dana RS narušava odnose BiH i Srbije'

Samo nekih šest-sedam kilometara od središta Sarajeva, prema pisanju upravo srbijanskih medija, viđena su "razna materijalno-tehnička sredstva i naoružanje, kao i specijalizirana oklopna vozila, policijski motori i kvadovi". Je li to poruka mira ili drska provokacija?

Dolazak oklopnih vozila
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Dolazak oklopnih vozila

Drska provokacija

U Lukavicu će Dačić doći sa Danilom, sinom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i drugim visokim zvaničnicima Srbije.

U ponedjeljak, će, majkama Srebrenice i žrtvama Srebrenice u inat, baš u blizini Sarajeva, na neustavni 9. januar - "za krst" - marširati pripadnici specijalnih i drugih policijskih snaga MUP-a RS, formacije koja je pred međunarodnim i domaćim sudovima označena kao - saučesnik u genocidu! Jesu li to te poruke mira?

Ivica Dačić je notorni negator genocida, dok na sličan način taj najteži zločin na tlu Europe poslije Drugog svjetskog rata "problematizira" i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

S druge strane, vrlo je otvorena uloga Srbije i oko pitanja državne imovine BiH.

"Genocid u Srebrenici je proizvod 9. januara"

"Genocid u Srebrenici je proizvod 9. januara"

Prije tačno godinu dana, u januaru 2022. upravo je aktuelni član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović upozorio da Vučić "učestvuje u pokušaju bespravnog otimanja državne imovine BiH". Predsjednik Srbije je ranije izjavio "da u Daytonu ne postoji nijedno slovo koje govori o tome da zemljište i šume ne pripadaju RS-u", iako je Vučiću dobro poznato da je Ustavni sud države BiH šume u RS-u proglasio državnom imovinom!

Štaviše, šef države Srbije tvrdi kako su mu stranci obećali da će za pola godine RS-u biti "vraćena" imovina!? Ovih dana je neko postavio pitanje da li se državnom imovinom BiH prelama pitanje Kosova?

Plenković i Vučić
Foto: Arhiv: Plenković i Vučić

Na jednak način hrvatska je uložila sve diplomatske kapacitete da Bosni i Hercegovini nametne Izborni zakon i promijeni Ustav Federacije BiH.

"To se nije ništa dogodilo slučajno. Hrvatska je pridonijela Schmidtovoj odluci, on je jedini mogao pomoći i pomogao je", kazat će Plenković 18. oktobra 2022. godine.

Prije tačno tri godine, januaru 2020. godine, upravo je hrvatski premijer Plenković uručio akutelnom visokom predstavniku Christianu Schmidtu orden "Red Ante Starčevića", isti orden koji je ranije dodijeljen bivšim vojnim i političkim zvaničnicima tzv. Herceg-Bosne, osuđenicima koji u zadnje vrijeme priznaju "udruženi zločinački poduhvat" s ciljem odvajanja dijelova BiH.

"Zadovoljstvo mi je uručiti odličje Predsjednika Republike Red Ante Starčevića, odličje koje RH u ovom konkretnom slučaju daje velikom prijatelju Hrvatske. Christian Schmidt, dugogodišnji je njemački političar, zastupnik u Bundestagu, Savezni ministar ali iznad svega čovjek koji je u svom političkom putu pomagao Hrvatsku", kazao je Plenković.

Historijski remake

Hrvatski mediji ovih dana, također, potvrđuju da je Schmidt "nametnuo odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH u skladu sa zahtjevima HDZ-a uz snažnu podršku Washingtona i Londona te nevoljki pristanak Berlina, ali snažni poticaj Zagreba". Time je definitivno priznat direktan utjecaj susjedne Hrvatske u izmjenama izbornog zakonodavstva i Ustava FBiH.

Čović se sastao s Plenkovićem u Zagrebu: "Hvala Schmidtu na intervenciji u izborni zakon"

Čović se sastao s Plenkovićem u Zagrebu: "Hvala Schmidtu na intervenciji u izborni zakon"

Dok se miješaju u nametanje bh. zakona, hrvatske i srbijanske zvaničnike ne zanimaju odnosi sa BiH. Treba li napomenuti da više od četvrt stoljeća BiH čeka na ratifikacije granica sa Srbijom i Hrvatskom. Zašto? Ako se ima dobra namjera "za mir u regiji"…

I srbijanski i hrvatski lideri šeću se BiH pritom zaobilazeći zvanično Sarajevo, gdje izgleda jedino brinu ko će praviti vlast u onih nekoliko kantona gdje se koliko-toliko poštuje državna zastava BiH!

Prilikom jedne od tih takvih "prijateljskih posjeta" bivši ministar, a sada šef obavještajne služe Srbije, Aleksandar Vulin je poručio:

"Srpski svet je nužnost ove generacije."

Biserko: Politika u Beogradu samo čeka nove okolnosti da zaokruži "srpski svet"

Biserko: Politika u Beogradu samo čeka nove okolnosti da zaokruži "srpski svet"

Negdje u jesen 2016. godine, kada Zagreb počinje ozbiljno radikalizirati odnose sa Sarajevom, u Jutarnjem listu se pojavio tekst u kojem neslužbeni izvor poručuje kao se "o BiH treba razgovarati sa Vučićem". Autor navedene sugestije hrvatskom državnom vrhu bio je ratni šef Tuđmanove diplomatije, dr. Mate Granić, u to vrijeme savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a danas premijera Penkovića!

Tačno pet godina kasnije, u jesen 2021. Vučić kaže da "Beograd i Zagreb imaju 90 posto usaglašen stav o Bosni i Hercegovini".

Dešava li se pred našim očima historijski remake dogovora Cvetković-Maček, Tuđman-Milošević, Karadžić-Boban? Preko leđa BiH. Da, historija se ponavlja kao farasa. Ova farsa je jako opasna!

Milošević i Tuđman u Karađorđevu
Foto: Arhiv: Milošević i Tuđman u Karađorđevu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije