Stari grad Ostrožac "digli iz mrtvih": Sve češća vjenčanja na utvrdi

S. H.
Stari grad Ostrožac "digli iz mrtvih": Sve češća vjenčanja na utvrdi

Jedan od najvećih i najljepše utvrđenih starih gradova u Bosni i Hercegovini mogao bi zasjati u novom ruhu.

U danas veoma uređenom gradiću Cazinu, na sjeverozapadu BiH, nalazi se jedan od većih utvrđenih gradova u našoj državi - Stari grad Ostrožac, smješten u potpuno prirodnom okruženju.

Od antike do raskoši: Ostrožac je jedna od najočuvanijih utvrda u BiH

Federalno ministarstvo prostornog uređenja 2016. godine je na osnovu Javnog poziva za prikupljanje programa - projekata za raspodjelu sredstava kapitalnih transdera dodijelilo sredstva Općini Cazin u iznosu od 20 hiljada konvertibilnih maraka.

"Sredstva su dodjeljena za projekat Izrade statičke analize konstrukcije i projekta hitnih sanacijskih radova na dvorcu Lotara Berksa u sastavu nacionalnog spomenika Stari Grad Ostrožac. Općina Cazin je dostavila izvještaj o realizaciji projekta", rekli su za Radiosarajevo.ba iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja. 

Od novca kojeg su dobili od Federalnog ministarstva uspjeli su završiti 80 posto radova na Starom gradu, potvrdio je za Radiosarajevo.ba direktor Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa u Bihaću Muhamed Dervić.

Kako je rekao Dervić, očekuju i finansijsku pomoć od Unsko-sanskog kantona, te će uskoro raspisati i tender za restauraciju zidina na Starom gradu.

"Do sada smo radili čišćenje lokaliteta i ispitivanje. Poboljšali smo turističku ponudu tako što smo osigurali toalete i vodu na lokalitetu, uveli smo wi-fi, videonadzor. Otvorili smo suvenirnicu, uredili staze i šetnice", rekao nam je Dervić navodeći kako su Stari grad Ostrožac digli iz mrtvila.

"Bilo je dosta turista u protekloj godini. Svake subote organiziramo vjenčanja i photoshootinge na lokalitetu, a od 23. maja ponovo ćemo biti domaćini umjetničkoj koloniji", rekao je Dervić.

"Stari grad Ostrožac po svojim dimenzijama predstavlja jedan od većih utvrđenih gradova u Bosni i Hercegovini koji odlikuje očuvanost svih faza razvoja počev od srednjovjekovnog obrambenog grada, preko znatno proširenog grada u osmanskom periodu, pa do grada s čisto rezidencijalnim karakterom kakav je bio u periodu austrougarske uprave", naveli su iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH koja je u odluci iz 2013. godine ovaj lokalitet proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Da je život u ovom gradu postojao još za vrijeme prahistorije svjedoče brojni pronađeni ostaci keramike iz tog doba pronađeni na padinama Cazina, što također ukazuje na mogućnost da je za vrijeme željeznog doba tu postojala i gradina.

Dvorac Lotara Berksa danas je u jako lošem stanju i nadležni se plaše da bi se mogao urušiti ukoliko se nešto ne poduzme, rekao nam je Dervić.

Mehmed-beg Beširević je kao posljednji kapetan Ostrošca grad prodao tadašnjem gradonačelniku Bihaća, grofu Lotharu van Berksu koji je započeo restauraciju grada.Van Berks u periodu između 1900. i 1902. godine započinje i gradnju raskošnog dvorca u neogotičkom stilu sa velikim brojem prostorija, salona za prijem i apartmana. Preko rijeke Une tada je dao i da se izgradi drveni most koji vodi do ove utvrde. 

Van Berks je umro 1919. godine i sahranjen je u ulazu u dvorac, a njegova porodica je nastavila živjeti u dvorcu sve do 1932. godine kada odlaze u Slavoniju, a dvorac nastavljaju koristiti kao ljetnikovac. 

U toku Drugog svjetskog rata, kada je u dvorcu bio smješten NOR na čelu s predsjednikom bivše Jugoslavije Josipom Brozom Titom i Vladimirom Nazorom, Stari grad Ostrožac pretrpio je neka manja oštećenja.

Nakon rata, dvorac je pretvoren u Dječiji dom te je zbog toga pretrpio izmjene u prvobitnom enterijeru, ali i rušenje prvobitnog objekta. Tada je u dvorištu dvorca izgrađena i osnovna škola koja je nedugo nakon toga uklonjena.

Sve to dokazuje da Stari grad Ostrožac nije građen prema unaprijed utvrđenom planu, jer su njegovi pojedini objekti građeni u kontinuitetu od srednjeg pa do početka XX stoljeća, prvo zbog potrebe odbrane kada je oblikovanje osnove i zidova uvjetovano načinom ratovanja i vrstom naoružanja, da bi se kasnije sve gradnje odvijale na inicijativu i prema željama i potrebama vlasnika, kako su naveli iz Komisije.

Ipak, ništa od toga nije narušilo izgled grada jer se sve ukomponovalo u jednu lijepu cjelinu kakvom je sačuvana i danas. 

Za vrijeme posljednjeg rata u BiH, Berksov dvorac je oštećen. Ipak, krajem rata 1995. godine u dvorcu se za posjetioce otvara izložba 77 savremenih skulptura afirmiranih umjetnika s Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu nastalih na umjetničkoj koloniji 1967. godine.

Dijelovi grada iz srednjeg vijeka i osmanskog razdoblja u Starom gradu Ostrošcu danas su u relativno dobrom stanju, nakon što je odstranjeno samoniklo rastinje, čime je ovaj grad jedan od bolje očuvanih u BiH. 

Ipak, iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH su za Radiosarajevo.ba naveli da je neophodno je izvršiti arheološku istragu i analize sjevernog i sjeverozapadnog dijela grada te prema tim nalazima izvršiti potrebnu restauraciju i konzervaciju.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije