Šta se krije iza Dodikove najave odlaska iz Predsjedništva BiH?

Radiosarajevo.ba
Šta se krije iza Dodikove najave odlaska iz Predsjedništva BiH?
Foto: Arhiv / Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovo je uspio zaintrigirati javnost kada je nakon predaje odgovora na Upitnik Evropske komisije u intervjuu za Al Jazeeru Balkans govorio o svojim daljim planovima.

Piše: Faruk Vele

Neočekivana izjava Dodika: Ako za godinu ne "popravim" BiH, odlazim iz Predsjedništva

„Nemam vremena za dangubu. Ako zajedno s drugim kolegama u Predsjedništvu, najduže za godinu, ne uspijem vratiti Bosnu i Hercegovinu sa sadašnjeg puta samouništenja na pravi put, ja napuštam Predsjedništvo, vraćam se u Banja Luku pa neka sve propadne“, rekao je Dodik.

"Neočekivana izjava"

Iako je Dodika poslije druge posjete Briselu u kratkom periodu (pohvalio ga je zato i europski komesar za proširenje Johannes Hahn) zahvatio val državnog optimizma, što je, bez obzira na historiju njegove politike, pozitivan pomak, "neočekivana izjava" i indirektna prijetnja napuštanjem Predsjedništva BiH upućuju na njegov mogući politički manevar u kojem bi država BiH bila gurnuta u novu krizu.

Prevedeno na jezik bh. građana, ova Dodikova najava mogla bi ličiti na onu: "Pokušao sam, ali BiH je nemoguće popraviti".

Dodik je, kako što znamo, itekako vješt u ovim političkim spletkama. Nije to neobično za čovjeka koji je govorio da RS nikada neće biti država, a danas tvrdi da jeste, koji je insistirao na hapšenju Ratka Mladića i Radovana Karadžića, a sad ih slavi kao heroje, obilazio NATO-ove nosače aviona, a sada je najveći rusofil i protivnik Saveza itd. Čovjek koji je RS nekada nazivao "republikom šumskom, doduše, sutra bi mogao ustati za ukidanje entiteta. Sve je moguće. 

Prema nekim procjenama, Dodik bi teško mogao "podnijeti" predsjedavanje Željka Komšića ili Šefika Džaferovića, pa bi situacija koju najavljuje mogla biti odlična izlazna varijanta, "zlatni most". Naravno, na štetu države. Narodski rečeno, jednim udarcem, dvije muhe – nastavak procesa derogiranja države BiH (vidjeti pod Memorandum 2), te pripreme terena za secesiju, uz podršku Srbije i Rusije. To bi moglo biti ono “ja napuštam Predsjedništvo, vraćam se u Banja Luku pa neka sve propadne”.

Naravno, nije to više situacija u kojoj bi Dodik bio da je s njim u Sarajevu i Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, ali svaka kriza igra u korist dugoročne strategije vođe iz Laktaša.

Dragan Bursać, ugledni banjalučki kolumnista kaže za Radiosarajevo.ba da je riječ o "klasičnom populističkom spinu dodikovskog tipa".

"Red ucjene, neutemeljene glasine i laži. Ipak, mora mu se odati priznanje da na mikronivou apsolvira realnost mnogo bolje od ostalih BiH političara. A realnost su izbori, naravno. Dogodine nam slijede lokalni i treba pojačati nacionalističku retoriku da mu se ne bi opet desio “slučaj Teslić”. Dabome, nema ovo nikakve veze s konkretnim poslovima u Predsjedništvu. Red je zbog “hljeba i igara” nakon par sedmica zatišja, narodu isporučiti novu dozu igara", kazao je Bursać.

Emir Suljagić, publicista, aktivista i političar, profesor na sarajevskom IUS-u, upozoravao je i ranije na mogućnost Dodikovog napuštanja Predsjedništva BiH. Istina, Suljagić i njegovi istomišljenici su na to ukazivali u slučaju da se Dodik i Čović zajedno nađu u Predsjedništvu BiH, prepoznajući u tome plan "B i početak procesa disolucije države.

"Slobodno. Jasna je procedura izbora zamjenskog člana Predsjedništva BiH. A čak i bez jednog člana Predsjedništva BiH institucija može savršeno normalno funkcionisati. Mislim da bi "povratak" Milorada Dodika u Banju Luku bila najbolja moguća stvar. Da su on i Dragan Čović obojica u Predsjedništvu BiH, to bi značilo paralizu institucija i zemlja bi mogla ostati bez suverena. Lično, jako mi je drago da je Dodik konačno potvrdio ono na šta sam sa grupom istomišljenika upozoravao mjesecima pred posljednje Opšte izbore. I ova izjava je dokaz u kojoj mjeri je izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH bio historijska odluka građana naše zemlje", kaže Suljagić.

Svijet nas je uvalio

Sociolog i politički analitičar Esad Bajtal kaže da je nemoguće racionalno analizirati ljude kod kojih sistematska nekonzistentnost čini srž njihove politike.

"U tom smislu izuzev spekulacije, teško je ponuditi bilo kakav smislen odgovor. Kao pragmata, kako sam sebe naziva, logički gledano, a na tragu vlastitih izjava, Dodik njihovu izvedbenu ozbiljnost ne može garantovati, ni sebi ni drugima. Biće onako kako bude moralo da bude sa stanovišta Svijeta koji nas je "uvalio" u sve ovo.

Odnosno, stvari oko Bosne i Hercegovine danas, baš kao i cijelog regiona, stoje tako zaglavljene i zapetljane u mreži geopolitičke interesne igre Istoka i Zapada, da je, izuzev formalno, nevjerovatno će Dodika bilo ko i bilo šta ozbiljno pitati. I on to zna", smatra Bajtal. 

Prema Bajtalovom mišljenju, Dodik će raditi samo ono što bude morao da uradi.

"Baš kao što su radile i rade sve okolne, i pokorne, regionalne političke strukture, tečnije, domaći igrati, na usluzi i službi međunarodnih interesa  i političkih moćnika.

Ono čemu on glasno sanja, sa svog antibosanskog stanovišta teži, i to ne krije, sasvim je jasno. Ostaje, međutim, pitanje hoće li mu, logikom velikih gazda, biti dozvoljeno da realizuje svoju iracionalnu samovolju, ili će sve završiti na jalovoj pozi tvrdog pobornika velikodržavnog projekta. Pozi koja ga, uprkos strašnih i po život građana  poraznih životnih, privrednih, ekonomskih, civlizacijskih i moralnih neuspjeha, njegove autoritarne trinaestogodišnje vladavine, još jedina drži na javnoj sceni BiH, odnosno, na liderskoj poziciji entitetske vlasti", zaključio je Bajtal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije