Srbija, ipak, nije neutralna – izabrala je Rusiju!

Radiosarajevo.ba
Srbija, ipak, nije neutralna – izabrala je Rusiju!
Foto: TASS / Srbija, ipak, nije neutralna – izabrala je Rusiju!

U Srbiji se održava zajednička vojna vježba srbijanske i ruske protuzračne odbrane “Slavenski štit 2019”, tokom koje će, kako je potvrđeno, protuzračne jedinice izvršiti zadatke izviđanja, praćenja, klasifikacije i uništenja čitavog spektra meta u zraku.

Piše: Faruk Vele 

Rusija je na vježbu, prvi put van svoje teritorije, poslala diviziju raketnog sistema S-400, kao i sistem “Pancir”.

Ruska stolica

Ruska televizijska stanica “Zvijezda” objavila je snimak dopremanja raketnog sistema S-400 u Srbiju. U videosnimku se vidi kako se iz transportnog aviona ruskih zračnih snaga istovara raketni sistem S-400.

Putin Srbiji poslao S-400: Može srušiti avion iznad Sarajeva i Zagreba

Srbija je dočekala i S-400 na svom teritoriju, dosta pompozno počinje tekst u srpskom tabloidu Alo. Spomenuti raketni sistem protuzračne obrane dopremljen je u Beograd kako bi mogao učestvovati na vježbi „Slovenski štit 2019" gdje će zajedno djelovati srpske i ruske snage.

Ovaj događaj je otvorio brojna pitanja. Neka od njih su: da li se utrka u naoružanju u regionu nastavlja i da li se narušava ravnoteža uspostavljena Daytonskim sporazumom, da li je Srbija i dalje “neutralna”, kako za sebe tvrdi, ili je, ipak, izabrala stranu i gdje je pozicija Rusije u geopolitičkim i geostrateškim odnosima na Balkanu?

“Ovo nisam vidio nikad u životu. Bio sam na njihovim važnim aerodromima, strateškim, nedaleko od Moskve, ali ovakvo nešto nisam vidio”, kazao je oduševljeni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na pitanje da li bi volio da Srbija ima sistem S-400, Vučić je kazao:

Voljeli bismo, u ovom trenutku jedino kad bi nam ih Rusija ostavila. Drugačije ne možemo sebi da priuštimo S-400. Kada bismo imali dva diviziona S-400 niko nikada ne bi nadlijetao Srbiju, ne bi pomislio da nadlijeće Srbiju”, rekao je Vučić, prenijeli su mediji.

Podsjetimo, nabavkom savremenog raketnog sistema S-400 Turska je nedavno izazvala bijes Sjedinjenih Država i NATO-a. Smatraju da je time ugrožena sigurnost NATO aviona, uključujući i najmoderniji F35.

Prof. dr. Jasmin Ahić, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu fasciniranost srbijanskog predsjednika i tamošnjih tabloida ruskom vojnom moći, ipak, stavlja u realne okvire.

"Ako vidimo, da su vojni analitičari ruskih agencija TAS i "Sputnjik" prokomentarisali učešće na zajedničkoj vojnoj mreži "Slovenski štit 2019" u Srbiji kao "manevarsku moć Rusije", a to da se po prvi put transferira S-400 van Rusije kao "manevarski" uspjeh, onda je jasno da od "donacije" ili "prodaje" ovog sistema Srbiji - nema  ništa. Koliko god to izgledalo kao naučna fantastika, obzirom na cijenu S-400", komentira Ahić za Radiosarajevo.ba.

Jasmin Ahić - undefined

Foto: Privatni album: Jasmin Ahić

Srbijanski mediji javljaju da je cijeli događaj uspjeh i dalje jačanje vojne moći Srbije.

"Istina je, međutim, da Rusija i te 1999. godine tokom i u iščekivanju NATO udara odbila da pošalje S-300 sistem Srbiji u pomoć, jer bi je to direktno uvuklo i u sukob sa NATO-om. Sve u svemu, izgleda da Srbija kao zemlja, ipak, nije vojno neutralna zemlja i samo je pitanje dokle će i NATO i EU trpjeti njeno sjedenje na dvije, odnosno jednoj, i to ruskoj stolici", zaključio je Ahić.

Srbija se naoružava, građani odlaze

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof. dr. Selmo Cikotić izjavio je za Al Jazeeru Balkans da vojne jedinice mogu nositi oružje na vojne vježbe naoružanje, ali da najnoviji ruski potez, svakako, jeste prilično neuobičajen postupak.

"Ne mislim da su ovdje tehnički ili taktički aspekti u pitanju, mislim da su ovdje važniji politički aspekti i nekakva poruka o saradnji Srbije i Rusije u pogledu naoružavanja, sveukupne podrške koja se od strane Rusije može očekivati na strani Srbije. Međutim, mislim da se to treba dovesti u kontekst ovih dnevnih dešavanja i mislim da to treba posmatrati, prije svega, kao protivavionski sistem koji ima defanzivnu ulogu i koji je stacioniran na neki prostor koji se brani. Sam sistem nema ofenzivnu ulogu, osim  u situacijama ako je prostor, koji se brani, napadnut iz vahduha", rekao je Cikotić.

Selmo Cikotić - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Selmo Cikotić

Dodao je da Srbija može biti kupac ili joj sistem S-400 može biti poklonjen. Međutim, Cikotić je naglasio da oružje uvijek ima ograničen domet, koliko god bili moćno i koliki god bio njezin domet.

"Ono što ja kao vojnik smatram bitnim jeste politika koja stoji iza oružja o kojem se govori, i stvarna svrha upotrebe tog naoružanja. Mislim da u slučaju Srbije imamo jedan kontekst koji se bitno ne mijenja već posljednjih nekoliko decenija i koji je baziran na ideologiji koja se bori za teritorije, a mislim da za posljedicu ima gubitak ljudi. Stanovnici, odnosno građani Srbije na vrlo očigledan način odgovaraju na politiku koja stoji iza ovakvih postupak, time što najobrazovaniji, mladi, najporoduktivniji ljudi napuštaju prostor Srbije", zaključio je Cikotić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije