Sprečavanje nasilja kao dio osnovnog obrazovanja

Radiosarajevo.ba
Sprečavanje nasilja kao dio osnovnog obrazovanja

Predstavljanje nastavnog programa (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Nastavni program za prevenciju nasilja u BiH novitet je u sistematskom pristupu sprječavanju nasilja među djecom, a cilj je uključiti svijest o pogubnosti nasilja u proces obrazovanja.

Međunarodna organizacija Save the Children izradila je ovaj nastavni program nakon obimnog istraživanja koje je imalo cilj da utvrdi u kojoj mjeri prosocijalne vještine imaju utjecaj na ispoljavanje, trpljenje i svjedočenje nasilnih oblika ponašnja kao i na prepoznavnje nasilja.

Ovo istraživanje je realizovano kroz intervjue sa predstavnicima Ministarstva obrazovanja, rukovodstvom i nastavnim osobljem u osnovnim školama, predstavnicima policije, centrima za socijalni rad, domovima zdravlja i nevladinim organizacijama koje se bave ovom problematikom.

Nastavni program za prevenciju nasilja poromoviše poštivanje različitosti i prihvatanje kulture jednakopravnosti kao osnovnog principa u nenasilnom rješavanju konflikata. Nastavni program je baziran na trijadama od kojih svaka ima specifične ciljeve i tematske sadržaje koji trebaju da se realizuju kroz određeni broj nastavnih sati.

Prva trijada se odnosi na period od I do III razreda osnovne škole. Cilj je da učenike upozna sa oblicima nasilja i kako da adekvatno reaguju na nasilno ponašanje. Ovaj tematski sadržaj je integirsan kroz tri nastavne jedinice u toku jedne školske godine.

Druga trijada, od IV do VI razreda ima za cilj razvijanje vještina komunikacije i nenasilnog ponašanja, rješavanje konflikata kod učenika kako bi se adekvatnim reagovanjem prevenirala pojava nasilja. Za ovu aktivnost predviđena su četiri nastavna sata.

Treća trijada i posljednja trijada se odnosi na učenike osnovnih škola od VII do IX razreda. Učenici trebaju da izgrade stav da nasilje nije prihvatljivo da se upoznaju sa regulativom i mehanizmom za reagovanje na nasilje i proaktivno djelovanje u smjeru smanjenja nasilja. Ove teme trebaju da se raliziju kroz pet nastavnih jedinica.

Danas se u Sarajevu o ovom programu i prevenciji nasilja među djecom održava konferencija, koju organizira Save the Cihildren. Na izradi posebnog nastavnog programa i priručnika za nastavnike o prevneciji nasilje je radilo i Ministarstvo za ljudska prava i izbjegla lica, te USAID.

Kao podrška nastavnom programu, kroz projekat je nastao i "Priručnik za nastavnike o prevenciji nasilja" čiji je cilj da nastavnike razredne i predmetne nastave upozna sa osnovnim pojmovima vezanima za prevenciju nasilja. Priručnik sadrži ukupno 36 radionica i na osnovi njih nastavnici predmetne nastave prave plan i program čiji su sadržaji tematski vezani za ovu oblast.

Vezano:
Prva presuda za diskriminaciju u BiH

denis, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije