Sjećanje na heroja Vinka Šamarlića: Položeno cvijeće i odata počast

2
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na heroja Vinka Šamarlića: Položeno cvijeće i odata počast
Foto: Vlada KS / Odata počast Vinku Šamarliću

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović položili su danas cvijeće na grob Vinka Šamarlića na groblju Lav, te u prisustvu mnogobrojne rodbine, ratnog komandanta Specijalne jedinice MUP RBiH Kemala Ademovića,kolega, prijatelja i delegacija drugih nivoa vlasti odali počast ovom heroju odbrane Sarajeva i BiH na 30. godišnjicu od njegove pogibije.

Vinko Šamarlić rođen je 8. marta 1964. godine u Crkvici kod Zavidovića.

Nakon završene osnovne škole u Zavidovićima dolazi u Sarajevo gdje pohađa Srednju policijsku školu. Po završetku škole prvo se zapošljava kao policajac, da bi 1985. godine došao u Specijalnu jedinicu, gdje postaje komandir borbene jedinice sa činom kapetana. Paralelno sa ovim aktivnostima Šamrlić bio je istaknuti džudista sarajevskog Džudo kluba “Željezničar”. Osvojio je brojne medalje, te je postao reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

“Prema predanjima ljudi koji su ga poznavali, osim što se radilo o vrhunskom sportisti i neustrašivom borcu, Šamarlića svi pamte kao izuzetnog čovjeka”, istakao je s dužnim poštovanjem nakon polaganja cvijeća predsjedavajući Okerić.

Ministar Osmanović je kazao kako će trajno biti upamćeno da je Šamralić umjesto sportske borbe na Olimpijadi izabrao borbu na život i smrt sa svojim saborcima iz specijalne jedinice “Bosna”, te time odbranu našeg grada i jedine nam države.

Svi se sjećaju priče prema kojoj je Šamarlić početkom agresije na BiH već imao osvojenu olimpijsku normu, što je značilo da je ispunjavao osnovnu predispoziciju za odlazak na Olimpijske igre koje su se 1992. godine održavale u Barceloni. Imao je i saglasnost vojnih vlasti da se umjesto borbi na prvim linijama obrane Sarajeva može posvetiti pripremama za olimpijske igre. Unatoč svemu on se odlučio ostati sa svoji suborcima iz Specijalne jedinice MUP BiH – Odred Bosna. Borili su se na najkritičnijim mjestima, a ne bez razloga su još od prvih dana osvojili simpatije svih građana ulijevajući im sigurnost i nadu u pobjedu.

Poginuo je 8. juna 1992. godine, dan prije odlaska ekipe na Olimpijske igre u Barceloni.

Posthumno je odlikovan i Zlatnom policijskom zvijezdom, Medaljom za hrabrost i Ordenom zlatnog grba sa mačevima.

U sjećanju na njega jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime, a svake godine u spomen na njega u Sarajevu se održava Memorijalni internacionalni džudo turnir.

A istog dana, predsjedvajući Okerić i ministar Osmanović su položili cvijeće i na spomen obilježje u naselju Hrasno.

U prigodnom obraćanju ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović se prisjetio ovog “vojnika sreće”.

Odata počast Vinku Šamarliću - undefined

Foto: Vlada KS: Odata počast Vinku Šamarliću

“Veliki sportista, koji je svoje borbe vodio na raznim takmičenjima, dan prije Olimpijade u Barceloni gdje je trebao da nosi zastavu naše domovine, odlučio je da vodi onu životnu, koju nažalost nije dobio. Vinko je tada stavio domovinu ispred Olimpijade, položivši život pod istom onom zastavom pod kojom je trebalo da izađe na tatami najljepšeg grada Katalonije.

Iako tada nije uspio da domovini pokloni olimpijsku medalju, tog dana na Hrasnom Brdu Bosni i Hercegovini dao je ono najvrijednije što je imao – svoj život. Vinko je duhom i tijelom, sposobnošću i hrabrošću, dobrotom i odanošću bio primjer bosanskog specijalca”, istakao je ministar Osmanović.

Također je naglasio kako je velika odgovornost govoriti o Vinku Šamarliću, kao i o tome kakav je doprinos mogao dati našem društvu, kao sportista, ali i kao čovjek.

Neravnopravna borba između smrti i Šamarlića završena je poenom u korist domaćina. A smrt nam je ovih dana svima domaćin. Takmičimo se na njenom terenu i po njenim pravilima. Vinko Šamarlić bio je u punoj ljudskoj i takmičarskoj zrelosti, 28 godina. Imao je sina od dvije godine, silne drugove i prijatelje. Ubijen je kukavički, snajperskim metkom, ali danas živi kao heroj. Naše je da prenosimo kulturu sjećanja, da ne zaboravljamo ova imena, ljude, jer oni nisu zaboravili nas kad je bilo najteže”, poručio je ministar Osmanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije