Sjaj Vijećnice nakon treće faze obnove

Radiosarajevo.ba
Sjaj Vijećnice nakon treće faze obnove
/ Samir Cacan/Radiosarajevo.ba


Svečanost povodom završetka treće faze obnove sarajevske Vijećnice otvorio je glasnogovornik Gradske uprave Denis Zaimović, navodeći kako je cilj svečanosti da prikaže svu ljepotu i sjaj Vijećnice koji su se ukazali nakon skidanja skela i obnove fasade.

Zaimović je pojasnio kako je na 116. godišnjicu izgradnje, 20. godišnjicu razaranja i 16. godišnjicu početka obnove Vijećnice završen jedan zaista važan posao - završena je treća faza obnove, a počela četvrta.

Nakon toga i horske izvedbe himne BiH, riječ je preuzeo gradonačelnik Grada Sarajeva, Alija Behmen, koji je rekao kako mu je veliko zadovoljstvo pozdraviti okupljene građane u ime Grada Sarajeva.

"Posebno mi je drago što smo skupa, jer ovakvi susreti pomažu promociji kulturne baštine. Obnova Vijećnice ima velikog značaja za vraćanje povjerenja građana", rekao je Behmen i dodao kako se sjeća vremena kada su gradom letjele stranice kulturnog blaga.

"Sa Vijećnicom je umiralo i živilo biće bosanskohercegovačkog naroda", izjavio je Behmen.

Odmah po zavšetku rata, 1996. godine, počeli su radovi na obnovi. 2006. godine, Grad Sarajevo je preuzeo lidersku poziciju u obnovi, kada je urađeno i planiranje, čije su troškove snosili Općina Stari Grad te Kanton i Grad Sarajevo. Tada su obezbijeđena i sredstva za treću fazu obnove - fasadu, izrada i ugradnja stolarije te obnove vitraža, krova i kupole.

Ministarstvo kulture Kraljevine Španije dalo je milion eura, a donacije su dali i brojni evropski gradovi i biblioteke. Ostatak sredstava obezbijedile su domaće institucije.

"Duboko sam uvjeren da ćemo se 2014. godine ponovno okupiti u obnovljenoj Vijećnici i predati je novim generacijama", rekao je Behmen.

'Sarajevo važan grad za Španiju'

Prisutnima se obratila i ambasadorica Kraljevine Španije u BiH, Maria Aurora Mejia Errasquin, koja je izjavila kako joj je velika čast što je tu na dan završetka treće faze obnove.

Ambasadorica je naglasila kako je njena zemlja članica EU koja je dala najveću donaciju za obnovu Vijećnice te kako je Sarajevo veoma važan grad za njenu zemlju.


Holger Schroeder, Maria Aurora Mejia Errasquin i Alija Behmen (Foto: Radiosarajevo.ba)

"Strukture su obnovljene, a tekstura i boja su jasne kao i prvog dana. Pokazuju šta sve Sarajevo može proizvesti. Ova zgrada je simbol multikulturalnosti, a sa njenom rekonstrukcijom ne samo da je obnovljena historija, nego je doprinešeno i razvoju turističke zajednice Sarajeva", rekla je Mejia Errasquin.

Liječenje rana prošlosti

Holger Schroeder, šef Sektora operacija Delegacije EU u BiH, ispričao je kako ga je uvijek fascinirala kombinacija matematičke preciznosti dizajna i dekora Vijećnice.

"Kada sam prvi put, prije 10 godina, posjetio Sarajevo, bio sam dio projekta koji je finansirala EU, a danas obilježavam završetak rekonstrukcije fasade. Posebno u BiH zaštita kulturne baštine može imati važnu ulogu u liječenju rana prošlosti. Naša je želja da obnovom Vijećnice doprinesemo izgradnji zajedničke vizije budućnosti. Nemam sumnji da će, kada se obnovi, njena historijska važnost dugo stajati kao simbol za moć kulture, mira i pomirenja", rekao je Schroeder.

Nakon Schroederovog obraćanja, Denis Zaimović je prisutne uputio u historijat Vijećnice, kao i detalje o njenom razaranju u noći između 25. i 26. avgusta 1992. godine.

U isto vrijeme kada je Vijećnica gorila, na svijet su došli i novi životi. Samra Brkić, danas uspješna studentica ekonomije, rođena je za vrijeme razaranja Vijećnice i živi je dokaz optimizma i bolje budućnosti BiH i Sarajeva, naveo je Zaimović.

Brkić je na simboličan način otvorila Vijećnicu, a Zaimović je pozdravio hrabrost sarajevskih vatrogasaca koji su gasili Vijećnicu. Vatrogasci su, sa dva vozila, napravili počasni krug od Inat-kuće do Vijećnice, čime je svečanost i završena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije