Sarajevska svakodnevnica: Nije sve do KJKP Park i do nas je, prijavite nepravilnosti

4
L.S.
Sarajevska svakodnevnica: Nije sve do KJKP Park i do nas je, prijavite nepravilnosti
FOTO: Radiosarajevo.ba / Prizori u sarajevskim naseljima

Koliko brinemo, poštujemo i čuvamo svoj grad, najbolji je pokazatelj okolina.

Nažalost, sarajevska svakodnevnica postalo je smeće oko kanti, kao i zarasla trava oko stambenih objekta ili ako je i pokošena, onda je najčešće ostavljena da se suši i da je vjetar raznosi po ulici.

Srećom, to nije situacija u svim dijelovima grada, ali nažalost mnogo je lokacija u svim općinama Sarajeva koje se ne mogu pohvaliti izgledom kakav bi trebalo naselja da imaju.

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Nerijetko, dok šetamo ulicama, uočimo nepropisno odložene otpatke koji su često čak u neposrednoj blizini kanti za smeće. To dovoljno govori o nama svima.

Ne možemo za sve kriviti radnike KJKP RAD ni KJKP Park, jer je i krivica svih nas što se ne trudimo da bar ono što je do nas ispoštujemo, jer čini se da je ispod časti da svako svoje uređuje.

Dovoljno je prošetati i malo razgledati okolo, evidentno je da se zelene površine ne održavaju kako treba.

Građani naselja Šip žale se kako nije pokošena trava oko svih stambenih objekata na području ovog naselja. Također, i ono što je pokošeno nije adekvatno uklonjeno.

Kako se može vidjeti na fotografijama u našoj galeriji slika, pokošena trava ostavljena je da se suši i da istu vjetar raznosi po cesti.

Nažalost, umjesto da se takmičimo čiji će ulazi u zgrade i kuće biti ljepši i uređeniji, izgleda da je mnogima svejedno.

Ekipe zadužene za održavanje našeg grada ne mogu da stignu održati pod kontrolom sve lokacije, jer je manjak radnika, a lokacija je mnogo.

Hortikuturno uređenje i održavanje zelenih površina kako tvrde iz KJKP Park u punom je zamahu, a ekipe Parka svakog dana kose travu, čiste korov, zalijevaju i održavaju zelene površina u KS shodno Programu održavanja. Osim tih radova u okviru kojih dnevno na području sedam sarajevskih općina urede i očiste u prosjeku preko 130 lokacija, ulica, naselja, paralelno drugi dio ekipa realizira projekte u okviru saradnje ovog preduzeća, općina i Grada Sarajeva.

Kao odgovor sa čim se radnici KJKP Park suočavaju poručuju:

“Vrlo često slike i stanje zelenih površina koje ekipe preduzeća Park zatiču na terenu, posebno u jutarnjim satima na početku radnog vremena i one koje potvrđuju koliko primjerenim odnosom prema zelenilu isto nam uzvraća svojom ljepotom možemo podijeliti u dvije grupe, one ZA i one PROTIV. Dok na jednim površinama cvjetaju ruže i cvijeće na drugima "cvjeta" odjeća, kao u ormar odbačena na travnjak pored klupa, na prostore na kojima se igraju djeca. Dok na jednim površinama raste trava i živa ograda na drugima "rastu" velike kese smeća i otpada iz domaćinstava, jer niko deterdžente, potrepštine za ručak, ambalažu velikih količina hrane ne upotrebljava u parku, pa i dok na jednima kose travu i estetski ih uređuju, druge satima prije tog posla moraju čistiti od ostataka hrane, ambalaže iz domaćinstava, namještaja ostavljenih uz korpe, kante, na igrališta.

Svaki je to dan utrka s vremenom čega uraditi više, da li očistiti komunalno smeće koje i dalje umjesto na mjesta predviđena za to završava na travnjacima, prostorima za šetnju, rekreaciju i igru ili hortikuturno urediti, obrezati, oblikovati, pokositi, okopati, zaliti i sačuvati od vrelina zelenilo i sve sadnice. Sedmično ekipe Parka te poslove rade na više od 600 lokacija, ulica, naselja, a dnevno ni vrlo visoke temperature nisu prepreka da ispune dnevni dio programa i pokose, urede, zaliju sadnice, očiste korov, oblikuju živu ogradu, izgrabe biootpada i očiste komunalno smeća na više od 130 lokacija”.

I na kraju, kako se mi odnosimo prema okolini, isto nam se vraća. Ako želimo da nam je okolina lijepa, uradimo bar ono što je do nas, ne bacajte otpadke gdje to nije predviđeno i ne budimo nijemi posmatrači haosa. Svaku nepravilnost koju uočite možete prijaviti.

Građanima je dostupan Eko telefon (66 00 00) putem kojeg mogu prijaviti uočene nepravilnosti koje se odnose na komunalnu čistoću.

Ako je riječ o zaštićenim područjima prijave se mogu izvršiti putem telefona 033 201 112, u kojem slučaju će nadzor izvršiti rendžeri KJU za zaštićena prirodna područja.

Usvojen Nacrt zakona o komunalnoj policiji

Prošlog mjeseca Skupština KS je utvrdila Nacrt zakona o komunalnoj policiji čiji je cilj sistemski urediti oblast komunalne čistoće.

Zakon propisuje osnivanje Kantonalne uprave za komunalne poslove, te uređuje vršenje poslova komunalno-policijskog i komunalno-inspekcijskog nadzora i isti je u fazi javne rasprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije