Ramić: Neće proći rušenje zajedničkog nastupa probosanskih stranaka u RS-u!

1
F.V.
Ramić: Neće proći rušenje zajedničkog nastupa probosanskih stranaka u RS-u!
Anadolija / Edin Ramić

Obraćajući se proteklog vikenda u Prijedoru na radnom sastanku Pokreta za državu potpredsjednik SDP BiH Vojin Mijatović je upozorio da će „javno prozvati sve one koji lične mandate stavljaju ispred budućnosti BiH“.

U tom kontekstu, ponovio je da se ideološke razlike u bh. entitetu RS „moraju ostaviti po strani“.

Ostaviti ideološke razlike

Kao dobar primjer naveo je ono što rade on i Edin Ramić kao predstavnici (SDP i SDA) dvije najveće i najodgovornije stranke za proces promjena u RS.

Kafa u BiH ponovo poskupljuje: Uskoro veće cijene omiljenog pića među stanovnicima

Kafa u BiH ponovo poskupljuje: Uskoro veće cijene omiljenog pića među stanovnicima

“Ja sam ponosni Srbin iz Banja Luke koji je za ideju jedinstvene BiH uradio više nego 80 posto političara iz Sarajeva i RS-a. Neću nikome dozvoliti da opet zavadi mene i Edina, Jusufa, Acu, Mirsada ubjeđujući nas da ne možemo zajedno. Moramo, jer samo tako BiH može opstati”, rekao je Mijatović.

Nervoza uz RS-u

Problemi na koje je ukazuju Mijatović i ostali čude tim više jer su vlasti u RS-u pokazale priličnu nervozu spram okupljanja probosanskih snaga u RS-u, ali i zbog nastupa u bh. dijaspori! O tome je nedavno za Radiosarajevo.ba govorio i Ahmed Husagić iz Pokreta „Domovina“.

Podsjetimo, nekada su probosanske stranke imale 21 mandat u NSRS, a danas samo tri! Nekada su predstavnici probosanskih stranaka činili Vladu RS-a. Sve to nestalo sa dolaskom Milorad Dodika na vlast otprilike davne 2006. godine, ali, budimo realni, i zbog nezainteresiranog, pasivnog, podijeljenog nastupa probosanski stranaka.

Veoma je jasno da bi sa većim brojem mandata u NSRS nakon narednih Općih izbora rastao utjecaj probosanske politike u tom dijelu Bosne i Hercegovine, što bi, razumljivo, utjecalo i na destruktivne poteze vlasti RS-a protiv države BiH.

Potreba za zajedničkim nastupom probosanskih stranaka u RS postoji od rata na ovamo, ali se ona, nažalost, nikad nije desila, kaže za portal Radiosarajeov.ba Edin Ramić, Narodni zastupnik u NSRS-u, član poslaničke grupe „Zajedno za BiH“ i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

„Uvijek se pojavljivao neki genijalac koji misli da vidi dalje od mase pa upropasti dogovor, koji se istina uvijek pokušavao postići. Ovaj put je za destruktivce problem nešto veći i zahtjevnije je srušiti zajednički nastup jer prvi put nemaju suprotstavljene istaknute pojedince iz lijevog i desnog bloka“, kaže Ramić.

Neće im proći…

Vojin i ja – kaže Ramić - imamo, zapravo, isti problem.

„Puno smo vidljiviji od nekih kolega iz stranke koji taj prostor smatraju prirodno svojom bazom a imamo i solidan lični rezultat, to izaziva naravno neke povrijeđene sujete i strah. S obzirom da je teško ovaj projekat rušiti kroz organe SDP ili SDA, onda se tu korisnim pokazalo ohrabrivanje drugih stranaka da traže više nego im pripada ili tjeranje drugih manjih stranaka iz Koalicije. Čak se izvana pokušava i kadrovirati. Neće to proći i mi ćemo jasno označiti svakog pojedinca koji ruši zajednički nastup“, ističe Ramić za Radiosarajevo.ba.

S druge strane, ističe Ramić, tzv. „srpske stranke“ savršeno prepoznaju značaj zajedničkog nastupa i uključivanja dijaspore u izborni proces.

„Svaki novi mandat Pokretu za državu znači više države, vladavine prava, EU pa ako hoćete i NATO-a na administrativnom području RS-a. Oni sa svoje strane pokušavaju rušiti projekat institucionalno, otežavaju proces registracije i glasanja, ali i aktiviranjem vlasnika pečata tzv. probosanskih stranaka koje drže na lokalnom nivou kao dio vlasti, bez posebnog rezultata i legitimiteta“, ukazao je Ramić.

Posebno je podvukao da Pokret za državu u Narodnoj skupštini može samo donijeti potrebnu stabilnost u radu i odlučivanju.

„Nadam se da će to biti prepoznato. Nama kao društvu je potreban reset i da nastavimo tamo gdje smo stali 2006. godine a to je ispunjavanje potrebnih uslova i standarda za priključenje EU i NATO, što je naše strateško opredjeljenje. Dijaspora je nas najznačajniji resurs, na njima je da se uključe i doprinesu stabilizaciji prilika u zemlji. Na listama neka biraju koga god žele, a mogu predložiti i vlastite predstavnike“, zaključio je Ramić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije