Promovirana knjiga "Nasilje nad trudnicama u Bosni i Hercegovini" Zlatana Hrnčića

1
Promotivni tekst
Promovirana knjiga "Nasilje nad trudnicama u Bosni i Hercegovini" Zlatana Hrnčića
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Promocija knjige "Nasilje nad trudnicama u Bosni i Hercegovini"

U Sarajevu je promovirana knjiga "Nasilje nad trudnicama u Bosni i Hercegovini – porodica, zdravstveni sistem i radni odnosi" autora dr. sc. Zlatana Hrnčića. Na promociji su govorili v. prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, direktorica TPO fondacije, prof. dr. Dželal Ibraković sa Fakulteta Političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Aida Džaferović, ispred Udruženja trudnica i mama – TIM, kao i autor Zlatan Hrnčić. Promociju je moderirala Kristina Ljevak, novinarka.

Recenzentica Zilka Spahić Šiljak istakla je da je knjiga značajno naučno djelo koje istražuje teme rodne ravnopravnosti sa posebnim fokusom na diskriminaciju trudnica u zdravstvenom sistemu. "Knjiga će biti od koristi zdravstvenim i obrazovnim institucijama, ali i svima nama koji se bavimo pitanjima roda i rodno utemeljenog nasilja." Prof. dr. Dželal Ibraković, koji je bio i mentor na izradi doktorske disertacije iz koje je nastala ova knjiga, istakao je da je u pitanju hvale vrijedna knjiga koja se bavi specifičnim nasiljem kakvo je nasilje nad trudnicama. "Knjiga je pionirski korak u Bosni i Hercegovini koja kroz teorijsku literaturu i empirijsko istraživanje tretira ovo specifično pitanje. Pisana je kao opomena, društveno upozorenje i putokaz kako treba pisati i baviti se sociološkim istraživanjima."

Aida Džaferović, psihologinja koja se već 8 godina, kroz udruženje, bavi trudnicama i mamama, istakla je da trudnoća treba da bude vrhunac ljubavi i povjerenja između dvoje ljudi, ali da se tokom trudnoće dešava i nasilje. "Osim fizičkog, psihološkog, ekonomskog i seksualnog, izuzetno je važno govoriti i o institucionalnom i zdravstvenom nasilju." Žene kao nasilje doživljavaju prisilan ležeći položaj tokom poroda, davanje indukcije i epiziotomije bez saglasnosti, vrijeđanje, uskraćivanje informacija, suvišno nanošenje boli i slično. Ženama koje se porađaju potrebno je da imaju podršku i povjerenje u zdravstvenu instituciju i da same donose odluke. "Ženi je potrebno povjerenje u institucionalnu zaštitu od nasilja tokom poroda. Ova vrsta nasilja nije prepoznata u zakonu, iako se dešavaju na terenu, tako da je neophodno uvođenje zakonskih normi koji će štititi trudnice od nasilja", istakla je Aida Džaferović.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Autor Zlatan Hrnčić je rekao da mu je bilo važno da da glas svim ženama, majkama kada su u pitanju njihova porodična iskustva, iskustva sa zdravstvenim sistemom i u radnim odnosima u Bosni i Hercegovini.

U zdravstvenim ustanovama koje pružaju podršku tokom trudnoće ponekad se dešava vrsta nasilja koja se ogleda u objektivizaciji porodilje, davanje osjećaja nemoći, koruptivnim djelovanjem itd. U oblasti radnih odnosa žene se suočavaju sa mogućnošću gubljenja posla, uticajem poslodavca na planiranje porodice, otkazom, poteškoćama ostvarivanja prava na bolovanje, a imaju probleme i tokom traženja posla, ostvarivanja stalnog radnog odnosa i slično. U ovakvom sistemu bez sistema, u kojem se i korupcija prepoznaje kao vid nasilja, ova sociološka studija nudi važna zapažanja, objašnjenja i putokaze kako riješiti ove probleme.

Knjiga je štampana u okviru projekta "Uvođenje rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje" (UNIGEM) koji finansijski podržava Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva, a njegovu implementaciju koordinira TPO fondacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije