Prisjetimo se Španije i Barcelone, oni su uz Sarajevo i BiH bili kad je bilo najteže

F. V.
Prisjetimo se Španije i Barcelone, oni su uz Sarajevo i BiH bili kad je bilo najteže
Foto: EPA/Arhiv / Podrška prijateljima

Dok cijeli svijet oplakuje žrtve Barcelone i Španije uzrokovane pandemijom COVID-19, Sarajevo i Bosna i Hercegovina se moraju prisjetiti da su upravo taj divni katalonski grad i građani Španije pružali nesebičnu podršku Sarajevu i našoj zemlji tokom četverogodišnje agresije. 

Podsjetimo, u protekla 24 sata u Španiji je registrirano 738 smrtnih slučajeva od koronavirusa, i to je najveći rast broja preminulih od kako je ova epidemija zahvatila ovu zemlju. 

Sarajevo i Barcelona

Sarajevo i Barcelona su više od 21 godinu gradovi pobratimi, a Barcelona je bila uz građane glavnog grada Bosne i Hercegovine u njegovim najtežim trenucima.

Dok smo i sami zabrinuti zbog širenja zaraze COVID-19, moramo biti u mislima s našim iskrenim španjolskim, kao i italijanskim prijateljima kojima je ovih dana, ipak, mnogo teže. 

U Barceloni se, u vrijeme opsade Sarajeva, tačno u podne, na La Rambli svirao Albinonijev "Adagio". 

"Bila je to musica per la pau e la memoria za nevine žrtve terora nad gradom i njegovim građanima", govorio je svojevremeno predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić. 

Veliku počast Bosni i Hercegovini Barcelona i Španija iskazali su i prilikom Ljetnih Olimpijskih igara 1992. godine, što potvrđuje i snimak s otvaranja.

Kada je najavljeno da Zlatko Saračević nosi zastavu Bosne i Hercegovine s ljiljanima, zastavu suverene i nezavisne, ali tada napadnute države, cijeli stadion je ustao na noge, pozdravljajući aplauzom pristigle Bosance i Hercegovce.

Bh. sportaši su u Barcelonu stigli iz Sarajeva i drugih gradova pod opsadom.

U publici je tada bio i Juan Antonio Samaranch, legendarni predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), koji ih je, također, srdačno dočekao.

On je samo osam godina ranije boravio na 14. Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, na najbolje do tada organiziranim Zimskim olimpijskim igrama, te je snažno podržavao našu zemlju u najtežim danima njezine teške historije.

Kad je najteže

Mnogo je onih koji iskreno tuguju sa građanima Španije.

"Dok proživljavamo ovo teško vrijeme iskušenja uzrokovano širenjem koronavirusa, osjećamo dužnost uputiti poruku solidarnosti narodu Španije koji je u ovom trenutku među najpogođenijim u svijetu od opake zarazne bolesti", izjavio je Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

"Da je Španija bila uz Bosnu i Hercegovinu kad joj je bilo najteže primjer je moja porodica. Kada je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu i posebno genocid u Prijedoru, Španija je primila moje roditelje, brata i sestre koji su bili prisiljeni napustiti svoj voljeni grad, spašavajući ugroženi život od zločinaca koji su odlučili da genocidom ubiju grad. Odlazili su u velikom strahu u konvojima. Mi nikada nećemo zaboraviti podršku Španije našoj porodici, našem narodu i državi. Nećemo zaboraviti Barcelonu koja se solidarisala sa Sarajevom kad je Sarajevo bilo izloženo agresiji i genocidu", naveo je. 

Mnogo je sličnih priča i mnogo je Bosanaca i Hercegovaca koji su osjetili veliko srce Španije. 

U to ime, portal Radiosarajevo.ba danas objavljuje Albinonijev "Adagio", isti onaj koji je  svirao u vrijeme opsade Sarajeva na La Rambli, u Barceloni. Svakoga dana, tačno u podne

Dragi španjolski prijatelji, mislimo na vas...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije