Doktorica Zukanović: Sve opasnosti karijesa na mliječnim zubima

Hajrija Avdić
Doktorica Zukanović: Sve opasnosti karijesa na mliječnim zubima
Do navršene prve godine života vaši mališani bi trebali posjetiti stomatologa, te tako stvoriti naviku i početi s redovnim stomatološkim pregledima.

Kako pravilno njegovati zube,  ali i o karijesu koji se pojavljue i na mliječnim zubima, za Radiosarajevo.ba  govorila je prof. dr sc Amila Zukanović, specijalistica preventivne i dječije stomatologije.

"Mnogi roditelji ne znaju da je zube potrebno čistiti već po pojavljivanju u ustima. Dakle, beba ako dobije prvi zubić s nekih prvih šest mjeseci života, tada već treba počistiti čistiti taj zubić. Stoga je educiranje roditelja o održavanju oralne higijene kod male djece veoma važno. Roditelji se moraju informisati i o pravilnim navikama koje se tiču ishrane kod djece", kazala je prof. Zukanović.

Naime, mnogi roditelji neznajući naprave grešku tako što djecu uspavljuju zaslađenim toplim napicima, zašećernim napitcima, sokovima...

"To može da uzrokuje veliki problem za djecu – oboljenje poznato kao rani dječiji karijes. Sada je jasno zašto posjeta stomatologu treba da bude unutar prve godine života, jer se tada stvaraju prve navike vezane za održavanje oralne higijene ali i navike vezane za ishranu. Karijes na mliječnim zubima može biti veliki problem.. Kod nas postoji mišljenje da mliječne zube ne treba  ni čistiti niti ih treba popravaljati, jer su mliječni prolazni, i oni ne mogu napraviti bilo kakav problem", ističe doktorica.

Roditelji čija djeca imaju probleme sa ranim dječijim karijesom, jako dobro znaju koliko velike posljedice mogu biti. Stoga, doktorica upozorava:

"Destrukcije uslijed karijesa na mliječnim zubima mogu biti tako velike da djeci bude onemogućena ishrana, javljaju se bolovi, otoci... I ne samo to - teže forme ranog dječijeg karijesa mogu da uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme. Jako je bitno prije svega prevenirati nastanak karijesa, a naravno, u koliko je došlo do karijesa, mliječni zubi se trebaju liječiti."

Na čistom zubu nema karijesa, to je jednostavno ali i istino. Dobrom higijenom, četkanjem zuba i pravilnom ishranom možemo spriječiti karijes. Da bi zubi bili dobro očišćeni, moraju se naučiti tehnike četkanja zuba.

"Tehnika se mora naučiti, vježbati i uvijek se može poboljšati. Jedini pravi način je kako djeca i odrasli mogu naučiti kako da pravilno očetkaju zube je da ih nauče stomatolog ili educirano stomatološko osoblje. 

Često nam roditelji postavljaju pitanja, koju četkicu kupiti, koju pastu... ono što je potrebno istači da je najbolja četkica ona koja se često koristi.  Najbitnije je da djeca koriste dječiju pastu, a odrasli za odrasle, zbog količine fluorida koji se nalaze u pastama za zube. Ukoliko se fluoridi unose prema upustvima i prema preporučenim količinama, ne postoji rizik za zdravlje djece. Naprotiv, fluoridi su moćno sredstvo za prevenciju karijesa." poručila Zukanović.

Prof. dr sc Amila Zukanović, specijalistica preventivne i dječije stomatologije govorila je  za Radiosarajevo.ba i o dječijem strahu o stomatologu.

"Djeci su prvi uzori roditelji i ukoliko oni imaju dentalni strah ili anksioznost, najčešće će i djeca razviti strah od stomatologa.  Najbolja prevencija dentalnog straha i anksioznosti su redovne posjete stomatologu. Kada  dijete krene s posjetama stomatologu od prve godine života, i kada su ti odlasci redovni, onda dijete ne može da doživi neke neugodnosti ili bolove, jer su te posjete preventinve i bezbolne", savjetuje Zukanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije