Učenici prehrambene škole proizvode i prodaju sokove kako bi finansirali praksu

J. Ć.
Učenici prehrambene škole proizvode i prodaju sokove kako bi finansirali praksu
U Bosni i Hercegovini postoje škole koje su pozitivan primjer obrazovanja na ovim prostorima.

Jedna od njih je i Poljoprivredno-prehrambena škola u Prijedoru koja je prije par mjeseci dobila liniju za proizvodnju prirodnog soka kojeg učenici prave od voća iz školskog voćnjaka.

Profesorica stručnih predmeta, Suzana Mršić za Radiosarajevo.ba pojašnjava na početku razgovora kako škola sarađuje s lokalnom zajednicom te u okviru programa Prilika plus, koju finansira Švicarska vlada posredstvom projekta Agencije za razvoj Preda, koji rade na sektoru obrazovanja i privrede, dobili su liniju za proizvodnju soka od jabuka.

Učenici, kako kaže, shvataju ozbiljno školu i praksu i stoga nastaju brojni kvalitetni proizvodi.

"Imamo zasad jabuka koju koristimo kao obuku za poljoprivredne i agroturističke  tehničare. Jabuke koje proizvedemo u školi prerađujemo. Imamo dva kabineta i mini pekaru, tako da učenici dosta praktične nastave obavljaju u školi. Pravimo stopostotno prirodne sokove, bez ikakvih dodataka, pasterizovane, koji mogu trajati duže vrijeme. Rok upotrebe je najmanje godinu dana. Također, vršili smo i usluge cijeđenja soka za građane. Ljudi su donosili i svoje jabuke, koje smo cijedili i naplaćivali uslugu", istaknula je Mršić.

prijedor1.PNG - undefinedKabinet za pravljenje sira

Pored sokova prave pekarske proizvode, polutvrdi sir, zimnicu te marmeladu, kisele paprike na različite načine čijom prodajom finansiraju i pokrivaju osnovne troškove održavanja praktične nastave, te time daju dobar primjer svim srednjim stručnim školama u BiH. 

"Nama nije cilj nikakva zarada već praktična nastava. Naše cijene su poprilično niske i dovoljne da se pokriju troškovi sirovine i održavanja higijene. Mogu reći da se pokrivamo toliko da je praksa samoodrživa", iskrena je profesorica.

Škola posjeduje svoj voćnjak u okviru prakse za poljoprivredne tehničare koji je zasađen jabukama različitih sorti, od kojih će prehrambeni tehničari i prerađivači praviti sok.

prijedor1.PNG - undefined

"Imamo jabuke od voća i plasteničku proizvodnju rasada paradajza, krastavca i ostalog. To je u okviru prakse za poljoprivrednog i agroturističkog tehničara. Nama nije interes velika količina i zarada, nego da djeca imaju stručnu praksu.

Pored toga što proizvodimo i radimo, cilj nam je da djeca nauče poštovati sanitarno-higijenske mjere i radnu etiku pored tehnologije proizvodnje. Njihova spremnost nakon završene škole neće biti upitna", rekla je naša sagovornica te dodala da proizvode koje naprave, jako brzo prodaju građanima, profesorima i roditeljima učenika, a samu prodaju vrše u školi.

"Imamo jedan mali školski kiosk u kojem se prodaju pekarski i ostali proizvodi. Kupci su najčešće kolege, roditelji i drugi građani“, rekla na kraju razgovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije