Pričajmo zajedno o odrastanju djece i mladih sa intelektualnim teškoćama

Promotivni tekst
Pričajmo zajedno o odrastanju djece i mladih sa intelektualnim teškoćama
Foto: Asocijacija XY / Projekt "Pričajmo zajedno o sigurnosti, zdravlju i odrastanju"

"Pričajmo zajedno o sigurnosti, zdravlju i odrastanju" je zajednički projekt Asocijacije XY i partnerske organizacije "Život sa Down sindromom Federacije Bosne i Hercegovine", koji se realizira u sklopu projekta Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo - EMBRACE, koji finansira Vlada Kraljevine Norveške, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Prema riječima direktorice Asocijacije XY Emine Osmanagić cilj projekta je sigurno i zdravije inkluzivno okruženje za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo i jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva da odgovore na zdravstveno-odgojne probleme odrastanja sa kojim se suočavaju djeca i mladi sa intelektualnim teškoćama i njihovi roditelji.

"U okviru projektne implementacije, održana je petodnevna edukacija iz oblasti zdravog odrastanja za udruženja roditelja djece sa intelektualnim teškoćama i organizacija koje pružaju usluge i roditeljima i njihovoj djeci. Time su ojačani kapaciteti ovih udruženja." kazala je Osmanagić.

Edukacija je bazirana na međunarodno priznatom priručniku „Pričajmo zajedno...o odrastanju", koji sadrži sedam poglavlja i obuhvata teme poput brige o higijeni i higijenskim navikama, puberteta i higijenskih navika specifičnih za pubertet, sigurnosti djece sa intelektualnim teškoćama, socijalne inkluzije, prevencije seksualnog iskorištavanja djece i mladih sa intelektualnim teškoćama.

Predsjednica udruženja "Život sa Down sindromom FBiH" Sevdija Kujović naglašava da projektni sadržaj sublimira vrlo važne teme, teme koje su primjenjive u svakodnevnom životu i od suštinske su važnosti za porodice koje imaju za člana dijete sa Down sindromom ili intelektualnim teškoćama.

"U društvu koje je puno predrasuda i nerazumijevanja, život za porodice koje imaju za člana osobu sa intelektualnim teškoćama je vrlo izazovan. Svi roditelji se suočavaju sa mnogobrojnim problemima kada su djeca u pitanju, a porodice koje imaju člana sa intelektualnim teškoćama imaju posebne izazove. Kako naučiti dijete sve ono što se kod ostale djece spontano dešava? Podučavanje u ovom slučaju mora biti planirano, svakodnevno i dugoročno sa jasnim ciljevima. Zato su nam potrebni edukacija i odgovori na pitanja kako da približimo određenu temu poput seksualnosti i zaštitu od zloupotrebe nasilja i zlostavljanja djece i mladih sa intelektualnim teškoćama. Edukacija je vrlo značajna za organizacije koje se bave ovim temama jer su osobe sa invaliditetom i roditelji okrenuti ka njima. Očekuju od udruženja da im pruže podršku u teškim životnim momentima," pojašnjava Kujović.

"Zbog toga mi moramo znati pružiti podršku toj porodici i mladoj osobi sa invaliditetom. Kada su u pitanju mala djeca, podrška podrazumijeva rad logopeda, edukatora, rehabilitatora, psihologa itd. Svi oni imaju svoje individualne programe koje su napravili u skladu sa stručnom procjenom, ali je jako važno da ti njihovi budući programi sadrže elemente programa „Pričajmo zajedno.“ Bitno je da je svaki logoped koji radi radi sa djecom u određenoj životnoj dobi i kada dijete inače uči o dijelovima tijela, bude upoznat sa temama o seksualnosti i odrastanju. Jako je važno da psiholog koji radi sa mladima, zna određene karakteristike osoba sa intelektualnim teškoćama i da može adekvatno odgovoriti i obraditi teme kao što je npr. sigurnost djece," kazala je Sevdija Kujović.

Prema riječima Siniše Ignjatića iz UNDP-a, agencije koja dugi niz godina podržava marginalizirane skupine u Bosni i Hercegovini, ovakvi projekti imaju potencijal da jačaju zajednice i mijenjaju svijest u društvu: "Kroz projekat EMBRACE, koji finansira Vlada Kraljevine Norveške, podržali smo 23 projekta koji su većinom usmjereni ka podršci marginalizovanim skupinama i poboljšanju njihovog položaja u društvu. Organizacije civilnog društva su pokretači pozitivnih promjena, ali često im je potrebna i sistemska i finansijska podrška, i to je ono što UNDP već duži niz godina podržava kroz svoje aktivnosti, a upravo jedna takva je i EMBRACE projekat".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije