Priča o Božiću i najstarijoj katoličkoj crkvi u srcu Sarajeva

J. Ć.
Priča o Božiću i najstarijoj katoličkoj crkvi u srcu Sarajeva
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Crkva svetog Vinka Paulskog
Crkva svetog Vinka Paulskog je gotička rimokatolička crkva u centru Sarajeva. Crkva posvećena svetom Vinku Paulskom nalazi se u sklopu samostanskih zgrada Sestara milosrdnica, a 2011. godine proglašeni su nacionalnim spomenikom.

Riječ je o najstarijoj crkvi u glavnom bh. gradu čija gradnja datira prije uspostave redovne crkvene hijerarhije u BiH. 

"Prve sestre Milosrdnice, čiji je zaštitnik sveti Vinko Paulski, dolaze u Sarajevo krajem osmanskog perioda, u studenom 1871. godine, kada odmah po svom dolasku otvaraju Žensku školu sa oko pedeset štićenica. Neposredno po dolasku Josipa Stadlera u Sarajevo, 1882. godine, biskup Stadler kupuje zemljište na uglu Titove i Šenoine ulice i poklanja ga Sestrama milosrdnicama, kako bi na toj lokaciji sagradile Crkvu, samostan i školu. Za tu svrhu je dobijena građevinska dozvola, a gradnja prvog dijela kompleksa završena je u studenom 1883. godine. Godine 1874. na obali Miljacke, župnik fra Grga Martić kupuje zemljište na kojem su izgrađeni biskupski stan, škola i samostan sestara milosrdnica. Novoizgrađena škola je bila jednospratnica sa šest soba“, rekla je za portal Radiosarajevo.ba sestra Marija Julijana Djaković, poglavarica sestara Milosrdnica u BiH. 

Crkva svetog Vinka Paulskog  - undefinedSestra Marija Julijana Djaković, poglavarica sestara Milosrdnica u BiH (Foto: Radiosarajevo.ba)

Kako ističe, 1904. godine izvršena je izgradnja namjenske školske zgrade gdje je smještena učionica i Zavod milosrdnih sestara. Projektant zgrade je bio Josip Vancaš. Taj objekat je nadovezan na postojeću samostansko-školsku zgradu na južnoj strani današnje Šenoine ulice.

Kroz razgovor sa sestrom Djaković saznajemo da u samostanu sv. Vinka Paulskoga danas žive četiri sestre. 

"Jedna je studentica, druga je, na razini cijele provincije, krojačica i šnajderica, treća radi u bolnici na internom odjelu te imamo glavnu sestru koja je prijestonica i vodi brigu o sestrama, crkvi i grupi djevojaka koje stanuju u ovom našem prostoru, jer su im prikladni uvjeti“, kazala je. 

Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Isusa Krista. Kako je to praznik rađanja novog života, Božić je ukrašen najljepšim vjerskim običajima.

Crkva svetog Vinka Paulskog  - undefinedUnutrašnjost crkve svetog Vinka Paulskog (Foto: Radiosarajevo.ba)

"Običaj je da se u svim vjerskim ustanovama, svakoj obitelji i vjerskom srcu stvori osjećaj Isusova rođenja. Obično ćete u katoličkim crkvama naići na jaslice, štalicu, borove... Sestre u svim našim zajednicama prave jaslice, otvaraju vrata vijernicima da se mogu pomoliti. Svetu misu nećemo imati u našoj crkvi, jer je ovo samostanska crkva. Mi, budući da pripadamo katedralnoj župi Srca Isusova, obično odlazimo u Katedralu na svetu misu i to bude u ponoć", pojasnila je.

Slavi se i pjeva, a trpeza je, kako je istaknula, tada mnogo bogatija. U opuštenom razgovoru sestra nam je otkrila da nije od onih koji pripremaju već uživaju u hrani.

Sestra Djaković je na kraju razgovora svim dobrim ljudima i čitateljima portala Radiosarajevo.ba uputila čestitku povodom nastupajućih božićnih blagdana. 

"Živimo u nekakvnom čudnom vremenu koje nas je sve jednostavno potopilo u tom materijalizmu i komercijalizmu, gdje su nam bitnije lampice, bor, kićenje i darovi, a zanemarili smo one istinske jaslice koje bi nas trebale podsjetiti na Isusa, da po uzoru na njega obiđemo osamljene, bolesne i siromašne, da im damo lijepu riječ i osmijeh, da se ne osjećaju tužno! Često imamo situacija u kojima naše obitelji svoje najmilije stavljaju po bolnicama i staračkim domovima kako bi proveli u miru Božić. To je jako tužno. Dakle, svega imamo za Božić, ali bojim se da nemamo Isusa radi čega se Božić i događa. Voljela bih da se vratimo na Evanđelje koje nam je donio Isus i da ga počnemo na jedan drugačiji način živjeti i pokazati", poručila je za naš portal sestra Marija Julijana Djaković, poglavarica sestara milosrdnica u BiH .

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije