Projekt "Anti-dop ambasadori" brend je koji promovira zdrave stilove života

Enes Hodžić
Projekt "Anti-dop ambasadori" brend je koji promovira zdrave stilove života
U sarajevskoj Drugoj gimnaziji danas je predstavljen novi model prevencije ovisnosti za srednjoškolce, a u okviru projekta Europske unije o smanjenju rizika od zloupotrebe psihoaktivnih supstanci među mladima Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Takav projekt, koji je u našem regionu nosio naziv „Anti-Dop ambasadori bez granica“, implementiran je na području dvije države, a njegovu provedbu osigurali su Udruženje PROI iz Sarajeva, u saradnji sa NVO Preporod iz Nikšića.

Na današnjoj konferenciji za medije predstavljeni su rezultati tog projekta, kao i aktivnosti koje su provedene tokom projekta, a koje su za cilj imale utjecaj na svijest mladih iz dvije države.

„Za nama je uspješno završena priča i niz koraka kojima smo doprinijeli provedbi projekta. Iza nas je niz misija, koje su zaista u prethodnim mjesecima provođene bez granica, a naši anti-dop ambasadori su prepoznati kao brend koji promovira zdrave stilove života“, kazao je Jovan Bulajić, izvršni direktor NVO Preporod iz Nikšića.

Bulajić je, također, dodao kako je u izvještajima nemoguće opisati količinu motivacije koju su imali implementatori projekta, te da su brojne aktivnosti zaista doprinijele podizanju kolektivne svijesti o ovoj problematici. Istaknuo je i kako je implementacija projekta ukazala kako postoji jedan val pozitivnih promjena na ovim prostorima.

Djelujući kroz društvene mreže i druge vidove komunikacije s mladima, implementatori projekta su realizirali brojne aktivnosti, a s ciljem utjecaja na mlade i njihove roditelje.

„Realizirali smo brojne aktivnosti, među kojima se najviše ističu kampovi na kojima su djeca imala priliku da uče o štetnosti poroka, odnosno, o štetnosti sredstava ovisnosti. Uporedo kako se radilo s mladim ljudima u školama, radilo se i s roditeljima jer su oni važna karika u lancu prevencije. Potrebno je da roditelji razumiju, savjetuju i zajedno odrastaju s adolescentima, a sve u cilju prevencije“, izjavio je Admir Zejčirović, koordinator ovog projekta u ime Udruženja PROI.

Osim dvije organizacije koje su implementirale ovaj projekt, njegovu implementaciju podržali su i Ministarstvo za obrazovanje i nauku FBiH i Druga gimnazija u Sarajevu, u čije ime su se danas obratili Nadija Bandić, pomoćnica ministrice za obrazovanje i nauku FBiH i Seid Alibegović, direktor Druge gimnazije. Ova dva govornika istaknula su važnost provedbe ovakvih projekata kroz obrazovni sistem, kao i to da će u budućnosti institucije koje oni predstavljaju i dalje pružati podršku ovakvim i sličnim projektima koji pozitivno utječu na mlade ljude.

Posebno je bilo zanimljivo obraćanje Nedima Alibegovića, jednog od učesnika projekta, koji je opisao svoje pozitivno iskustvo, ali i veliko znanje stečeno tokom projekta.

„Mišljenja sam da je upravo ovaj program obuhvatio jako veliki broj različitih kategorija mladih ljudi i svi su oni zajedno uspjeli ostvariti uspjeh i utjecati na svoje vršnjake. Najveći uzrok problema sa ovisnošću je način na koji mladi koriste svoje slobodno vrijeme, posebno kada je riječ o edukaciji i izgradnji samog sebe. Stoga mislim da, upravo kroz rad na ovakvim projektima se može utjecati da mladi postanu pokretači promjena u društvu, a ne samo pasivni posmatrači“, istaknuo je Nedim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije