Povijest Sarajeva: Međunarodna naučna konferencija ‘Isa-beg Ishaković’

Radiosarajevo.ba
Povijest Sarajeva: Međunarodna naučna konferencija ‘Isa-beg Ishaković’
Foto: Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković / Plakat povodom Međunarodne naučne konferencije 'Isa-beg Ishaković'

Predavanjem “Korijeni Sarajeva“ emeritus profesora Envera Imamovića u petak 22. februara 2019. godine u 9.50 sati u sarajevskoj Vijećnici počet će Međunarodna naučna konferencija “Isa-beg Ishaković“, saopćeno je iz Udruženja za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković.

Posvećena liku i djelu osnivača grada Sarajeva, konferencija će kroz izlaganja stručnjaka iz različitih oblasti predstaviti historijski, politički, ekonomski i socijalni kontekst razvoja grada, te utjecaj Isa-bega na cijeli naš region.

Organizator konferencije je Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković uz pokroviteljstvo gradske uprave.

Najavljujući svoje predavanje profesor emeritus Enver Imamović istakao je da mnogima nije poznato da su arheološka istraživanja dokazala da korijeni Sarajeva sežu još do prahistorije.

“Rimljani su na prije nekih 2.000 godina izgradili grad s popločanim ulicama, vodovodom, kanalizacijom i zgradama sa centralnim grijanjem ispod poda. Kasnije je tokom 6. i 7. stoljeća sve to bilo srušeno, da bi Slaveni kao doseljenici zajedno sa starosjediocima podigli novo naselje koje se sastojalo od koliba, štala i torova što je predstavljalo srednjovjekovno Sarajevo“, kazao je Imamović te dodao da je pitanje da li bi današnje Sarajevo uopšte postojalo da nije bilo Isa-bega Ishakovića koji je Vakufnamom 1462. godine odredio i budući izgled grada sa kaldrmisanim sokacima, avlijama, šadrvanima i česmama.

Jedno od predavanja održat će i dr. sc. Aladin Husić o temi “Isa-beg Ishaković - nagovještaj nove epohe“.

Husić je naveo da su u nekom dužem proteklom vremenu grad i država radili jako malo na očuvanju i njegovanju ostavštine Isa-bega Ishakovića.

“Ipak, u novije vrijeme se poduzimaju određeni koraci. Isa-beg je dobio svoju ulicu, jedna osnovna škola nosi njegovo ime, a i obnovljen je njegov hamam koji je bio potpuno zapušten. Nadam se da će se i ostatak njegovih vakufskih objekata obnoviti u znak pažnje i poštovanja za ono što je učinio za nastanak grada“, rekao je Husić koji je podsjetio da se ove godine obilježava 557 godina Vakufname Isa-bega Ishakovića koja se smatra rodnim listom grada Sarajeva.

Uz Imamovića i Husića predavanja na konferenciji će imati i profesor emeritus Enes Pelidija, dr. Sedad Bešlija, prof. dr. Ismet Bušatlić, prof. dr. Ines Aščerić Todd, dr. Vesna Miović, akademik Ferid Muhić te mr. Osman Lavić.

Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković osnovano je 2016. godine sa primarnom misijom revitalizacije lika i djela osnivača grada Sarajeva, Isa-bega Ishakovića.

Uz razvijanje osjećaja ljubavi prema Bosni Hercegovini i zaštiti njenog tradicionalnog duhovnog i kulturnog bića, glavni ciljevi Udruženja su osnaživanje tekovina i pružanje podrške u zaštiti kulturne baštine Bosne i Hercegovine te promovisanje prirodnog, kulturnog i historijskog naslijeđa Isa-beg Ishakovića i Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije