Politika u 2020: Godina koju su pojeli virusi i afere

0
Radiosarajevo.ba
Politika u 2020: Godina koju su pojeli virusi i afere
Foto: Velija Hasanbegović/Radiosarajevo.ba / Zastava BiH

Priredio: Faruk Vele

Godina koju su pojele afere i virusi. Tako bi se mogla opisati 2020. godina u svijetu ovdašnje politike i onog što je oko nje. Srećom, ta 2020. je iza nas, a koliko će nastupajuća 2021. godina biti bolja - uglavnom je do nas.

Naravno, to ne znači da 2020. nije bila politički burna. Kako bi kazao profesor Asim Mujkić, "historija obiluje momentima kada se društveni i politički procesi odjednom ubrzaju i zgusnu, pa oni razvojni pravci za čije odvijanje i oblikovanje nekada trebaju desetljeća počinju da se dešavaju gotovo iz dana u dan". A nama makar historije ne fali.

Januar, 2020.
Provokacije i marševi

U 2020. godinu smo ušli s novim sazivom Vijeća ministara BiH koji je formiran posljednjih dana 2019., i to poslije 14 mjeseci nadmudrivanja. Nije to ništa naspram Vlade Federacije BiH, koja nije formirana ni poslije skoro 27 mjeseci od izbora 2018.

Zoran Milanović je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora u susjednoj Hrvatskoj. Problematizirajući činjenicu da u našoj zemlji "živi mnogo muslimana", što je sve skupa doveo u kontekst "džihadističkih prijetnji", Milanović je najavio svoju kontroverznu politiku prema BiH.

Januar u Bosni je "tradicionalno" postao opće mjesto provokacija i teških riječi. U Srebrenici, pored Memorijalnog centra Potočari, se marširalo uz muziku i nacionalističku ikonografiju. Ali i u Banja Luci gdje je "svečanim" defileom obilježen neustavni 9. januar, dan kad je pod vodstvom Radovana Karadžića uspostavljena RS.

Državni parlamentarci su nastavili da ubiru goleme prihode, iako ništa nisu radili, a bilo je potresa u SBB-u, odakle su otišli najprije Jasna Duraković, koja je najavila da neće podržati smjenu tadašnjeg sastava Vlade KS, a potom i Damir Arnaut, koji se nije složio sa odnosnom vrha stranke prema kolegici Duraković. Iz SBB-a su, pak, saopćili da je najuren.

Februar, 2020.
Ataci na državu i afera „Asim“

Bio je to politički veoma intenzivan mjesec.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na 117. plenarnoj sjednici svojom odlukom spriječio novi pokušaj nasrtaj institucija RS na državnu imovinu.

Bio je to povod Miloradu Dodiku za novi udar na državu! Zvaničnici manjeg bh. entiteta su jednoglasno zaključili da predstavnici bh. entiteta RS u institucijama Bosne i Hercegovine "obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti državnih organa dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija". Štaviše, Dodik je najavio formiranje 'nezavisnih državnih organa'.

Profesori ustavnog prava, prof. dr. Kasim Trnka i Nurko Pobrić, od početka su poteze Dodika i njegove družine nazvali pravim imenom – "državnim udarom" i "podrivanjem ustavnog poretka". Upleo se naravno i Beograd, odakle su poslane poruke usmjerene protiv BiH. Dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pravio da on nema ništa s tim, Dodik je sijao vatru, a patrijarh Irinej sve začinio spominjući Turke. Bio je to prozor u 1992!

Dragan Čović se u Moskvi družio s moćnom ženom Vladimira Putina, a u Višegradu smo upoznali (po)četnika Draška Stanivukovića, "lepog dečaka bh. politike".

Patrijarh Irinej - undefined

Foto: EPA-EFE: Patrijarh Irinej

Ali i spoznali da svako ima nekog svoga Draška. Elvis Kondžić, šef kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, na svom Facebooku je objavio poruku: "Gledaš ovog Stojanovića iz KS. Gledaš ovog Stanivukovića iz RS. I skontaš da je Dodik za njih mila majka!".

Umro je akademik Muhamed Filipović. Bio je filozofski pisac, teoretičar, esejista, jedan od značajnijih bosanskohercegovačkih filozofa, ali i političar.

Sarajevski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) je 26. februara tajnim glasanjem izabrao generala Fikreta Prevljaka za novog predsjednika. Prevljak je dobo 59 glasova od 99 delegata, dok je njegov protukandidat Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad, imao 40 glasova.

Bio je to, ispostavit će se, uvod u dramatične događaje u SDA.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i kandidat za predsjednika Kantonalne organizacije Stranke demokratske akcije u Sarajevu (KO SDA Sarajevo) Semir Efendić je, dva dana poslije izbora Prevljaka, 28. februara, na svom Facebook profilu objavio tonski snimak za koji tvrdi da je dokaz o malverzaciji u vezi izbora predsjednika sarajevske SDA.

Mart, 2020.
Kako je pao "prvi do Bakira"

"Prvi do Bakira", Asim Sarajlić podnio je ostavku na sve funkcije u toj stranci. Kulminacija je to afere koja je izbila nakon što je načelnik općine Novi Grad Semir Efendić objavio snimak kao dokaz o postojanju trgovine glasovima na izborima za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, gdje je Efendić bio protukandidat kasnije izabranom Fikretu Prevljaku.

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Sabahudin Delalić napustio je, također, SDA. On je bio jedan od učesnika u razgovoru i spominje se kao "Traca" na snimku koji je Efendić na Facebooku objavio.

Nakon višesatne rasprave, izglasani su novi premijer Mario Nenadić i nesretna nova Vlada Kantona Sarajevo.

Nakon što 5. marta u Banjoj Luci potvrđen prvi slučaj COVID-19, Radovan Višković, premijer manjeg bh. entiteta postao je predmet kritika na Twitteru, jer je tvrdio da je "koronavirus izmišljen". Eto, to su dometi bh. političara.

U Sarajevu je 9. marta u 61. godini preminuo Svetozar Pudarić, bivši generalni sekretar SDP-a i potpredsjednik Federacije BiH.

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatili su 11. marta Odluku o izboru i stupanju na funkciju te prestanku funkcije članova Centralne izborne komisije (CIK) koji je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić.

Prema toj odluci mandat prestaje Ahmetu Šantiću i Suadu Arnautoviću iz reda bošnjačkog naroda kao i Branku Petriću i Novaku Božičkoviću iz reda Srba. Za imenovanje su predloženi Šantić i Arnautović, a za članove iz reda srpskog naroda predloženi su Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba. Bilo je riječ o jednoj od najvažnijih političkih odluka posljednjih godina. Dovoljno velikoj da je Dodik najavio da će postaviti punktove MUP-a RS na državnu granicu i međuentitetsku liniju.

Komemoracija Svetozaru Pudariću - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Komemoracija Svetozaru Pudariću

April, 2020.
Spašavanje ekonomije, ali i vlasti

Vlada FBiH usvojila je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, uzrokovanih pandemijom novog soja koronavirusa. Federalni premijer Fadil Novalić, kazao je da tim zakonom počinje plan spašavanja domaće ekonomije. Za njegovu realizaciju urađen je rebalans federalnog budžeta za ovu godinu.

U Sarajevu je održan sastanak HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA s dužnosnicima Europske unije i međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Dogovor je postignut te je na taj način deblokirano 330 miliona eura od MMF-a za BiH. Tako Europa spašava ovdašnje vlasti.

Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, ni u doba pandemije koronavirusa s kojom se suočio cijeli svijet, nije mirovao u širenju nacionalističke velikosrbijanske politike, posebno prema Bosni i Hercegovini.

Gostujući na jednoj srbijanskoj televiziji, Vulin je poručio "da je vojska Srbije spremna štititi Srbe i izvan zemlje".

Fadil Novalić - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Fadil Novalić

Maj, 2020.
Afera "Respiratori"

Početak maja je bio u znaku afera. Rodile maline, kazala bi Dubioza kolektiv.

Velika afera potresala je tih dana FBiH nakon što se otkrilo da je uvoznik 80 respiratora iz Kine u Bosnu Hercegovinu kompanija "FH Srebrena malina" d.o.o. a carinsku proceduru je pokrenula špediterska kuća DTS-ŠPED d.o.o.

Aferu su ponovo otkrili novinari, konkretno kolegica Semira Degirmendžić, a nastavile istraživati ostale kolege, pokazujući još jednom snagu istraživačkog novinarstva u vremenu kriza. I, naravno, ponovo su novinari optuženi da su oni krivi za sve. Uslijedila su saslušanja, istrage, pritisci, ali i spinovi...

Afera je uostalom bilo tih dana toliko da se, kako reče Predrag Kojović, i čuvena afera "Asim" "borila za opstanak u prvoj ligi".

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić odbio je dati saglasnost za ulazak pripadnika vojske Ruske Federacije koji su trebali doći u Mostar kako bi, na molbu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića izvršili "dekontaminaciju" i "dezinfekciju" Univerzitetsko kliničke bolnice Mostar.

Zbog pandemije koronavirusa zabranjena su okupljanja širom evropskog kontinenta. Upravo zbog toga nije bilo moguće održavanje 75. komemoracije na Bleiburškom polju u Austriji. Umjesto tamo, bleiburška komemoracija i misa, koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, održani su u Sarajevu.

Ne samo da se pokazalo se da su rane koje u prošlosti ovog grada ostavio ustaški režim itekako duboke, građani Sarajeva, naravno, u organizaciji antifašista, poslali su snažnu civilizacijsku poruku koja je naišla na pozitivan odjek diljem svijeta.

Dok se Evropom šire "bauci novog fašizma" ili, kako bi to kazao Enco Traverso, "postfašizma", svjetski mediji oduševljeno su izvještavali o protestima sarajevskih antifašista. Das ist Walter, klicano je u naslovima.

Partizanka - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Partizanka

Juni, 2020.
Zatvorene granice

Novinari i ugledni reditelji, profesori, fotografi, književnici.... pozvali su početkom juna 2020. zastupnice i zastupnike Skupštine Kantona Sarajevo; predsjednika Vlade KS; i ministricu pravde i uprave KS, da ne prihvate prijedlog o smjeni Duške Jurišić s mjesta direktorice TV Sarajevo. Na mjesto Duške Jurišić je bio predložen Safet Kešo, političar i bivši ministar.

Lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić podnio je neopozivu ostavku na dužnost ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine. Radončić odlazi s dužnosti poslije nepunih šest mjeseci.

Harala je u to vrijeme i pandemija sumnjivih nabavki! Tužilaštvo BiH je provjeravalo javne nabavke kliničkih centara u Mostaru i Tuzli. Očito da se itekao lovilo u mutnom dok su građani gledali da izvuku živu glavu.

Postignut je historijski sporazum za Grad Mostar. U gradu na Neretvi je potpisan sporazum, tačnije dva, između HDZ-a BiH i SDA. Jedan je za Statut grada Mostara i izbore u Mostaru, a drugi dokument je o Izbornom zakonu na nivou BiH, to jeste o zastupanju i legitimnom izboru konstitutivnih naroda u Parlamentu BiH. Odlučeno je da će u Mostaru, poslije 12 godina, biti održani lokalni izbori. Zakazani su za 20. decembar.

Vlasti Republike Hrvatske donijele su odluku o ponovnom uvođenju samoizolacije za građane Bosne i Hercegovine koji ulaze u Hrvatsku. Nakon što je Hrvatska uvela mjere zabrana za stanovnike Bosne i Hercegovine, u jedinom bh. gradu na moru zavladale su velike gužve. Dramatične vijesti su dolazile sa Sandžaka, gdje je harala pandemija, a u Zagrebu je preminuo prof. dr. Ivo Banac.

Ivo Banac - undefined

Foto: Dulist.hr: Ivo Banac

Juli, 2020.
25. godina Srebrenice

Ruska Federacija podriva suverenitet Bosne i Hercegovine, a igrala je na destabilizirajuću ulogu u odnosima Kosova i Srbije, navedeno je izvještaju vojnog komiteta američkog Senata koji je objavljen u junu 2020.

Policijska stanica Centar podnijela je zahtjev Općinskom sudu u Sarajevu za pokretanje prekršajnog postupka protiv Seada Đulića i Nijaza Skenderagića zbog organiziranja komememorativne šetnje antifašista u Sarajevu 16. maja. Kako je navedeno, kao organizatori šetnje oni su prekršili Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Hrvatska demokratska zajednica Hrvatske predvođena Andrejom Plenkovićem suvereno je osvojila parlamentarne izbore u Hrvatskoj

Pod izgovorom pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj, ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da se ide „u postroženje mjera za ulazak u Hrvatsku“. Međutim, kako je rekao, mjere samoizolacije neće vrijediti za hrvatske državljane iz Bosne i Hercegovine, i to zbog, kako navodi, odluka EU koje su na snazi od 1. jula.

Obilježena je 25. godišnjica genocida u Srebrenici. Četvrt stoljeća kasnije najstrašniji zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata obilježen je, prije svega, snažnim ustajanjem protiv negiranja "zločina nad zločinima", što je nastavak genocidnog procesa, kako će među ostalima reći i sudija Carmel Agius, prvi čovjek Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Haagu.

Potočari - undefined

Foto: EPA-EFE: Potočari

Gotovo cijeli svijet je stao uz Srebrenicu. Poruke su stizale od visokih američkih zvaničnika, preko francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, predsjednika Njemačke Franka-Waltera Steinmeiera, do iranskog lidera Hasana Ruhanija, ali i iz Katara, Saudijske Arabije...

Svi su bili jednoglasni u osudi. Jedino je za premijerku Srbije Anu Brnabić Srebrenica „nesporazum iz prošlosti“!?

Bivši američki tužilac Eric Larson stigao je u Sarajevo, a s radom u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo je počeo 22. jula, i to kao savjetnik.

Važan je to bio događaj za Bosnu i Hercegovinu. Posebno jer su naši prijatelji iz Sjedinjenih Američkih Država prepoznali značaj borbe protiv korupcije za daljnje jačanje naše države i društva. Istina, korupcije nema samo u KS, korupcija je rak-rana cijelog društva, ali svaki put počinje prvim korakom.

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević preminuo je 29. jula na Klinici plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

August, 2020.
Odlikovanje zločinaca

Brojne reakcije uslijedile su početkom augusta na informaciju da predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odlučio na 25. godišnjicu "Oluje" dodijeliti priznanje gardijskim brigadama Hrvatskog vijeća obrane, te Specijalnoj policiji MUP-a tzv. HR Herceg-Bosne, uključujući i Zlatana Miju Jelića, bjegunca od bh. pravosuđa i optuženika za ratne zločine nad Bošnjacima i Mostaru.

Portal Radiosarajevo.ba prvi je ukazao na činjenicu da će među odlikovanim biti jedan optuženik za ratne zločine, a u slijedile su brojne reakcije u BiH i regionu.
Bilo je to posrnuće direktno u ponor moralne katastrofe. Baš onako kako zapisa Drago Pilsel.

Predsjednici političkih stranaka Narod i pravda, Socijaldemokratska partija, Naša stranka i Nezavisna bosanskohercegovačka lista potpisali su koalicioni sporazum "Sarajevski dogovor 2020" za zajednički nastup na lokalnim izborima u Kantonu Sarajevo.

Konstitutiran je novi saziv Skupštine Srbije. Parlament Srbije, izgledam ne može bez ratnih zločinaca, pa je poslije Vojislava Šešelja, čija je stranka ostala ispod cenzusa, a u Skupštinu Srbije je ušao ni manje, ni više do Svetozar Andrić, osnivač zloglasnog logora Sušica kod Vlasenice u kojem je "ubijeno i zlostavljano više hiljada zatočenika"!

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović pozvao je u utorak Hrvatsku i Srbiju da ne ignoriraju važnost i ulogu Bosne i Hercegovine i da o njoj vode računa kad zagovaraju ili provode procese koji bi trebali voditi ka pomirbi i trajnoj normalizaciji odnosa u regiji.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) održala je proslavu 27. godišnjice tzv. HR Herceg-Bosne. Uprkos presudama Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koja pokušaj stvaranja te paradržave smješta u kontekst "udruženog zločinačkog poduhvata", čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović veli kako je to "veliki projekt", te da je ove godine napravljena "ogromna prekretnica za naš narod, za sve što vrlo brzo stoji ispred nas".

U Crnoj Gori su održani parlamentarni izbori. Ujedinjena opozicija, većinski prosrpska, proglasila je pobjedu. Mediji su prenijeli da se desio pad Mila Đukanovića poslije 30 godina vlasti.

Uz pjesmu "veseli se srpski rode" i srpske trobojke, slavilo se na ulicama crnogorskih gradova, ali Banje Luke, Istočnog Sarajeva, Beograda... Ne slučajno, jer je dobar rezultat opozicije doživljen kao pobjeda Srpske pravoslavne crkve (SPC) i velikosrpske politike.

Poslije objavljivanja rezultata u Pljevljima su upućene prijetnje Bošnjacima.

"Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica", jedna je od poruka.

pljevlja.jpg - undefined

Foto: Pobjeda: pljevlja.jpg

Septembar, 2020.
Američki povratak u BiH

Delegati Doma naroda Parlament BiH na sjednici 1. septembra nisu usvojili Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama uslijed pandemije novog koronavirusa.

Glasovima delegata SNSD-a i HDZ-a nisu usvojeni ni drugi zakoni koji se tiču
ukidanja stimulacija, regresa, jubilarnih nagrada, zatim ograničavanja visine
otpremnine, iako su bili usvojeni na Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Presudila
su negativna mišljenja dvije komisije u kojima su većina stari partneri iz SNSD i HDZ.

U Bijeloj kući je potpisan, kako su ga mediji nazvali, historijski sporazum, uz
prisustvo predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, između
Srbije i Kosova.

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa su potpisali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti. Američki predsjednik Donald Trump rekao je da su Srbija i Kosovo su se obvezali na normalizaciju ekonomskih odnosa.

Vučić i Trump - undefined

Twitter: Vučić i Trump

Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Matthew Palmer razgovarao je sa visokim bosanskohercegovačkim zvaničnicima.

Visoki američki zvaničnik je ponovo uputio apel članovima Predsjedništva BiH i ostalim domaćim funkcionerima da budu više posvećeni evropskom putu Bosne i Hercegovine, da budu okrenuti prema budućnosti, kako bi se ova država što prije izgradila kao efikasna, funkcionalna, stabilna, sigurna, ekonomski prosperitetna.

Dok je Božo Ljubić formiranjem SAO Hercegovine, Milorad Dodik se usmjerio na predsjednika Suda BiH Ranka Debevca. Za to vrijeme SDS-u su smetale jedinice Oružanih snaga BiH na Manjači, a skandalizirali su obavljanje džume, u skladu sa vjerskim dužnostima muslimana.

Predizborni spot koji je predstavila stranka "Ujedinjena Srpska" kontroverznog Nenada Stevandića izazvala je mnoštvo reakcija na društvenim mrežama. Istovremeno, otkriveno je da je aktuelni premijer RS-a Radovan Višković kao poručnik Vojske RS u julu 1995. godine aktivno učestvovao u prebacivanju zarobljenih srebreničkih Bošnjaka na mjesta gdje su strijeljani. Dokazuju to haški dokumenti do kojih je došla Istraga.ba.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda BiH Bakir Izetbegović boravio je u posjeti Zagrebu, gdje se susreo s hrvatskim premijerom i čelnikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem. Posjet je izazvao različite reakcije.

Iako su otišli različitim avionima, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine donijeli su u septembru lijepe vijesti iz Brisela. Barem nam je tako saopćeno.
Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je poručio kao iduće godine možemo očekivati status kandidata za EU.

Oktobar, 2020
Bidenov plan

To neće dobro završiti, zaprijetio je početkom oktobra Bosni i Hercegovini predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Istovremeno, srbijanski šef dilomatije Ivica Dačić reagirao je prizemnim uvredama, pa i islamofobnim komentarima na intervju kojeg je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić dao za portal Radiosarajevo.ba. Dačić je tako kritizirao "ajatolahe iz Sarajeva". Stekao se utisak da naši susjedi koordinirano djeluju.

Opozicija je 9. oktobra podnijela zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo. Vlada Kantona Sarajevo, obrazloženo je, pokazala je u svim segmentima svog djelovanja nedoraslost izazovima s kojima se građani i građanke suočavaju.

Nakon što su zastupnici "četvorke" u Skupštini Kantona Sarajevo predali zahtjev uz 18 potpisa za smjenu vlade, među kojima je i potpis zastupnika Aljoše Čampare, reagirala je njegova stranka, SD) i on je isključen!

Aljoša Čampara - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Aljoša Čampara

Poslije više od 20 godina srpskom članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku leđa je okrenuo i Demokratski narodni savez (DNS), što je Dodika razbjesnilo.

Joe Biden izašao je u javnost s planom za našu zemlju. U dokumentu "Vizija Joe Bidena za prijateljstvo s Bosnom i Hercegovinom" naglašava se važnost da Bosna i Hercegovina ostane cjelovita i krene naprijed u članstvo u NATO i Evropsku uniju.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Osmana Mehmedagića Osmice, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i Muhameda Pekića, rukovoditelja Odsjeka za cyber sigurnost OSA BiH. Optužnica tretira poznati slučaj izuzimanja dokumentacije uz državne firme "BH Pošte", a koja se odnosi na podnošenje anonimne prijave protiv Mehmedagića.

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je 26. oktobra ponovo dolio ulje na vatru raspravama o opstanku naše zemlje, najavivši kako će Srbi i Hrvati predložiti model funkcioniranja naše zemlje, uz alternativu "razdruživanja".

Kontroverzni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je 30. oktobra u 8.20 sati u Kliničko-bolničkom centru Crne Gore u 83. godini, saopćila je Mitropolija crnogorsko-primorska. Nije dočekao da vidi novu crnogorsku vlast koju je toliko pomagao.

Novembar, 2020.
Vjesnici promjena

U Sjedinjenim Američkim Državama su 3. novembra održani predsjednički izbori.

Poslije višednevnih napetosti i neizvjesnosti, 7. novembra su američka televizijska mreža CNN, kao i AP, su javili da je s pobjedom u saveznoj državi Pensilvaniji, Joe Biden, inače veliki prijatelj naše zemlje, definitivno osvojio dovoljno elektorskih glasova da već sada može biti proglašen predsjednikom SAD-a. Pobjeda se slavila i u Sarajevu.

Bio je to vjesnik promjena i u Bosni i Hercegovini. Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, održani 15. novembra 2020. godine, opravdali su očekivanja da će se desiti promjene na tamošnjoj političkoj sceni.

Pobjednički govori Bidena i Harris - undefined

Foto: EPA-EFE: Pobjednički govori Bidena i Harris

Najveći gubitnik ovih izbora je Stranka demokratske akcije. "Partiji Bakira Izetbegovića desilo se ono čega se najviše plašila – izgubila je Sarajevo". Hit izbora bila je "Četvorka" (Narod i pravda, SDP, Naša stranka i Nezavisna lista) koja je uspjela osvojiti lokalnu vlast u Centru, Novom Sarajevu, na Ilidži, te očuvati poziciju u Starom Gradu. Zamalo su uzeli poziciju načelnika i u Novom Gradu i Ilijašu.
Značajno su prisutni u svim lokalnim parlamentima.

SDA je izgubila neke gradove i izvan Sarajeva poput Novog Travnika, Jablanice, Donjeg Vakufa..., ali je u nekim ponovo osvojila vlast. Lider SDA Bakir Izetbegović je kasnije kazao da je ova stranka shvatila svoje greške i da je krenula u unutrašnje reforme. Značajan broj glasova izgubili su i SBB, DF... Iako su u okviru "Četvorke" slavili, analize su pokazale da su u odnosu na ranije izbore manje glasova imali i Naša stranka, a i SDP.

Novembar je obilježio i "veliki debakl i blamaža" (kako je taj događaj nazvao zagrebački Jutarnji list) hrvatskog i srpskog "lidera" u BiH, Dragana Čovića i Milorada Dodika, u nastupu pred ambasadorima Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. godišnjice Daytona. Taj "online" sastanak (tzv. Arria Formula) organizirao je ruski predstavnik u UN-u Vasilij Nebenzja (Rusija je trenutno predsjedavajuća zemlja Vijeća sigurnosti).

Nastupio je i Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice. Inzko je rekao da je Dayton garancija cjelovitosti i jedinstva BiH te prozvao RS, kazavši da se u tom entitetu najčešće vodi "suprotna politika", te napomenuo da se tamo veličaju ratni zločinci. Spomenuo je da ni sarajevska misa za Bleiburg "ne predstavlja europske vrijednosti".

Dodik i Čović u svojim su se istupima obrušili na Valentina Inzka, tražeći njegov odlazak, što uopće nije impresioniralo predstavnike vodećih međunarodnih igrača, koji su svi redom (Njemačka, Velika Britanija, Francuska, SAD i EU) dali podršku ne samo osobno Inzku, nego i tom međunarodnom (Daytonskom) institutu u BiH.
I zamjenik američkog ambasadora pri UN-u Richard Mills podržao je OHR kazavši da je Inzko "potreban BiH radi održavanja mira i donošenja bitnih odluka".

Valentin Inzko - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Valentin Inzko

Decembar, 2020.
Karadžić, ikona, Lavrov...

Kraj godine je bio vrlo intenzivan u Bosni i Hercegovini.

Ploča s imenom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića uklonjena je 10. decembra sa prostorija studentskog doma na Palama. Ploča je uklonjena pod pritiskom međunarodne zajednice.

Dan kasnije lavinu reakcija izazvao ponovo, ko drugi, do predsjednik Hrvatske Zoran Milanović koji je uoči 25. godišnjice Deytonskog sporazuma u razgovoru za Hrvatsku radioteleviziju (HRT), između ostalog rekao da se "bosanskohercegovački okvir ne može promijeniti bez volje konstitutivnih naroda", kazavši da je "građanska država daleki, daleki san".

"I to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem", rekao je Milanović. Ovakve izjave su ocijenjene kao uvrjedljive u najširoj bh. javnosti, kao i u izjavama bh. zvaničnika.

U posjeti našoj zemlji boravio je ruski ministar vanjskih poslova BiH, ali su se bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili sa njim sastati.

Ruskog gosta su, osnovano, optužili za nepoštovanje BiH kao države. Zasmetalo im je što se Lavrov prvo sastao s Dodikom i predstavnicima Republike Srpske, što tamo nije bilo BiH zastave, ali što je dovedeno u pitanje strateško opredjeljenje naše zemlje prema euroatlanskim integracijama.

Ovu posjetu je pratio i veliki skandal sa pravoslavnom ikonom iz Ukrajine koju je Dodik poklonio visokom gostu iz Rusije. Nakon što su se ukrajinske diplomate obratile bh. vlastima, ispostavilo se da nije jasno porijeklo ove umjetnine. Na koncu ista je vraćena darovatelju.

Ikona koja je poklonjena Lavrovu - undefined

Foto: Srna: Ikona koja je poklonjena Lavrovu

U Mostaru su održani historijski izbori.

Konačno, nakon 12 godina, Mostarci su dobili šansu da izaberu svoju lokalnu vlast. 

Na izborima se biralo 35 vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara i to u gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvata cijelo područje grada se bira 13 vijećnika i u šest izbornih jedinica gradskog područja se biraju preostala 22 vijećnika.

Na glasačkim listićima se nalazio 31 politički subjekt od čega: 22 političke stranke, četiri neovisna kandidata, četiri koalicije i jedna lista neovisnih kandidata odnosno ukupno 370 kandidata.

Ipak, na značajnije promjene građani Mostara će pričekati, jer su na vlasti ostale iste stranke. Pobijedili su HDZ i SDA.

I na kraju, poruke nade za kraj ove teške i umorne godine, u ekskluzivnom novogodišnjem intervjuu za portal Radiosarajevo.ba dao je američki ambasador u BiH Eric Nelson.

Neka nas njegove riječi nade uvedu u, barem politički, mirniju 2021. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije