Pariz: grad ljubavi, umjetnosti, mode i zgodnih ljudi

Radiosarajevo.ba
Pariz: grad ljubavi, umjetnosti, mode i zgodnih ljudi
/ Notre Dame, Foto: Radiosarajevo.ba

Nova godina i zimski praznici period su u kojem često poželimo negdje otići. Ukoliko vam vrijeme i novac to dozvoljavaju, za svoje odredište odaberite Pariz, grad na obalama Sene čija ljepota uvijek iznova mami uzdahe.

Piše: Aleksandra Kuljanin, Radiosarajevo.ba

Evropska prijestolnica mode i čuveni grad ljubavi za svakog svog posjetioca čuva ponešto. Zaista, Pariz je sve samo ne kliše i kada ga prvi put posjetite stalno ćete mu se vraćati, ako ništa onda makar u mislima.

Jedna ulica Pariza u sebi krije više historije nego pojedine zemlje u cjelosti, pa bi i mjesec dana konstantnog hodanja kroz četvrti ovog grada bilo premalo da se sve bar jednom vidi.

Posjeta Parizu bila bi gotovo pa bezvrijedna bez posjete bar jednom od njegovih muzeja, a i tu se za svačiji ukus nađe nešto. Louvre, najveći bastion svjetske umjetnosti, Versailles, bivša rezidencija francuskih kraljeva u kojoj se krije 'sav sjaj Francuske', Musee d' Orsay, stara željeznička stanica pretvorena u muzej koja čuva djela poznatih svjetskih slikara poput Moneta, Maneta, Van Gogha i drugih, te mnogi centri moderne umjetnosti, poput Centra Georges Pompidou, privlače pažnju brojnih posjetilaca. Možda je najbolje da i ovu reportažu počnemo pričom o blagu Pariza, skrivenom unutar zidina ovih muzeja.

Louvre i Versailles

Jednodnevna posjeta muzeju Louvre koštaće vas oko 12 eura, ukoliko se dobro ne raspitate. Naime, pariški muzeji nude razne popuste i prilike za besplatnu posjetu. Svake prve nedjelje u mjesecu vrata muzeja otvorena su za sve posjetioce, bez ikakve novčane naknade, a mladi ljudi koji imaju manje od 26 godina starosti svakog petka nakon 18:00 sati mogu besplatno posjetiti Louvre – dovoljno je samo da pokažete dokument poput lične karte ili pasoša. Profesori umjetnosti i mladi iz Evropske unije ispod 26 godina starosti svakog dana, osim utorka kada muzej ne radi, mogu besplatno šetati Louvreom.

Louvre nije samo razvikan muzej – ovdje ćete naći artefakte o kojima ste učili u školi i vjerovatno naučiti još ponešto ne samo o historiji Evrope, nego i o historiji cijelog svijeta. Jedan dan vam možda neće biti dovoljan da obiđete sve, pa planirajte dva dana ugodne šetnje kroz njegove sobe. Za Mona Lisu ste sigurno čuli i naravno da trebate otići u sobu italijanske umjetnosti gdje se nalazi ova čuvena slika, ali prije nego se popnete na prvi sprat, istražite i samo prizemlje. U prizemlju su smješteni ostaci starogrčke, egipćanske, mezopotamijske, rimske i drugih antičkih kultura. Veneru iz Milosa, djelo nastalo u periodu helenizma, naći ćete na odjelu grčke umjetnosti, a svaki iole ozbiljniji vodič preporučuje obilazak ove skulpture.

Ako se sjećate lekcije o starom Babilonu i Hamurabijevom zakoniku, pozitivno će vas iznenaditi činjenica da se ovaj povijesni artefakt čuva upravo u muzeju Louvre. Stijenu od crnog diorita, visoku 2,62 m na kojoj su isklesani Hamurabijevi zakoni naći ćete na mezopotamijskom odjelu.

Na prvom spratu muzeja, dok šetate kroz sobe na čijim zidovima su izložene slike čuvenih svjetskih slikara, naići ćete i na Da Vincijevu Mona Lisu, zaštićenu debelim pancirnim staklom, i more turista, mahom Kineza, ispred nje. Kako biste izbjegli gužvu, najbolje je da muzej posjetite ujutro ili u kasnim popodnevnim satima.

Versailles, nekadašnja lovačka kuća izvan gradske jezgre Pariza koju je Luj IV pretvorio u najveću evropsku palatu, i danas čuva sav sjaj Francuske. Ogromni dvorac-muzej i prekrasne versajske bašte toliko zapanjuju veličinom da je vrlo vjerovatno da jedan cijeli dan neće biti dovoljan za njihov obilazak. Najupečatljiviji utisak imaćete ako imate sreće da Versailles posjetite u proljeće, ili bar kada je vrijeme lijepo, kako biste mogli uživati u ljepotama versajskih vrtova.

Cijena dnevne karte kreće se između 10 i 18 eura, u zavisnosti šta sve želite obići. Od novembra do marta svake prve nedjelje u mjesecu posjeta Versaillesu je besplatna, a ulaz je svakodnevno besplatan za osobe sa invaliditetom, profesore umjetnosti i mlade iz Evropske unije ispod 26 godina.

Louvre i Versailles su najpoznatiji, ali ne propustite posjetiti ni druge pariške muzeje. Ukoliko ne želite trošiti previše novca na umjetnost, Petit Palais na Champs Elyséesu, Museum of Modern Art blizu Trocadero trga, Balzakova kuća i Musée Carnavalet, posvećen historiji Pariza, nude besplatan ulaz za sve posjetioce.

Pariška ostrva

Ako ne želite svoje vrijeme provesti u muzejima, od umjetnosti ipak nećete pobjeći. Naime, stara jezgra grada koju tvore dva ostrva na rijeci Seni, Ile Saint-Louis i veći Ile de la Cite, oduševiće vas arhitekturom i ljupkošću duž svojih ulica. Pariz je rođen na Ile de la Cite na kojem se nalazi i čuvena katedrala Notre-Dame (Bogorodičina crkva). Ova mala površina zemlje ima čast da predstavlja geografski centar države – svaka razdaljina u Francuskoj mjeri se u odnosu na nultu tačku koja se nalazi odmah pored katedrale.


Notre Dame, Foto: Radiosarajevo.ba

Dva ostrva su povezana mostom, a Ile Saint-Louis, za razliku od svog susjeda koje je bilo centar političke i vjerske moći Francuske, djeluje ekskluzivnije; atmosfera na njemu je pomalo seoska, prilagođenija 'običnom narodu' i idealno je za opuštenu šetnju, uz predivan pogled na Senu.

Pariška ostrva kriju brojne znamenitosti, pa ćete u ovom dijelu Pariza imati priliku vidjeti Palatu pravde, čuveni zatvor  Conciergerie u kojem je bila zatvorena i Marija Antoaneta, Cvijetnu pijacu i brojne druge atrakcije. Ostrva su idealno mjesto za romantičnu šetnju pored Sene u sumrak, dok se svjetla Pariza polako pale.

Sa ostrva Svetog Luja pređite u Latinsku četvrt, prošetajte bulevarom Saint Germain, posjetite čuvenu Sorbonu i Panteon. Osjetit ćete čari Italije i Rima u prijestolnici Francuske.

Šetnja kroz Pariz

Pariz je grad stvoren za šetnju - kada jednom krenete pješke njegovim ulicama, biće vam žao da uđete u metro zbog straha da ne propustite nešto. Neka vam polazna tačka bude Trijumfalna kapija. Šetajte niz čuveni Champs Elysées prema trgu Concord, na kojem su u periodu revolucije na giljotini pogubljeni Luj VI i Marija Antoaneta. Nastavite ka parku Tuileries i tu uzmite predah, uživajući u prekrasnom pogledu. Nastavite do Louvra pa pređite Senu preko Mosta umjetnosti (Pont des Arts). Ako ste u gradu ljubavi sa nekim koga volite, na ovom mostu zaključajte svoju ljubav katancem i pridružite se drugim parovima iz svih krajeva svijeta koji su to ovdje učinili.

Svoju šetnju nastavite do muzeja Orsay, prođite pored Nacionalne skupštine, a zatim skrenite ka Domu invalida, gdje je sahranjen i čuveni Napoleon. Posjetite Napoleonovu Vojnu školu, a onda zastanite na početku Marsovih polja i uživajte u pogledu na Eiffelov toranj, simbol Pariza. Toranj je noću osvijetljen, a na svaki puni sat pale se lampice koje će oduševiti i najvećeg skeptika kada je Pariz u pitanju. Pogled na Pariz sa Eiffelove kule koštaće vas od 4 do 10 eura, zavisno od nivoa i sredstva penjanja – možete birati stepenice ili lift. Redovi su manji noću, kada možete uživati i u pogledu na svjetla Pariza dok se prelamaju u Seni. Najbolje fotografije su s druge strane tornja, sa trga Trocadero.

Ova šetnja biće duga, ali ćete vidjeti toliko znamenitosti da ćete zaboraviti na glad i umor. Pariz je svakako grad zgodnih ljudi, primjetit ćete da su džogeri na svakom koraku, a ova šetnja pomoći će i vama da ostanete fit, pogotovo ako ne možete odoliti izvrsnoj francuskoj hrani.

Grad boema i umjetnika

Sav sjaj Pariza nije potpun bez posjete najčuvenijoj boemskoj četvrti, Montmartru. To je najviša tačka Pariza, nekadašnji dom Picassa, Hemingwaya, Dalija i mnogih drugih umjetnika dvadesetog vijeka.

Podno Montmartra nalazi se Pigal, nekada mjesto plesnih dvorana i kabarea. Duž bulevara Clichy naići ćete na mnoge jeftine seksi šou programe, ali i muzej erotike i 'crvenu vjetrenjaču', čuveni kabare Moulin Rouge.


Reporterka portala Radiosarajevo.ba ispred Moulin Rougea

Na sam vrh Montmartrea možete se popeti koristeći lift, te tako doći pred sam ulaz u crkvu Sacre Coeur, ili pak koristeći stepenice. Možda je najbolje da se penjete stepenicama do trga Tertre i tako prođete pored svih onih divnih kafanica u kojim su se skupljali umjetnici i boemi. Tertre, nekada seoski trg živopisnog šarma danas je mjesto na kojem portretisti vrebaju turiste. Ipak, svjetla trga noću su i dalje očaravajuća, a sa trga se nazire i crkva Sacre Coeur od koje se pruža najljepši pogled ka Parizu. Sjednite na stepenice ispred crkve i memorišite taj pogled zauvijek u svojoj glavi. To je najljepša razglednica Pariza.

Pariz je mnogima ostao i vječni dom. Na pariškim grobljima sahranjeni su Edouard Manet, Jean Paul Sartre, Alexandre Dumas, Heinrich Haine, a zasigurno je najposjećenije groblje Pere-Lachaiese na kojem se nalaze vječna spavališta Oscara Wilda, Jima Morissona, Edith Piaf, Frederica Chopina, Marcela Prousta i mnogih drugih. Ulaz na ovo groblje zadivljujuće arhitekture je besplatan.

Uvijek ćemo imati Pariz

Toliko toga možemo reći ili napisati o Parizu, ali ipak će nešto ostati nedorečeno. Pariz je uvijek dobra ideja, bilo da idete da uživate u hrani, umjetnosti, modi ili ljubavi. Pažljivim planiranjem u Parizu možete uživati i sa malo novca, a kad ga jednom posjetite poželjet ćete da mu se iznova vraćate.

Znaš, ponekad pomislim da niko nikada neće stvoriti knjigu, sliku, simfoniju ili skulpturu koje se mogu takmičiti sa predivnim gradom. To je nemoguće. Zato što kada pogledaš oko sebe, svaka ulica, svaki bulevar je posebne umjetničke forme. I kada pomisliš da u ovom hladnom, nasilnom, besmislenom kosmosu postoji Pariz, ova svjetla. Nema šanse da se nešto dešava na Jupiteru ili Neptunu, ali kada pogledaš iz svemira možeš vidjeti ova svjetla, kafee, ljude kako piju i pjevaju. Koliko znamo, Pariz je najtraženije mjesto u svemiru.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije