Pad nataliteta moguće povezan sa zagađenjem od fosilnih goriva

4
Anadolija
Pad nataliteta moguće povezan sa zagađenjem od fosilnih goriva
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Smanjenje stope fertiliteta može biti povezano sa zagađenjem uzrokovanim sagorijevanjem fosilnih goriva, pokazalo najnovije naučno istraživanje.

U studiji objavljenoj u časopisu "Nature Reviews Endocrinology" navodi se da se u posljednjih 50 godina broj živorođene djece stalno smanjivao. Premda se istraživanje fokusiralo na Dansku, ovaj trend vidljiv je i u drugim industrijalizovanim zemljama.

Istraživači navode da se jedno od desetoro danske djece rađa nakon medicinski potpomognete oplodnje, a više od 20 posto muškaraca nikada nema djecu.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Smatra se da je pad stope fertiliteta počeo na početku industrijalizacije. Stručnjaci upozoravaju da bi taj trend mogao dovesti do neuravnotežene demografije s premalo mlađe populacije koja bi izdržavala starije generacije.

"Moramo shvatiti da premalo znamo o neplodnosti u populaciji, tako da bi sljedeći korak naprijed zaista bio da otkrijemo zašto toliko mladih parova nema djece", rekao je Niels Erik Skakkebæk, profesor na Univerzitetu u Kopenhagenu i glavni autor studije, prenosi "The Guardian".

Pad nataliteta se često pripisuje kulturnim i socioekonomskim faktorima, kao što su planirano roditeljstvo, kontracepcija i abortusi, i promjenjivu ulogu žena u društvu, budući da su obrazovanje i učešće u radnoj snazi odložili rađanje.

Umjesto toga, sve veći broj istraživanja pokazuje rastuću stopu ljudske neplodnosti zbog bioloških razloga, uključujući 74.000 godišnjih slučajeva raka testisa, nedovoljan kvalitet muških i ženskih spolnih stanica, preuranjeni pubertet i ostale malformacije.

Takav trend se ne može objasniti genetski jer se evolucija odvija u dužim vremenskim periodima, stoga istraživači pozivaju naučnu zajednicu da razmotri uticaj izloženosti okoliša toksičnim hemijskim zagađivačima iz fosilnih goriva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije