Ovo je prijedlog MUP-a KS za izmjene Zakona o saobraćaju BiH: Uvodi se termin 'nasilnička vožnja'

1
N. Žunić
Ovo je prijedlog MUP-a KS za izmjene Zakona o saobraćaju BiH: Uvodi se termin 'nasilnička vožnja'
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Saobraćajna policija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je prije nekoliko mjeseci, u julu 2023. godine, poslao svoj prijedlog za izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.

Sada je i Vlada KS taj prijedlog podržala, a očekuje se da bi se uskoro mogao naći i u parlamentarnoj proceduri.

Originalni Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH donesen je još 2006. godine, te mada je bilo korekcija tokom godina, nije bilo većih promjena.

Češki ministar evropskih poslova: BiH ne smije dopustiti da nacionalisti unište njen put ka EU

Češki ministar evropskih poslova: BiH ne smije dopustiti da nacionalisti unište njen put ka EU

Upravo to se navodi kao važno obrazloženje i u prijedlogu kojeg je Ministarstvu prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine poslao MUP KS, a koji se nalazi u posjedu portala Radiosarajevo.ba

Nažalost, sve češće vidimo stravične scene na bh. putevima. Mnogi građani iskazuju strah od vozača, a posebno se to odnosi na one obijesne, odnosno nasilne. Dugo vremena se policija širom BiH muči s ovakvim bahatim pojedincima, te svi strahuju od naredne smrti koju će prouzrokovati ovakva vožnja na bh. cestama. 

Posebno je to slučaj u Sarajevu. Nažalost, svi se sjećaju tragičnih slučajeva Edite Malkoč, Selme Agić, Alme Suljić, Azre Spahić i mnogih drugih koji su prerano završili svoje živote zbog bahatih vozača. Poznat je i slučaj Orhana Tanovića, koji je pukom srećom preživio udar bahatog vozača u Sarajevu. Kako bi se ove tragedije spriječile, u ovom Prijedlogu zakona stoji novi termin - nasilna vožnja. 

Kako je definisano u Prijedlogu MUP-a KS: 

Država u vrhu crne statistike: Kako do sigurnih puteva u Bosni i Hercegovini?

Država u vrhu crne statistike: Kako do sigurnih puteva u Bosni i Hercegovini?

"Nasilnička vožnja je način upravljanja motornim vozilom definisano u članu 9. stav (1) tačka 32b), a naročito kada:

  • se vozilom u naselju kreće brzinom koja je veća od dozvoljene za više od 40 km/h:
  • se vozilom van naselja kreće brzinom koja je veća od dozvoljene za više od 60 km/h:
  • se vozilom kreće u nedozvoljenom smjeru na autoputu, brzom putu, ulicama u naselju sa najmanjedvije saobraćajne trake za saobraćaj vozila u istom smjeru, kao i u raskrsnici sa kružnim tokom saobraćaja:
  • u raskrsnici koja je regulisana svjetlosnom saobraćajnom signalizacijom vozilom vrši radnju skretanja iz saobraćajne trake koja nije namijenjena za skretanje u tom smjeru, pri tome obilazeći kolonu vozila u saobraćajnoj traci namijenjenoj za skretanje u tom smjeru;
  • upravlja motociklom, lakim motociklom ili mopedom na jednom točku, ispušta upravljač iz ruku ili se pridržava za drugo vozilo;
  • vozilom prode kroz raskrsnicu kada mu je to svjetlosnim saobraćajnim znakom zabranjeno krećući se brzinom koja je veća od dozvoljene za više od 30 km/h:
  • vozilom dva ili više puta prođe kroz raskrsnicu kada mu je to svjetlosnim saobraćajnim znakom zabranjeno, ako između dva uzastopna prolaska nije prošlo više od 10 minuta:
  • upravlja vozilom pod uticajem alkohola sa utvrđenom količinom alkohola u krvi ili organizmu višom od 1,5 g/kg"

Kazne za ovaj prekršaj bit će rigorozne. Prema drugim promjenama koje su predložene u ovom dokumentu, ako se ustanovi da je vozač vozio nasilno, slijedi privremeno oduzimanje vozila.

Pored toga, dodan je i ovaj član: 

"Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 KM do 3.000,00 KM kaznit će se za prekršaj:

  • vozač motornog vozila ako se ponaša tako da se njegovo ponašanje karakteriše kao nasilnička vožnja (član 42b.):
  • učesnik u saobraćaju koji ne postupa po zahtjevu izraženom pomoću znaka ili prema naredbi ovlaštenog lica (član 152 st. (1));
  • vlasnik vozila koji ne podnese podatke o identitetu lica kojem je dao vozilo na upravljanje u skladu sa članom 172. st. (7) i (8) ovog zakona, ako je vozilom počinjen prekršaja kažnjiv u skladu sa odredbama člana 234a. i člana 234b. ovog zakona:
  • Za prekršaj iz stava (1) tačka 1) ovog člana vozaču ili instruktoru vožnje uz kaznu će se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri mjeseca do devet mjeseci i dva kaznena boda.
  • Ako je prekršajem iz stava (1) tačka 1) i 2) ovog člana izazvana neposredna opasnost za drugog učesnika u saobraćaju, ili prouzrokovana saobraćajna nezgoda, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od 3.000,00 KM do 9.000,00 KM, a vozaču će se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci do 12 mjeseci i dva kaznena boda."

Pored ove važne promjene, dodane su i druge. Obavezni zdravstveni pregled za sve vozače kada dobijaju novu vozačku dozvolu po isteku prethodne, definicija vožnje u kružnom toku te uvođenje jasnijih pravila za druge učesnike u saobraćaju su neke od najvažnijih, a kompletan dokument možete pronaći u fotogaleriji portala Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije