Oštre reakcije: Papa može da drži misu bez vjernika, ali ne i biskup Perić!?

Radiosarajevo.ba
Oštre reakcije: Papa može da drži misu bez vjernika, ali ne i biskup Perić!?
Foto: Bljesak.info / Biskup Perić

Mostarsko-duvanjski biskup msgr. Ratko Perić naložio je otvaranje svih crkvi i održavanje svetih misa s narodom uz poštovanje mjera kantonalnih štabova, navodeći kako "niko nema pravo udaljavati vjernike ispred crkve ako se drže propisana odstojanja".

Perić i Vučurević

Ovakav iznenađujući istup biskupa, koji je odavno stekao uvjete za mirovinu, no Sveti Otac još nije imenovao njegova nasljednika, izazvao je dosta komentara i u samoj Hrvatskoj. 

Na popularnom portalu Index.hr posjetitelji su bili gotovo jednoglasni u osudi ovakvog zahtjeva predstavnika Crkve. 

"Papa može držati misu u praznoj bazilici Svetog Petra, a biskup Perić ne može bez vjernika! Pa, možda je on u stvari Bog?", pita se piše Ivica T. 

"Sotona, a onaj tko ga ne zatvori gori je od njega", komentirao je Petar K. 

Radoslav D. to, pak, vidi ovako: 

"Ono kad i sama crkva radi na tome da Hrvata u Bosni bude čim manje". 

"Jedan (istočni) Hercegovac, Vučurević, je neposredno prije početka rata izjavio da je on ministar turizma Hrvatske i da će sagraditi lepši i stariji Dubrovnik. Ovo je novi Vučurević, a bombardirat će biološkim oružjem... ako mu ne date više para", dodao je Alen I. 

Biskup Perić naredio otvaranje crkvi: Niko nema pravo udaljavati vjernike

Dio župa u Hercegovini je obustavio slavljenje svete euharistije uz prisustvo vjernika uprkos ranijim naputcima da se nastavi s tim obredima, dok je najveći broj nastavio služenje zanemarujući nalog vlasti "da se na javnome mjestu ne smije okupljati više od pet osoba". 

Koga Perić poziva?

"U okružnici upućenoj župnicima i vjernicima biskup Perić je pozvao rijetke dušobrižnike koji su radije slušali savjete nekih drugih, a ne upute i preporuke ovog ordinarijata da uz poštovanje mjera županijskih stožera otvore crkve za slavlje svetih misa s narodom, odnosno s "onim dopuštenim brojem duša". Po istoj obavijesti ispred crkve broj ljudi nije strogo ograničen pa se po tom tumačenju mora tek osigurati razmak između osoba oko dva metra", navodi Index.hr. 

Perić je rođen 2. februara 1944. godine u općini Rovišće u današnjoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i prošle godine je navršio 75 godina života, što je, prema kanonskome pravu gornja granica za umirovljenje. 

Osnovnu školu pohađao je u Rotimlji i Crnićima kod Stoca, zatim sjemenišnu gimnaziju u Zagrebu, Filozofski fakultet u Zagrebu te teološki studij u Rimu. Doktorirao je teologiju 1971. na sveučilištu Urbaniani. Zaređen je za svećenika 29. juna 1969. u Prisoju, a za biskupa koadjutora 29. maja 1992. u Neumu. 

Ustoličen je za rezidencijalnog biskupa Mostarsko-duvanjske biskupije u ratnom Mostaru, 11. juna 1993. godine. 

Fra Ivo Marković: Kako bi Isus "prošao" u Mostaru?

Višedecenijski biskupski mandat Ratka Perića obilježen je kontroverznim porukama i potezima, koji su najmanje doprinosili toleranciji i pomirenju u Hercegovini.

Fra Ivo Marković naveo je za Perića da je biskup "jedne od najsablažnjivijih biskupija u svijetu", te da je "čovjek koji samo zna diktatorski naređivati". Posebno se negativno osvrnuo na postavljanje tzv. "jubilarnog križa" iznad Mostara, za kojeg je fra Ivo naveo da je "pobjednički mejnik-međaš da Mostar pripada kršćanima".

"Ne bi Isus danas bolje prošao u Mostaru s biskupom Perićem da vidi onaj križ i toranj u njegovo ime podignut. Franjevci u Crkvi imaju smisao samo ako su stalni povratak evanđelju Isusa Krista, ako su izazov i poziv na evanđelje Crkvi Zakona, legalizma, formalizma, teokratskog totalitarizma", napisao je fra Ivo Marković 2012. godine.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije