Osmanović: Zaposlili smo 300 članova porodica poginulih heroja, zapošljavat ćemo djecu RVI

9
Radiosarajevo.ba
Osmanović: Zaposlili smo 300 članova porodica poginulih heroja, zapošljavat ćemo djecu RVI
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Omer Osmanović

Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, jedan je od onih šefova resora u vladi premijera Nihada Uka koji je položio zakletvu na svoj drugi mandat. 

Ministar Osmanović je na dužnost stupio početkom 2021. godine, pa u rad nove Vlade KS ulazi ambiciozno i sa dobrim poznavanjem materije. Otud Osmanovićeva najava da će vratiti dignitet boračkoj populaciji ima na težini. 

Za portal Radiosarajevo.ba ministar Osmanović otvoreno govori o problemima boračke populacije, realiziranim projektima, aktivnostima koje su u toku, ali i iznosi ambiciozne planove. Najavljuje i značajan zaokret u radu Ministarstva.

Objavljena prognoza za 1. i 2. maj. Evo kakvo nas vrijeme očekuje za majske praznike

Objavljena prognoza za 1. i 2. maj. Evo kakvo nas vrijeme očekuje za majske praznike

Kultura sjećanja

Radiosarajevo.ba: Ministre Osmanović, ulazite u novi mandat, kakvi su Vaši planovi i očekivanja?

Osmanović: Novi mandat je prilika da nastavimo sa jednom dobrom pričom, koja je pokrenuta u Ministarstvu, kao i za realizaciju projekata koje smo započeli u prethodnom mandatu. Ono što ja kao ministar planiram, jeste prvenstveno vraćanje digniteta našim braniteljima, briga o njima, kako zdravstveno, tako i kroz razne projekte koji su pred nama. Ono što je ključno jeste pomicanje fokusa rada Ministarstva sa socijalnog aspekta na kulturu sjećanja i pamćenja. Naša obaveza jeste da mladima približimo našu prošlost, i da je pamte.

Omer Osmanović
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Omer Osmanović

Radiosarajevo.ba: Šta je, inače, to što boračkoj kategoriji najviše treba u ovom trenutku? S kakvim problemima se susreću?

Osmanović: Na prvom mjestu bih istakao kako je ova populacija specifična po tome što je njihovo psihofizičko zdravlje narušeno, pa se s protekom godina ukazala potreba za poboljšanjem zdravstvene zaštite i zdravstvenog sistema za braniteljsku populaciju. 

Tu je još, kao što sam već spomenuo i vraćanje digniteta ovoj populaciji, jer vodeći kontinuirane razgovore sa njima shvatite da tim ljudima ne treba mnogo, osim da im se oda priznanje za doprinos odbrani domovine.

Radiosarajevo.ba: Koliko ste zadovoljnim onim što ste uspjeli uraditi u protekle dvije godine koliko ste bili na čelu Ministarstva? Imali ste ambiciozan plan.

Osmanović: Ja volim da ponovim da na početku svog prvog mandata nisam želio da dajem nijednu vrstu obećanja, nego smo se bazirali na konkretne projekte koji bi olakšali svakodnevnicu ovoj populaciji. 

Primarni cilj bio je rješavanje dugoročnih zastoja u projektima, poput zapošljavanja djece poginulih branitelja, te rješavanja liste čekanja za stambeno zbrinjavanje. Veoma sam zadovoljan dosad urađenim na tom polju, te se u narednom mandatu možemo bazirati na nove projekte koji su ispred nas.

Pozitivan trend

Radiosarajevo.ba: Na početku Vašeg mandata oko 1.000 djece šehida i poginulih boraca je još čekalo na zaposlenje, šta planirate učiniti da se ta brojka dodatno smanji?

Osmanović: Prethodne godine Ministarstvo za boračka pitanja KS je u saradnji sa JU ''Služba za zapošljavanje KS te Ministarstvom za rad, socijalnu zaštitu, raseljena lica i izbjeglice KS, realizovalo Program zapošljavanja ''Vaučer za posao'' kojim je za članove porodica šehida i poginulih branitelja obezbjeđeno 300 radnih mjesta, na period od tri godine, od kojih dvije finansiraju spomenute institucije, a treću poslodavac. Projekat lično smatram izuzetno uspješnim obzirom da je većina vaučera i realizovana. Kako bismo nastavili ovaj pozitivan trend, planiran je sličan program zapošljavanja i u tekućoj godini.

Radiosarajevo.ba: Postoje li mogućnost da se učine određeni pozitivni pomaci kod zapošljavanja i djece demobiliziranih boraca?

Osmanović: U ovoj godini je planiran prošireni program zapošljavanja, kroz koji ćemo pored članova porodica šehida i poginulih branitelja uključiti i djecu ratnih vojnih invalida (RVI). Na ovaj način kontinuirano radimo na zaustavljanju odlaska mladih iz naše domovine. 

Revolucionarnim ulaganjem u obrazovanje kroz dodjelu stipendija za II i III ciklus školovanja pripadnika braniteljske kategorije, dodatno smo olakšali pronalazak zaposlenja, kroz trajnu investiciju u našu budućnost.

Mnogi nisu dočekali stan

Radiosarajevo.ba: Jedan od Vaših planova bio je stambeno zbrinjavanje 198 porodica branitelja, RVI koji godinama čekaju pravo na stan, koliko se u tome uspjelo?

Osmanović: Kada sam preuzeo mandat u Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo, zatekao sam listu čekanja za stanove iz 2013. godine, a bilo je, nažalost, i onih koji nisu dočekali da usele u svoje stanove, i to je prvenstveno bilo ono čime smo se i vodili rješavajući ovaj problem. 

Za ove potrebe Ministarstvo je obezbjedilo 20 miliona KM kreditnih sredstava, čime je kupljen rekordni broj stanova u jednoj godini, te je na taj način ukinuta dugogodišnja lista čekanja. Željeli smo da majke, supruge, djeca i ratni vojni invalidi dočekaju da usele u svoje stanove, i to je jedan od projekata na koje sam najviše ponosan.

Radiosarajevo.ba: Ima li ste, također, ideju da se omogući korištenje boračkih prava onima koji ta prava nikada nisu koristili, šta je u proteklom periodu donijela jedna takva ideja?

Osmanović: Novim Zakonom o dopunskim pravima boraca-branitelje BiH iz 2022. godine uspjeli smo realizovati ideju da se omogući korištenje boračkih prava i onim kategorijama, koje dosada nisu ispunjavali određene uslove za korištenje istih. 

Ono što je na tom planu urađeno, jeste uvođenje djece šehida starijih od 25 godina u pojedine grupe prava, kao što su jednokratna novčana pomoć za teža zdravstvena oboljenja, plaćanje troškova infrastrukturnih priključaka, te plaćanje troškova rente za one koji prvi put rješavaju stambeno pitanje. Jedna takva ideja, doprinijela je i tome da smo barem djelomično uključili i supruge umrlih demobilisanih branitelja kroz ostvarivanje prava na isplatu novčane egzistencijalne naknade. 

Radiosarajevo.ba: Ministarstvo na čijem ste čelu vodi mnogo računa i o sjećanju na značajne datume, postoje li ideje kako da se institucionalna kultura sjećanja dodatno ojača, možda i osavremeni?

Osmanović: Kultura pamćenja i sjećanja predstavlja okosnicu Ministarstva u budućnosti, kroz kapitalne projekte poput Memorijalnog kompleksa Žuč, Centralnog spomen-obilježja svim poginulim braniteljima opkoljenog Sarajeva 1992-1995., te Tunela D-B, ostavit ćemo trajni podsjetnik mlađim naraštajima, te dodatno ojačati institucionalnu kulturu sjećanja. 

Omer Osmanović
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Omer Osmanović

Nema zloupotreba

Radiosarajevo.ba: Postoje li pokušaji zloupotrebe prava i šta se na tom planu učinilo?

Osmanović: Prvi i osnovni postulat po kojem radimo u Ministarstvu jeste zakonski i pravni okvir, kroz provođenje svih javnih poziva, kao i kroz ostvarivanje određenih prava zagarantovanih Zakonom. Procedure su veoma jasne i njih moraju poštovati, kako uposlenici, tako i podnosioci zahtjeva, te moram istaći da nismo imali pokušaja zloupotrebe na ovom polju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije