Omogućiti djeci s poteškoćama u razvoju pružanje stomatoloških usluga

Anadolija
Omogućiti djeci s poteškoćama u razvoju pružanje stomatoloških usluga
Pixabay / Ilustracija
Zbog pokvarenih zuba, djeca i osobe s poteškoćama u razvoju ponekad trpe neizdržive bolove jer nerijetko nisu u mogućnosti kazati šta ih muči, a prisutan je i strah od odlaska stomatologu.

Ovim povodom danas je u Tuzli održana javna diskusija o uspostavljanju sistema redovne stomatološke zaštite za osobe s invaliditetom u Tuzlanskom kantonu.

Sajdi Arnautović, majci čiji 41-godišnji sin ima posebne potrebe, dobro su poznati ovi problemi. Zbog nemogućnosti da se verbalno izrazi, njen je sin ležao dva mjeseca u bolnici.

Ljekari su, priča ona, uradili sve moguće pretrage, a sumnjali su na bolove u stomaku jer se stalno držao za stomak.

"Ja čitam bol i tugu s lica mog djeteta i moram nagađati šta mu je. Prvi put mu je izvađeno osam zuba, a drugi put, kada je bio u bolnici, niko nije znao šta ga boli. Previjao se danima zbog bolova, a muž i ja smo naizmjenično ležali s njim u bolnici. Nije mogao ni jesti, ni piti, ni spavati od bola. Patila sam i ja kao majka, a mogu zamisliti kako je njega boljelo. Kada su izvađeni svi nalazi, neko je posumnjao na zube i tada mu je izvađeno 11 zuba", priča Arnautović.

Ona navodi da je veoma značajno sistemski riješiti ovaj problem, ne samo u Tuzli, nego i u svakom gradu.

Za sistemsko rješavanje zalažu se i iz organizacije Inicijativa i civilna akcija (ICVA), iz koje su naglasili da se na području Federacije Bosne i Hercegovine osobama s invaliditetom stomatološke usluge organizirano pružaju samo na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu.

"Situacija je problematična jer ni u jednom kantonu nema ustanove koja sistematski pruža ove usluge, tako da se dešava da omladinci s posebnim potrebama u 18. godini ostaju bez zuba. Pokušavamo animirati ustanove i vlasti u Tuzlanskom kantonu da se ovo rješava sistematski, da se uključi i Zavod zdravstvenog osiguranja i da pružanje ovakvih usluga bude redovno, a ne po ugovoru ili u okviru nekog projekta", kazala je Vesna Vukmanić iz ICVA.

Iz razloga što ne mogu mirovati ili ne sarađuju sa stomatolozima, kada dođe do popravke zuba, ona se kod osoba s posebnim potrebama radi pod totalnom anestezijom i u rad je uključen tim stručnjaka.

"Da bi se pružila adekvatna usluga, potrebno je raditi pod općom anestezijom. Dakle, pacijent se uspavljuje, a inače, prilikom pregleda, ovi pacijenti imaju prednost", izjavio je prim. dr. Mirsad Babović, šef Odjeljenja za anesteziju u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Almira Hurić, pomoćnica direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, kazala je da unazad dvije godine ove usluge, u skladu s potpisanim ugovorom, pruža Poliklinika Azabagić iz Tuzle.

"To je privatna poliklinika, a nadamo se da bi se isti ugovor mogao potpisati i sa Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla", kazala je Hurić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije