Učenje na radnom mjestu je izuzetno važna i pozitivna priča u BiH

S. Š. J.
Učenje na radnom mjestu je izuzetno važna i pozitivna priča u BiH
Početak novembra i ove godine u Bosni i Hercegovini rezerviran je za festival ideja i inovacija Sarajevo Unlimited 2017. koji se održava od 2. do 4. novembra u Sarajevu.

U sklopu festivala održana je i panel diskusija programa PrilikaPlus Učenje na radnom mjestu – partnerstvo ili izolacija?, na kojoj je učestvovalo više od 100 partnera projekta koji rade na unaprjeđenju srednjeg stručnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Emir Dervišević, saradnik za operativne poslove PrilikePlus, pojasnio je učesnici Panel diskusije rade na poboljšanju uvjeta za izvođenje praktične nastave kako u firmama tako i u školama. 

"Radi se na obuci i pripremi nastavnika i mentora za provođenje nastavnog procesa i promoviranju stručnog obrazovanja kao okosnicu razvoja ljudskih resursa u BiH, posebno za populaciju koja nije u mogućnosti da dođe do zaposlenja na višem nivou na tržištu rada", dodao je Dervišević.

Cilj panela je da skrene pažnja na trenutne izazove učenja na radnom mjestu u kontekstu BiH, identificiranje pozitivne i praktične korake koje preduzeća, škole i drugi organizatori obuka mogu napraviti kako bi poboljšali kvalitet stručnog i tehničkog obrazovanja i osposobljavanja.

"Suština je u razmjeni iskustava. Svako ima određeni problem koji se kroz susrete i diskusije može lakše riješiti jer svi govorimo istim jezikom. Evidentno je da postoji snažan konsenzus da dolazak do zajedničkih rješenja nema alternativu. Današnji izlagači ponudili su upravo to, konkretne inovacije u smislu unapređenja stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih", kazao je Dervišević.

Učesnici današnje Panel diskusije koju podržava Vlada Švicarske su Intera Mostar, Mann+Hummel i MSŠ Tešanj, Prevent Group BiH, Mašinski fakultet Univerziteta u Banjaluci, Gospodarska komora Grada Mostara, Targer, SOS Dječija sela i Poljoprivredno-prehrambena škola Prijedor.

Sarajevo Unlimited

Sarajevo Unlimited Forum će kroz aktivnosti na šest lokacija (Dom mladih, Kino
Meeting Point, Muzej savremenih umjetnosti Ars Aevi, SkyBar Marriot, Mikser House i Networks), sa 3000 učesnika, 55 govornika iz cijelog svijeta, 50 odabranih startupa iz BiH i regije, četiri keynote govornika, šest panel diskusija, sajam poduzetništva i inovacija, umjetničke performanse, hackatone i radionice i ove godine promovirati Sarajevo kao grad talenata i inovacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije