Od posljedica pušenja godišnje umire više od sedam miliona ljudi

Radiosarajevo.ba
Od posljedica pušenja godišnje umire više od sedam miliona ljudi
Pixabay / Ilustracija
Od posljedica pušenja godišnje u svijetu umire više od sedam miliona ljudi, a ta loša navika nije prijetnja samo zdravlju pojedinca već i okolišu, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) povodom Svjetskoga dana nepušenja 31. maja.

Po podacima WHO-a početkom 21. stoljeća od posljedica pušenja godišnje je umiralo oko četiri miliona ljudi, a odnedavno se ta brojka povećala na sedam miliona.

Osim ogromne štete za zdravlje, duhan nanosi veliku štetu i okolišu, s obzirom na to da se zbog proizvodnje cigareta uništavaju šume i atmosfera.

WHO iznosi podatak po kojemu troškovi koji se odnose na liječenje bolesnih i troškovi koji nastaju zbog smanjene produktivnosti iznose oko 1400 milijardi dolara, što je oko 1,8 posto svjetskoga BDP-a.

"Duhan i pušenje prijetnja su svima nama", istakla je u saopćenju direktorica WHO-a u odlasku, Margaret Chan.

Chan ističe da je izvještaj WHO-a dio napora čija je svrha proširiti raspravu o pušenju kao negativnoj i štetnoj navici te istodobno velikom globalnom problemu. 

"Od početka do kraja, ciklus proizvodnje duhana jako šteti svim stanovnicima naše planete", stoji u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije.

WHO poziva na uvođenje oštrih mjera, poput zabrane reklamiranja duhanskih proizvoda i zabrane pušenja u radnim prostorima i na zatvorenim javnim mjestima.

Više od 80 posto pušača je iz zemalja s niskim i srednjim prihodom, a zdravstveni stručnjaci tvrde da je duhan najveći globalni uzrok smrtnosti na koji se može utjecati i da bi politika smanjenja upotrebe duhana mogla imati velike pozitivne rezultate, stoji u izvještaju koje se temelji na podacima studije iz 2016.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije