O problemu maloljetničkih brakova i trudnoća

Radiosarajevo.ba
O problemu maloljetničkih brakova i trudnoća

"Kada sam prije dvije godine ostala u drugom stanju, odlučila sam da se udam i napustim školu, ali morali smo da čekamo da napunim 16 godina. Udala sam se u petom mjesecu trudnoće. Moji roditelji su to teško podnijeli, ali na kraju su pristali, jer sam im obećala da ću srednju školu završiti vanredno", priča sada osamnaestogodišnja M.S.

Ova mlada Banjalučanka samo je jedna od sve većeg broja maloljetnica koje posljednjih godina školovanje zamjenjuju udajom, pišu Nezavisne novine.

U posljednje dvije godine čak 74 učenice u RS napustile su srednju školu zbog trudnoće i udaje, pokazuju istraživanja Ombudsmana za djecu RS. Jedna od najmlađih imala je samo 16 godina i 15 dana, a bila je u osmom mjesecu trudnoće kad je školovanje napustila kao učenica prvog razreda srednje škole.

Prema podacima Ombudsmana, veliki broj djevojaka živi u vanbračnoj zajednici prije navršene 16. godine i čeka da pređe ovu starosnu granicu kako bi bili stečeni uslovi za podnošenje zahtjeva u sudu da u vanparničnom postupku bude odobreno vjenčanje prije punoljetstva. Kako pokazuju istraživanja Ombudsmana, najčešći razlog za napuštanje škole i stupanje u brak u RS upravo je maloljetnička trudnoća.

Prema istraživanju iz 2010., u RS je bilo 289 takvih zajednica.

"To su zaključeni brakovi, ali su poseban problem vanbračne zajednice za koje se ne zna ni stvarni broj. Broj maloljetničkih trudnoća takođe nije poznat, jer se ne zna broj namjernih prekida trudnoće. Zbog straha od roditelja, reakcije sredine, zbog činjenice da su trudnoće i neplanirane i neželjene, do njihovog prekida dolazi i u ustanovama koje ne ispunjavaju uslove utvrđene Zakonom o uslovima i postupku za prekid trudnoće, pa i nema preciznih podataka o njihovom broju", navodi Vesna Popović, viša stručna saradnica za odnose s javnošću Ombudsmana za djecu RS.

Povreda prava djeteta

Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS, istakla je da su svi rani brakovi, a to su svi oni zaključeni prije punoljetstva,povreda osnovnih prava djece na zdravo odrastanje, odnosno povreda prava na zdrav psihofizički razvoj, zaštitu njihovog zdravlja i obrazovanje.

"Maloljetnici od 16 godina nisu završili psihološki razvoj i nisu spremni za brak i djecu niti su sposobni snositi odgovornost za odluke koje se od njih u bračnoj zajednici očekuju", istakla je Grahovac.

Ona je navela i da analiza, vršena na osnovu presuda sudova i mišljenja centara za socijalni rad, ukazuje da maloljetnici koji sklapaju brak najčešće imaju završenu samo osnovnu školu, da srednju nisu ni upisali ili je prekidaju u prvom razredu, te da nemaju stvorene osnovne sociološke, ekonomske i socijalne pretpostavke za zasnivanje bračne zajednice. Iako je ustaljeno mišljenje da su u maloljetničkim brakovima najčešće romska djeca, Grahovac navodi da to nije tako.

"To su djeca i iz sela i iz grada, koja su najčešće završila samo osnovnu školu", kaže ona.

Djeca koja rađaju djecu

Ističe da se posljedice maloljetničkih brakova oslikavaju na cijelo društvo, jer su majke od petnaestak godina istovremeno i same djeca.

"To su djeca koja rađaju djecu i može se očekivati da će i ta djeca, odrastajući u siromaštvu, ostati bez osnovnih elementarnih uslova", dodaje ona, ističući da se na smanjenje broja maloljetničkih brakova mora sistematski djelovati.

Stručnjaci upozoravaju da trudnoća i porođaj kod maloljetnica spadaju u rizične trudnoće i rizične porođaje zbog fizičke i psihičke nezrelosti trudnice. Takođe ističu da su anksioznost i depresija karakteristične za djevojke koje maloljetne stupaju u brak, te da imaju posljedice od rane trudnoće, koje se mogu prenijeti i na dijete.

UNICEF rane udaje i brakove prije osamnaeste godine oba partnera kvalifikuje kao povredu ljudskih prava i osnovnih prava djeteta.
Poražavajuća statistika

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u 2010. je evidentirano 436 porođaja majki od 15 do 19 godina. Za 2011. i 2012. podataka još nema. Interesantno je da se u proteklih deset godina, prema podacima Zavoda, porodilo 25 maloljetnica mlađih od 15 godina.

Jadranka Vuković, predsjednik Savjeta za djecu RS, rekla je da je od ukupnog broja porodilja u RS oko 1,9 odsto maloljetno.

"Imamo situacije da štitimo i majku i dijete, jer je riječ o maloljetnicama. Dijete rađa dijete i postavlja se pitanje ko je u fokusu i čija prava su ugrožena", kazala je Vuković, podsjećajući da je prije tri godine jedna 14-godišnjakinja postala majka.

Više od 50 miliona djevojčica u braku

Svake tri sekunde u svijetu se uda jedna djevojka mlađa od 18 godina, što je 10 miliona svake godine. Udaju se često bez pristanka i katkad za puno starijeg muškarca, a takva je praksa najraširenija u Africi, na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji, navodi humanitarna organizacija Plan UK.

U svijetu 70.000 djevojčica od 15 do 19 godina umire tokom trudnoće i poroda, prema UNICEF-u, a opasnost je velika i za novorođenčad, koja imaju više izgleda da budu slabije porođajne težine i nedonoščad.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije