Netaknutom biseru Ulcinja prijete betonom i izgradnjom solitera

Anadolija
Netaknutom biseru Ulcinja prijete betonom i izgradnjom solitera
AA / Velika plaža, Ulcinj
Širom svijeta je poznato da je Crna Gora turistička destinacija sa prelijepim pješčanim plažama.

Na cijelom primorju, od Herceg Novog do Ulcinja, veliki je broj plaža koje su autentične i koje predstavljaju netaknuti dio prirode.

Tako i u Ulcinju, najjužnijem gradu na crnogorskoj obali, koji je svojim prirodnim potencijalom predodređen za turizam, na prostoru od osam kilometara ima oko 25 plaža. Plaža koja se posebno izdvaja i koja je biser crnogorskog primorja je Velika plaža.

Velika plaža duga 12 kilometara 

Na hiljade turista svakog ljeta posjete Ulcinj. Skoro i da nema turiste koji je ljetnji odmor proveo u Ulcinju, a da nije posjetio Veliku plažu. Velika plaža od centra Ulcinja udaljena je pet kilometara. Duga je 12 kilometara, a široka 60 metara. Površina plaže je 600 hiljada metara kvadratnih. Kapacitet plaže je 150.000 kupača.

Zbog takvih razmjera, mještani je i nazivaju "Ulcinjskom Kopakabanom", po uzoru na pravu Kopakabanu, koja se nalazi u Brazilu. Za Veliku plažu je karakterističan veoma dug plitki pojas morske vode, pa ovdje jednako uživaju i djeca i oni nešto stariji.

Velika plaža Ulcinj se proteže od rta Djerana do Ade Bojane. U zaleđu Velike plaže, odnosno neposredno uz nju, u zelenilu subtropskog, mediteranskog i ukrasnog bilja, nalazi se hotelski kompleks, sa sportskim terenima za tenis, fudbal, košarku, odbojku i rukomet.

Pijesak bogat mineralima 

Velika plaža u Ulcinju izuzetno je omiljena među turistima i zbog veoma sitnog pijeska, koji je bogat mineralima, i koji ima i veoma djelotvorno zdravstveno svojstvo, te se ležanje na njemu preporučuje u prvom redu zbog problema sa ekstremitetima, išijasom i kičmom.

Za Veliku plažu u Ulcinju kaže se da je jedan od rijetkih preostalih nedevastiranih prostora na crnogorskoj obali.

Najavljena valorizacija 

Turizmolog i novinar iz Ulcinja Mustafa Canka, u razgovoru za Anadolu Agency ocjenjuje da je Velika plaža netaknuti dio prirode, ali da se i najavljuje valorizacija ove plaže.

”Najavljuje se da će njena valorizacija izmjeniti Ulcinj i čitavu regiju. Sa kakvim posljedicama, malo ko razmišlja. Velika plaža će biti uzor primorskog mjesta koje se bazira na principima održivosti i podignuto na oko 1.450 hektara, duž jedne od najljepših plaža na obalama Jadrana. To je navela crnogorska Vlada u svojoj viziji razvoja tog lokaliteta. Međutim, u raspisanom tenderu za Veliku plažu ističe se da površina za razvoj ima 1.357 hektara i da se sastoji od zemljišta u državnom i privatnom vlasništvu. Državno je 903 hektara i ono se nudi u zakup na period od 90 godina“, kaže Canka.

On ističe da je za Veliku plažu Master planom razvoja crnogorskog turizma predviđeno da na ulcinjskom pijesku bude izgrađeno 30 hiljada ležaja u šest odvojenih hotelskih kompleksa.

”Za svaki ležaj u modelu predviđena je zelena površina od sto metara kvadratnih, a na samom kraju Velike plaže i golf tereni. U svim izjavama crnogorskih zvaničnika ističe se da se radi o održivom razvoju kojim će se maksimalno očuvati taj jedinstven prostor i osigurati investicije vrijedne nekoliko milijardi eura, te obezbjediti hiljade novih radnih mjesta“, kaže Canka.

Na kraju, Canka poručuje da malo ko u Ulcinju vjeruje da se betonizacija i izgradnja solitera može označiti kao održivi razvoj.

"Domaći i strani eksperti upozorili su takođe da bi takvom gradnjom ovaj prostor mogao biti previše izgrađen i devastiran", istakao je Canka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije