Mostarac ručno izrađenim figurama promovira grad: "Želimo da turisti kući ponesu vrijedne suvenire"

4
A. Čomor
Mostarac ručno izrađenim figurama promovira grad: "Želimo da turisti kući ponesu vrijedne suvenire"
Foto: Vedran Zolj / Mostarac ručno izradio simbolične figure

U masi mostarskih dućana, koji obiluju sličnim ili istim proizvodima, u radnji čiji je vlasnik Mostarac Vedran Zolj našli su se ručno rađeni suveniri. On je, statuama izrađenim u obliku čuvara Starog mosta i Derviša odlučio obogatiti turističku ponudu grada.

Kako je kazao za portal Radiosarajevo.ba i figura Šantićeve Emine, žene s ibrikom u ruci će uskoro ugledati svjetlost dana.

U svijet turizma ušao je prije tri godine, odnosno u vrijeme pandemije i krize, prvenstveno iz materijalnih razloga, a kroz posao je odlučio autentičnim figurama prikazati kulturu i tradiciju Mostara.

Nemile scene u BiH: Sudija brutalno pretučen na terenu, pet sati nije mogao napustiti stadion

Nemile scene u BiH: Sudija brutalno pretučen na terenu, pet sati nije mogao napustiti stadion

Drugi prodaju nas i naše vrijednosti

"Ja stvari posmatram malo drugačije. Prodajemo stvari koje nisu proizvedene u našem gradu, niti na ovim prostorima, stvari iz starih mostarskih mahala u Hong Kongu, nemamo svoje, patentirane proizvode. Kad sam vidio kakve stvari ljudi, stranci, nose odavde, stvari koje nema veze s Mostarom, niti mirišu na isti, zapitao sam se – zašto je to tako?!“, kazao je Vedran Zolj za naš portal.

Siimboli grada u obliku građevina proizvode od ranije, no ovaj talentirani umjetnik želio je da ljudi koji posjete Mostar ponesu vrijedne uspomene.

"Uvijek smo isticali građevine, ali nijedna od njih nije nikla sama. Odlučio sam da ilustrujem čovjeka, ljude koji su bili tu kada je nastao Mostar."

Foto: Vedran Zolj

Edicija "Odanost"

Statue visoke 20 centimetara, izradio je od mljevenog kamena koji se miješa sa smolom, a ideja je da kroz njih prikaže hercegovačku kulturu i tradiciju.

"Ideja je bila da napravim figure koje će simbolizirati nastanak imena Mostar koji je, kako je poznato, dobio ime po Mostarima. Zamislio sam da sve tri figure budu dio edicije zvane 'Odanost'. Figura čuvara Mostara predstavlja odanost kući, svom gradu, Derviš – odanost Bogu, vjeri, a treća figura koja je još uvijek u realizaciji, Šantićeva Emina, simbolizira odanost porodici."

Foto: Vedran Zolj

Sama izrada zahtijeva mnogo vremena i truda, a kako je kazao, repromaterijal nije nimalo jeftin. Kada se odlučio na ovaj korak, okrenuo se istraživanju, te je tako pronašao podatke, stare fotografije, crteže i skice, koje su mu znatno olakšale izradu.

Teško je, priznaje, u potpunosti predstaviti čovjeka prirodne visine, u figuri visine 20 centimetara, a u samoj finalizaciji proizvoda dobio je podršku akademskih kipara.

"Svaka figura ima svoje, neću ih nazvati greške, nego namjerne kompromise, kako bi dobila pravi oblik", istakao je.

Foto: Vedran Zolj

"Ili ću pronaći put ili ću ga napraviti"

"Možda je sebično reći da želim da ostavim trag iza sebe, kako u svojoj porodici, tako i u društvu, ako ništa, kao neko ko je – barem pokušao. Na deklaraciji figura, pored logotipa radnje, nalazi se i moto 'Ili ću pronaći put, ili ću ga napraviti' – to je moj moto u životu", poručio je Zolj za portal Radiosarajevo.ba.

Mostarac, optimističnog i vedrog duha, ima želju da u svojoj radnji posjeduje stotine proizvoda napravljenih u Bosni i Hercegovini.

"Ideja možda nije najbolja, ali je moja. Jedva čekam da se i drugi Bosanci i Hercegovci uključe i naprave nešto svoje, pa i nešto bolje“, poručio je za kraj razgovora Mostarac Vedran Zolj, koji već razmišlja o novoj kolekciji suvenira.

Foto: Vedran Zolj

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije