Mnogo vode će još poteći dok vlast ne shvati značaj biciklističkih utrka

Benjamin Redžić
Mnogo vode će još poteći dok vlast ne shvati značaj biciklističkih utrka

Biciklisti su jedan od vijesnika sunčanijih i toplijih dana. Mnoge zemlje Evrope i ostatka svijeta u ovo doba godina postaju mjesta utrkivanja biciklista.

Koja je ovo država - pitanje je koje najčešće postavi neko zadivljen onim što vidi na malom ekranu gledajući ovakvo sportsko takmičenje. Ovo pitanje je pokazatelj da su biciklističke utrke u zadivljujućim predjelima jedne zemlje mnogo više od sportskog događaja.

To je fantastična promocija koja mnogo košta, ali koja je višestruko isplativa.

Nije nemoguće da Bosna i Hercegovina bude arena nadmetanja biciklista iz cijelog svijeta, ali "mnogo će vode proteći" dok to shvate oni koji to moraju shvatiti - stav je naših sagovornika.

Nije to izmišljanje tople vode, samo je potrebna dobra volja

Ljubitelj i promotori dvotočkaša znaju šta je potrebno učiniti za organizaciju manifestacije kao što su Toure de France, Giro di Italia ili Tour of Croatia, ali za to trebaju institucionalnu pomoć.

Predsjednik udruženja Giro di Sarajevo Nisad Selimović je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba istakao da je to "ali" veliko, što je objasnio ovako:

"Tour of Croatia, kada već spominjete pomenutu tu trku, je realizovan upravo zahvaljujući entuzijazmu zaljubljenika u biciklizam, ali i pametnih ljudi iz Turističke zajednice Republike Hrvatske koji su u toj trci prepoznali šansu za turističku promociju svoje domovine."

Prema njegovim riječima, u ovoj susjednoj državi je izdvojeno milion maraka po jednoj utrci, dok je ukupni budžet bio viši od tri miliona maraka. Ovaj novčani iznos je opisao kao minimalnim kada se uporedi s onim koji se izdvaja u drugim zemljama dodavši:

"Kolika je u stvari bila podrška hrvatske vlasti, dokazuje i činjenica da je na podršku privatnih kompanija otpadalo tek 30 posto budžeta."

Predsjednik udruženja Giro di Sarajevo Nisad Selimović: Sve zavisi od entuzijasta u razvoju biciklizma  - undefined

FOTO: Facebook: Predsjednik udruženja Giro di Sarajevo Nisad Selimović: Sve zavisi od entuzijasta u razvoju biciklizma

Selimović je naglasio da nije bilo pokušaja da se organizuju ovakve utrke u Bosni i Hercegovini podsjetivši da je utrka od Beograda do Banja Luke trenutno najviše rangirana etapna cestovna utrka, a da su sve ostale amaterske i održive su zahvaljujući samo entuzijazmu.

Za njega je ključno sljedeće:

"Pitanje bi u stvari trebalo biti ko će prvi prepoznati značaj jedne takve sportske manifestacije - ne vidim nijedan razlog zašto neka državna institucija ne bi pomogla takav projekat, svima bi nam trebalo biti u interesu da dignemo promociju turističkih potencijala države na što viši nivo. Da ne spominjem ulogu takve profesionalne trke u promociji biciklizma kao sporta."

Kako je kazao za portal Radiosarajevo.ba, nije moguće tačno reći koliko bi novca trebalo za ovakvo takmičenje jer to zavisi od brojnih faktora kao što su broj dana, gradova, etapa, učesnika, timova, koji je rang takmičenja itd.

"Ali ako opet uzmemo Tour of Croatia kao ogledni primjerak, čisto sumnjam da bi bilo moguće organizovati bilo šta slično uz manje novca nego što je njima bilo potrebno. Naravno, govorimo o tom identičnom nivou, uz sve televizijske prenose i promociju. Ako počnemo oduzimati elemente, onda je to već neki drugi nivo koji bi naravno bio i jeftiniji", objasnio je.

Država najvećim dijelom pomogla u organizaciji Tour of Croatia - undefined

Foto: Miranda Čikotić/ Pixsell: Država najvećim dijelom pomogla u organizaciji 'Tour of Croatia'

Na pitanje koje bi konkretne koristi bile od utrke, odgovorio je:

"Brojne. Promovisali bi turističke potencijale Bosne i Hercegovine, tako što bi ruta bila prilagođena da prolazi kroz najzanimljivija mjesta, kao što je to uobičajeno kod onih najvećih. Podigli bi svijest o biciklizmu kao sportu, rekreaciji, ali i alternativnom vidu prevoza, što već sada postaje krucijalni odgovor na saobraćajnu problematiku u bosanskohercegovačkim gradovima. To bi bila prilika da se organizuju prateće manifestacije, kao što su biciklistički sajmovi, pormocije, predavanja, diskusije... Promovisali bi sve one kompanije koje se bave biciklizmom, kao i domaće klubove. Naposljetku, lokalne zajednice bi tu imale nemjerljivu korist kroz organizaciju startnih i ciljnih prostora i pratećih događaja. Nije to izmišljanje tople vode - samo je potrebna dobra volja onih koji o tome imaju priliku odlučivati."

Veliki je to biznis

Pozicionirati Bosnu i Hercegovinu na mapu biciklističkih utrka je pokušao predsjednik Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine Zlatko Berbić.

U dva navrata - 2014. i 2015. godine je organizovao Grand Prix Sarajevo uz podršku Tour de Francea. Pokušao je to ponovo, ali bez uspjeha jer, kako je kazao, nije imao podršku vlasti.

"Nije moguće organizovati takve biciklističke utrke bez podrške vlasti. Još će mnogo vode poteći dok neko ne shvati značaj biciklizma. Više je za promociju biciklizma u Bosni i Hercegovini učinio tadašnji francuski ambasador, nego bilo ko drugi", naveo je za portal Radiosarajevo.ba.

Predsjednik Biciklističkog saveza BiH Zlatko Berbić: Političke i etničke podjele se odražavaju u organizaciji sportskih događaja - undefined

FOTO: Facebook: Predsjednik Biciklističkog saveza BiH Zlatko Berbić: Političke i etničke podjele se odražavaju u organizaciji sportskih događaja

I on je podsjetio da su ptrebna velika finansijska sredstva, ali da su koristi mnogo veće.

"Da biste doveli Tour de France u jednu zemlju, trebate platiti milion i po dolara. Ali, zauzvrat dobijete mnogo više. Bio sam gost na Tour de Franceu. Tad je događaj pratilo šest i po hiljada novinara... Kada je direktor Tour de Francea bio u Bosni i Hercegovini, malo ko je shvatio koliko je to značajno. Veliki je to biznis. Biciklizam je  među najbrže rastućim sportovima. Ono što je bio tenis prije deset godina, sada je to biciklizam", objasnio je Berbić.

Upozorio je da se političke i etničke podjele odražavaju i u biciklizmu, pa i prilikom organizacije utrka. Kao primjer za to je naveo upravo Sarajevo Grand Prix kada je policija oba entiteta odnosno Sarajeva i Istočnog Sarajeva osiguravala događaj.

Ministarstva bez riječi ili štura u odgovoru

Da li je ministarstvo pokušalo organizovati utrke ove vrste, da li postoji namjera organizacije u budućnosti i koje bi bile koristi od ovakve biciklističke utrke - pitanja je koja smo postavili Ministarstvu kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Do objavljivanja ovog članka, Federalno ministarstvo nije odgovorilo na naš e-mail upit, a na naše telefonske pozive iz sektora za sport niko nije odgovarao.

Iz resornog ministarstva drugog bosanskohercegovačkog entiteta su kratko poručili sljedeće:

"Ministarstvo porodice, omladine i sporta ne organizuje takmičenja koja su predmet Vašeg interesovanja, to rade isključivo granski savezi. Ministarstvo, u skladu sa zakonskim propisima, podržava takmičenja za koja se procijeni da su od značaja za Republiku Srpsku i svake godine raspisuje konkurs za manifestacije od značaja i posebnog značaja za Republiku Srpsku".

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je ukazalo da nije nadležno za orgnanizaciju sportskih događaja "na način kako Vas zanima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije