Općina Novi Grad najprimamljivija automafiji

Sanja Šabanadžović
Općina Novi Grad najprimamljivija automafiji
U periodu od januara do juna 2016. godine ukradeno je 371 vozilo na području Kantona Sarajevo. U usporedbi s istim periodom prošle godine, to je sedam vozila više (364).

Tokom ovih šest mjeseci, pripadnici Ministarstva za unutrašnje poslove priveli su 26 lica.

"Podneseni su službeni izvještaji za 26 osoba, a uglavnom, kao i svaki put do sada, radi se o povratnicima u izvršenju krivičnih djela ove vrste.  Povremeno se pojave nove grupe koji nisu procesuirane u ranijem periodu, ali ipak, najčešće su u pitanju ranije poznata lica u organiziranim grupama, koja se nakon policijskih akcija regrupiraju i stvaraju nove grupe", pojašnjava za Radiosarajevo.ba Milan Božić, načelnik Odjela za imovinske delikte MUP-a KS-a. 

Prema raspoloživoj statistici, može se procijeniti da se tokom jednog dana ukradu dva vozila, s tim da uvijek postoje izuzeci. A ako ste se pitali postoji li dio grada koji je posebno izložen ovakvoj vrsti kriminalnog djela, odgovor glasi:

"Svaki dio grada potencijalna je meta. Prigradske općine, periferni dijelovi su u manjem riziku. No, prema statistici najugroženije su gradske općine, među kojima se možda ističe Općina Novi Grad. Ovdje vlada pogrešna percepcija, neki misle da su počinitelji njih upratili i tako došli do vozila... Počiniteljima je dovoljno doći na parking i vidjeti koje vozilo žele. U Sarajevu ima oko 150.000 registriranih vozila, a ako tome dodate još 70.000 vozila u tranzitu, to je veliki broj koji cirkulira gradom", kaže Božić.

Iako je nekada "najtraženije" vozilo u gradu bio golf, situacija se ovisno o potrebama tržišta mijenja. Tako su najčešća meta protekle dvije godine bila vozila iz programa BMW, VW (Golf 5, Golf 6, Golf 7), Audi (Audi 4, Audi 6, Audi 8) te vozila iz programa Škode. Naime, Škoda Octavia možda je i najčešće kradeno vozilo.

"O crnom tržištu ovisi koja su vozila tražena, da li će se preprodati ili rastaviti u dijelove. Policijski službenici u prosjeku pronađu 30 do 35 posto ukradenih vozila, što je mnogo više od evropskog ili svjetskog prosjeka.

Nažalost, imamo i slučajeve kada drugi dovode svoja vozila u BiH kako bi ih se riješili, pa slučaj prijave kao krađu i naplate odštetu od osiguranja. Kada se bavite ovim poslom dugo kao ja, skoro 30 godina, onda znate otprilike koja grupa je u gradu specijalizirana za krađu kojeg vozila i u tom smjeru tjerate istragu", govori nam šef Božić.

 Zaštitne mjere na vašem vozilu itekako pomažu

"Svaka zaštita ima efekt, ako ništa, jer produžuje vrijeme izvršenja krivičnog djela. U prosjeku, potrebnim alatom počinitelji mogu ukrasti BMW za tri minute. Tako da sva vozila koja nisu garažirana sigurno trebaju imati neki oblik zaštite. Moram priznati da nisu rijetki slučajevi u kojima građani ostave uključen motor ili otvorena vrata vozila. Dešava se i da građani pokušavaju privatnim kanalima vratiti vozilo, te daju velike svote novca bez garancije da će ga zaista i dobiti nazad, i nikada ne obavijeste policiju ni ko traži novac ni gdje... Onda je najlakše reći da policija ništa ne radi. Trebamo poraditi na sigurnosnoj kulturi, garantujem da bismo imali bar 15 posto manje slučajeva krađe", siguran je naš sagovornik.

A nakon krađe, vozila najčešće napuštaju Kanton Sarajevo, i najčešće preko Istočnog Sarajeva. Kakva je saradnja između MUP-a KS-a i Centra javne bezbjednosti Istočnog Sarajeva, upitali smo Milana Božića.

"Kada imamo potrebne informacije, mi ih proslijedimo kolegama u Istočnom Sarajevu kako bi oni tamo djelovali jer mi nemamo tu nadležnost. Svaka saradnja može biti bolja, te se trudimo uspostaviti dobru komunikaciju, ne samo sa MUP-om RS-a nego i drugim policijskim agencijama", zaključuje Božić.

Paljevine automobila

Sve su češće vijesti o paljevinama vozila, no ova oblast ne spada u autokriminal.

"To su krivična djela koja izazivaju opću opasnost, a mi smo pričali o krivičnim djelima iz člana 287. u vezi otuđenja motornih vozila. Tada motiv nije sticanje protupravne koristi, a paljevinu je inače i teško dokazati.

Da bismo nekoga vezali za određeno krivično djelo, potrebni su materijalni dokazi koji bi to i pokazali. Znate kada će biti zapaljeno ukradeno vozilo? Kada ono posluži u vršenju drugog krivičnog djela poput transporta droge, krađe, razbojništva. Potom ih počinitelji zapale kako bi uništili mikrotragove u vozilu koji bi ih mogli dovesti u vezu za zločinom. Imate i situacije u kojima, kada se rastave i skinu potrebni dijelovi vozila, ostatak se zapali kako se ne bi moglo iskoristiti u slučaju vještačenja", objašnjava Božić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije