'Mi smo tu': Publikacija o stanju osoba s invaliditetom u BiH

Radiosarajevo.ba
'Mi smo tu': Publikacija o stanju osoba s invaliditetom u BiH

Tekst preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

Povodom izdavanja publikacije 'Mi smo tu' – Analiza trenutnog stanja svih osoba s invaliditetom i mogućnosti njihovog zapošljavanja i samozapošljavanja u Bosni i Hercegovini, na okruglom stolu koji je organizirala Fondacija za socijalno uključivanje u BiH u Banjoj Luci okupilo se blizu stotinu učesnika koji su razmatrali probleme osoba s invaliditetom u pogledu zapošljavanja i samozapošljavanja, te analizirali alarmantne podatke da skoro dvije trećine osoba s invaliditetom živi blizu linije siromaštva.

Autori publikacije Elvira Bešlija, Dubravka Halepović, Dobrica Jonjić, dr Ljubo Lepir, dr Ivica Marinović, Sandra Trkulja, predstavili su probleme diskriminacije osoba s invaliditetom, stanje i trendove u pravnom statusu ovih kategorija, te prezentirali politike u oblasti invalidnosti i rad institucija, posebno entitetskih fondova za profesionalnu rehabiltaciju i zapošljavanje, u oblasti samozapošljavanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Položaj osoba s invaliditetom skoro je isti u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Karakterizira ga nedostatak resursa u institucijama, diskriminacija, stigma, obrazovanje koje ne ide u korak s tržištem rada. Stoga su i učesnici okruglog stola nakon produktivne diskusije usvojili zaključke koji će biti upućeni javnosti, institucijama i medijima:

- Nastaviti rad na jačanju inkluzivnog tržišta rada i modela socijalnog poduzetništva kao najefikasnijeg modela trajnog rješavanja problema osoba s invaliditetom (OSI)

- Raditi na uspostavi Centra za socijalno poduzetništvo

- Nastaviti insistirati na fiskalnim i poreskim olakšicama za poduzetnike koji zapošljavaju OSI kao i za organizacije OSI 

- Izraditi i preporučiti Zakon o zabrani diskriminacije OSI 

- Jačati javnu svijest o problemima OSI i osigurati bolju podršku medija

- Jačati partnerstvo javnog, cvilnog i privatnog sektora u unaprjeđenju POI (politike u oblasti invalidnosti) 

- Udružiti fondove i sredstva iz budžeta javnih institucija, međunarodnih donatora, NVO-a i privatnog sektora s ciljem održivog zapošljavanja i samozapošljavanja OSI. 

Fondacija za socijalno uključivanje u BiH od početka svoga rada, 2010. godine, pruža direktnu podršku organizacijama osoba s invaliditetom - OSI i samim OSI u ostvarivanju svojih prava i poboljšanju uvjeta života i uključenosti u društvo. Tokom 2013/ 2014, FSU u BiH podržala je implementaciju deset projekata nevladinih organizacija i preduzeća iz oblasti zapošljavanja i samozapošljavanja osoba s invaliditetom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije