KCUS: Donacija vrijedne opreme odjelu za HIV i AIDS

Radiosarajevo.ba
KCUS: Donacija vrijedne opreme odjelu za HIV i AIDS

Povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, jučer je na Klinici za infektivne bolesti KCUS održana svečana promocija opreme donirane odjelu za HIV/AIDS.

Vrijednost donirane opreme iznosi 208,626.40 eura.

Donaciju finansira Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije pri UNDP-u, u okviru projekta 'Koordinirani državni odgovor na HIV/AIDS i tuberkulozu u ratu narušenom i izuzetno stigmatiziranom okruženju'.

Prema riječima dr. Zlatka Čardaklije, koordinatora za HIV/AIDS, u posljednih godinu dana je povećan broj oboljelih, u FBiH ove godine je registrovano 15 novooboljelih, od toga 14 je muškaraca i jedna žena.

Također je zabilježen i jedan smrtni slučaj oboljelog od HIV/AIDS-a. Ukupno registrovanih od 1986. u BiH je 221, u FBiH 133 osobe su  zaražene HIV-om, podaci su sa KCUS.ba.


Prof. dr. Nada Koluder- Čimić, šefica Klinike za infektivne bolesti podsjetila je na historijat ove bolesti u BiH, rekavši da je prvi slučaj zabilježen 1986. godine, kod pacijenta koje je došao iz Njemačke.

''Zbog općeg neznanja o prirodi bolesti, predrasuda i strahova bilo je, sjećam se, puno otpora oko tretiranja HIV inficiranih. Već tada prevazilazimo problem edukacijom kadra na klinikama u Francuskoj. Od 1986. do 1997. godine na Klinici se liječilo deset pacijenta. A od 1997. god., uz bolje uslove, do danas smo tretirali 83 AIDS bolesnika. Zahvaljujući donaciji Globalnog fonda u mogućnosti smo da obogatimo naše dijagnostičke i terapijske procedure, što će polučiti još bolje rezultate, na čemu smo neizmjerno zahvalni našim donatorima", kazala je prof. Koluder- Čimić.


Prim.dr. Vesna Hadžiosmanović, šefica odjela za HIV/AIDS je izrazila veliku zahvalnost Globalnom fondu zbog današnje donacije i stalne podrškem, napomenuvši da će donirana oprema umnogome olakšati rad osoblja, ali i pomoći pacijentima.

Šefica odjela za HIV/AIDS apelovala je na testiranju zainteresiranih, jer pacijenti koji su na vrijeme detektovani, pravovremenom terapijom suzbijaju bolest i sprečavaju njeno dalje širenje. 

''Godišnje se testira od 1000 do 1200 ljudi, a radi se o vrlo jednostavnom anonimnom testu koji se može obaviti na trinaest lokacija u FBIH. HIV je najčešće aktiviran u inostranstvu, ali posljednjih godina bilježimo njegovu aktivaciju i kod nas. Najčešće oboljeli od HIV-a su muškarci homoseksualci'', zaključila je prim. dr. Vesna Hadžiosmanović.

Vezani članci:

U BiH 108 oboljelih od HIV-a

Stigma i diskriminacija HIV-pozitivnih osoba u BiH

Obilježavanje 1. decembra, Svjetskog dana AIDS-a

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije