Kalaši: Izgubljeno pleme Aleksandra Velikog

Anadolija
Kalaši: Izgubljeno pleme Aleksandra Velikog
Na snijegom prekrivenim obroncima na nadmorskoj visini od 3.000 metara na planini Hindukuš živi autohtona zajednica Kalaš koja privlači pažnju svojom jedinstvenom tradicijom, religijom i običajima.

Nerijetko se nazivaju i izgubljenim plemenom Aleksandra Velikog jer se vjeruje da su potomci tog makedonskog osvajača.

Teško pristupačne i velom tajni zavejane strme doline koje naseljava zajednica Kalaš nalaze se u pograničnom pojasu između Pakistana i Afganistana. Riječ je o tri doline Baburet, Rumbur i Biriu u kojima Kalaši vijekovima čuvaju svoju autohtonu tradiciju i privlače pažnju avanturista i turista koji vole pustolovine i izazove.

Manjinska zajednica Kalaša odlučna je u zaštiti svog identiteta, a vjeruju da su potomci Aleksandra Velikog koji je pred smrt sa svojom vojskom boravio na tim prostorima dvije godine pred planirani pohod na osvajanje Kine.

Kalaši danas broje između četiri i pet hiljada pripadnika koji u skladu žive sa pakistanskom muslimanskom većinom i čuvaju svoju religiju i paganske običaje.

Jezik koji Kalaši govore je burušeski i nalazi se i na listi jezika UNESCO-a kao autohtoni jezik kojem prijeti nestanak.

Doline i planinske vrleti koje Kalašinaseljavaju na Hindukušu teško su pristupačne pa do njih dolaze samo rijetki pustolovi i avanturisti. Pored geografske udaljenosti, strmih i neuvjetnih puteva, do kalaških dolina se dolazi preko tri regije u kojima vladaju talibanski militanti, te je potrebno proći desetine vojnih kontrolnih punktova kako bi se došlo do kalaških sela.

U tim selima vrijeme kao da je stalo prije nekoliko stotina godina. Kalaši i dalje čuvaju tradiciju šarenih odijela i žive bez tehničkih uređaja svojstvenih za mederno doba.

Poljoprivreda i stočarstvo način su preživljavanja Kalaša čija sela, satkana od drvenih kućica, su smještena na obalama planinskih potoka i rječica koje koriste za sve higijenske potrebe i mljevenje žitarica.

Čuvajući tradiciju četiri godišnja festivala, od kojih je najveći onaj povodom nastupanja proljeća, Kalaši svojim obićajima i vjerovanjem pokušavaju da žive u skladu sa prirodom i da ne izazivaju poremećaje na zemlji, a među zanimljivijim običajima koje čuvaju je i onaj da žene isključivo smiju jesti meso životinja ženki, a muškarci životinja mužjaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije