Kakvi su mehanizmi za borbu protiv vršnjačkog nasilja u školama u našoj zemlji?

1
Radiosarajevo.ba
Kakvi su mehanizmi za borbu protiv vršnjačkog nasilja u školama u našoj zemlji?
Foto: Facebook / Ilustracija

Nedavni slučaj vršnjačkog nasilja u školi u Bratuncu uznemirio je javnost. Djevojčica je napadnuta kada je dječak pokušao da joj ugasi cigaretu na vratu.

To je izazvalo burne reakcije roditelja, potpisivanje peticije, ali i otvorilo pitanje, kakvi su mehanizmi za borbu protiv vršnjačkog nasilja u školama u našoj zemlji, piše BHRT.

"Naravno da ima vršnjačkog nasilja u našoj školi, ali se on rješava razgovorom kod pedagogice i kod direktora", kaže Aleksandar Sekulić, učеnik оsnоvnе škоlе.

Ko dojavljuje lažne bombe u sarajevskim školama?

Ko dojavljuje lažne bombe u sarajevskim školama?

Vršnjačko nasilje u školama u RS je u porastu, a osim toga, sve je brutalnije, pokazuju podaci Institucije ombudsmana za djecu RS.

"Niža je uzrasna dob i imamo sve češće učešće djevojčica u vršnjačkom nasilju", kaže Jovanka Vuković, zаmјеnik оmbudsmаnа zа dјеcu RS.

U školama kažu da je posljednjih godina u porastu posebno digitalno nasilje, a da se djeca češće obraćaju nastavnom osoblju, nego roditeljima, zbog straha od njihove reakcije.

"Kada se nama prijavi bilo koji oblik nasilja, obavi se prvo razgovor sa djetetom, obavijeste se roditelji, pozovu nastavnici, ispitaju se svi akteri koji su učestvovali i onda se vrši procjena da li je to intenzitet jak da se uključuju druge institucije ili se rješava na nivou škole", kaže Biljana Mirković, pеdаgоg u оsnоvnој škоli.

Brutalnost posljednjeg slučaja vršnjačkog nasilja u jednoj osnovnoj školi u Bratuncu pokrenula je roditelje da zatraže i izmjene zakona.

"Smatramo da nisu na vrijeme i adekvatno reagovali da ukažu na rješavanje ovoga problema, smatramo da se mora dublje ući u rješavanje situacije, gdje moramo svi podjednako, kako roditelji razgovorom, tako i institucije", kaže Vojka Prokić, mајkа nаpаdnutе dјеvојčicе.

Vršnjačko nasilje u BiH: Svako treće dijete bilo je ili jeste žrtva, a adekvatnog zakona još nema

Vršnjačko nasilje u BiH: Svako treće dijete bilo je ili jeste žrtva, a adekvatnog zakona još nema

"Potrebne su hitno mjere, izmjena zakona o vršnjačkom nasilju kako bi sva djeca u školskim ustanovama bila sigurna", kaže Ratko Dadić.

S druge strane, nadležni objašnjavaju da je od aprila ove godine na snazi Protokol za zaštitu djece od nasilja i zanemarivanja, kojim su jasno utvrđeni koraci kako postupati.

"Mi smo imali priliku da ga u našoj školi primijenimo i prijavimo jedan oblik nasilja. Reagovano je, protokol je dobar jer su sve instituije uključene i regulisane su obaveze i škole i policije, doma zdravlja, socijalnog rada", kaže Biljana Mirković, pеdаgоg u оsnоvnој škоli

"Ono što insistiram je psihosocijalna podrška djeci žrtvama nasilja, ali i djeci koja su počinioci nasilja, to nisu slučajno, ili je obrazac iz porodice ili uticaj medija, drušvenih mreža", kaže Jovana Vuković.

Nadležni ističu da su zakonska rješenja dobra i da treba insistirati na njihovom dosljednom provođenju, uz kontinuiranu edukaciju, rad na prevenciji i nultu stopu tolerancije na vršnjačko nasilje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije