Kako će biti podijeljeno 979.000.000 KM po entitetima: Da li je i zašto RS dobila više novca?

1
L. Memčić
Kako će biti podijeljeno 979.000.000 KM po entitetima: Da li je i zašto RS dobila više novca?
Foto: Twitter / Novac / Ilustracija

Na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine koja je održana u utorak, usvojen je prijedlog o utvrđivanju koeficijenta za raspodjelu novca od indirektnih poreza.

Povećan je koeficijent za bh. entitet RS na 34,44 posto te u narednom periodu trebao dobiti oko 60 miliona KM više nego kod prethodne raspodjele. Prema novoj odluci za Federaciju BiH je smanjen koeficijent i sada iznosi 62,01 posto dok je kod prethodne raspodjele iznosio 63 posto.

Ovaj koeficijent računa se na isti način kao i godinama unazad, a ovisi o krajnjoj potrošnji. Međutim, u javnosti su se javile određene nedoumice i različita tumačenja u vezi raspodjele prihoda.

U Hrvatskoj se namnožile opasne zmije: "Baš su velike, svako malo ih vidim"

U Hrvatskoj se namnožile opasne zmije: "Baš su velike, svako malo ih vidim"

Mnogi optužuju vladajuću koaliciju na državnom nivou da su entitetu RS 'poklonili' novac, no da li je to zaista tako?

Kako se vrši raspodjela prihoda?

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazao je da raspodjela prihoda entitetima se vrši na osnovu koeficijenata o krajnjoj potrošnji, koju u svojim PDV prijavama dostavljaju poreski obveznici.

"Krajnja potrošnja je onaj iznos PDV-a koji su platili krajnji potrošaci, dakle sva ona lica, fizicka lica i druga lica koja nisu PDV obveznici. Obveznici PDV-a u BiH u svojim PDV prijavama posebno razdvajaju podatke koliko je krajnje potrošnje ostvareno u Federaciji BiH, koliko u Republici Srpskoj, a koliko u Brčko distriktu. Kad se sve PDV prijave unesu u sistem, izvlače se podaci o ukupnoj krajnjoj potrošnji i iz tih podataka se izračunavaju koeficijenti za raspodjelu prihoda", kazao je Kovačević.

Dalje objašnjava da krajnja potrošnja može rasti u pojedinom dijelu BiH, u nekom drugom dijelu BiH može padati, pa je to razlog zbog kojeg dolazi u pomjeranju visine koeficijenata za raspodjelu prihoda od indirekrnih poreza.

Nermin Nikšić demantuje Srđana Amidžića: RS je dobila manji koeficijent od FBiH

Nermin Nikšić demantuje Srđana Amidžića: RS je dobila manji koeficijent od FBiH

Koeficijete na kvartalnom nivou usvaja Upravni odbor UIO, a sa određene vremenake distance donose se i odluke o poravnanjima raspodjele prihoda, upravo iz razloga da svaki dio BiH dobije upravo onoliko sredstava sa Jedinsvenog računa UIO koliko mu stvarno i pripada. 

Rekordni prihodi u augustu

Uprava za indirektno oporezivanje bilježi nove rekordne prihode od indirektnih poreza, pa je tako u mjesecu augustu 2023. godine prikupljen najveći mjesečni iznos prihoda od uspostave institucije, čak 979 miliona KM.

Kumulativno, prihodi od indirektnih poreza u osam mjeseci 2023. godine iznosili su šest milijardi i 931 milion KM i veći su za 495 miliona KM ili 7,69 % u odnosu na isti period 2022. godine kada su iznosili 6 milijardi i 436 miliona KM.   

RS će od indirektnih poreza dobijati više novca nego ranije

RS će od indirektnih poreza dobijati više novca nego ranije

UIO je u periodu januar-august 2023. godine privredi vratila milijardu i 454 miliona KM povrata PDV-a, tako da su neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u periodu januar-august 2023. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su 5 milijardi i 477 miliona KM i veći su za 407 milion KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2022. godine. 

Za finansiranje državnih institucija u periodu januar-avgust 2023. godine raspoređen je iznos od 679 miliona KM. Ostatak prikupljenih prihoda od indirektnih poreza završio je kod entiteta i Brčko distrikta. Tako je Federacija BiH sa jedinstvenog računa dobila 2 milijarde 982 miliona KM, RS 1 milijardu i 614 miliona KM i Brčko distrkt 165 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije