Junaci bez ulica: U2

Radiosarajevo.ba
Junaci bez ulica: U2


Iako u glavnom gradu Bosne i Hercegovine nije običaj davati imena ulica po živim ljudima, vjerujemo kako nikome ne bi smetalo da se jedna od sarajevskih ulica imenuje po, još uvijek aktivnom, irskom bendu U2.

Bend je formiran u Dublinu 1976. godine, ali pod imenom Feedback, koje naredne godine mijenjaju u The Hype, a kasnije u U2.

Od promjene naziva u U2 bend je činila četvortka Paul David Hewson (Bono Vox), David Howell Evans (The Edge), Adam Charles Clayton i Lawrence Joseph Mullen (Larry Jr.).

Prvi studijski album izdali su 1980. godine pod nazivom Boy, a kasnije su se redali albumi October (1981), War (1983), The Unforgettable Fire (1984), The Joshua Tree (1987), Rattle and Hum (1988), Achtung Baby (1991), Zooropa (1993), Pop (1997), All That You Can't Leave Behind (2000), How to Dismantle an Atomic Bomb (2004), te posljednji No Line on the Horizon (2009).

Ono po čemu je U2 ostao bitan za Bosnu i Hercegovinu, a posebno za grad Sarajevo jeste njihov humanitarni rad i pokušaj da upoznaju svijet sa stravičnim dešavanjima u gradu koji je osamdesetih godina bio domaćin Olimpijskih igara.

Tokom nastupa u Bologni, 17. jula 1993. godine, preko satelitskog linka povezao se slikom sa Sarajevom gdje je Bill Carter, intervjuisao građane Sarajeva koji su govorili kroz kakve tegobe prolaze. Ovaj potez irskog benda je pokrenuo britanske, ali i svjetske medije da se pozabave pitanjem stradanja bh. građana u ratu.

Na humanitarnom koncertu Pavarotti i prijatelji u Modeni, pred oko 50.000 posjetilaca, premijerno je izvedena pjesma U2-a Miss Sarajevo u kojoj se kao gostujući vokal pojavljuje organizator koncerta Luciano Pavarotti. Pjesma je inspirisana istoimenim dokumentarcem Billa Cartera za koji je Bono bio izvršni producent.

Još za vrijeme opsade, Bono je obećao da će svirati u Sarajevu. Obećanje je ispunio 23. septembra 1997. godine u sklopu turneje PopMart turneje.

Predložio je Bono organizatorima da koncert bude humanitarnog karaktera, ali Sarajlije su željele da se barem u jednom, nakon ratnih godina, osjećaju dijelom normalne sredine.

Već nakon treće pjesme ostaje bez glasa, ali je svejedno nastup, koji će kasnije dobiti epitet antologijski. 

Na najveći bh. stadion - Koševo - postavljen je LED ekran visine 50 metara, 30 metara velik svod i ogromno ogledalo u obliku limuna. Opremu je dovuklo šezdeset velikih kamiona koji su bili smješteni na parking kod porušene Zetre. U jednom intervjuu, uoči sarajevskog koncerta, Bono je istakao: "(...) ljudi u Sarajevu zaslužuju da vide najbolji koncert".

Na koncertu je otpjevao i Miss Sarajevo, što je bilo tek drugo izvođenje u javnosti.

Dionica koju u pjesmi pjeva Luciano Pavarotti puštena je sa starog gramofona, uz snimak tenorovog lika na ekranu.

Bio je to prvi veliki koncert nakon rata u Sarajevu, a mnogim Sarajlijama će u srcima ostati i najveći.

Zbog svega navedenog, vjerujemo kako ovaj irski bend zaslužuje ulicu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije