Izložba i okrugli sto u Sarajevu: U odbrani BiH učestvovalo 5.360 žena

2
AA
Izložba i okrugli sto u Sarajevu: U odbrani BiH učestvovalo 5.360 žena
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Otvorena izložba ""Žene borci Armije Republike BiH"

Povodom 30. godišnjice od formiranja Armije RBiH u Sarajevu je otvorena izložba i održan okrugli sto o temi "Žene borci Armije Republike Bosne i Hercegovine", javlja Anadolu Agency (AA).

Projekt je realizova Arhiv Federacije BiH u saradnji sa Udruženjem "Žene borci 92-95", JU Arhiv USK-a i JU Muzej Tešanj.

Na okruglom stolu je učestvovala potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović koja je čestitala Dan Armije RBiH i ukazala na značaj današnjeg događaja.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

"Prvi put na ozbiljan način govorimo o značaju žene u oslobodilačkom ratu. Bez žena, njihove uloge, mislim da rezultat odbrane BiH bi bio drugačiji", izjavila je Mahmutbegović.

O značaju žena u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini govorio je i v.d. direktor Arhiva Federacije BiH Hajrudin Ćuprija.

"Obilježavamo 30. godišnjicu od formiranja Armije BiH. Nažalost, žene nisu na adekvatan način tretirane shodno onome što su one uradile tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Podsjećam da se u Armiji BiH borilo 5.360 žena, 13 je odlikovano Zlatnim ljiljanom, od njih 13, devet je posthumno", istakao je Ćuprija.

Kako je kazao, danas su organizovali i izložbu kojom žele ukazati na značaj žena u ratu i odati im počast.

"Izložba sadrži 387 jedinica od kojih je 183 novinskih članka i dokumenata iz fondova, te 204 fotografije od 40 samih učesnica i pripadnica Armije RBiH. Obuhvaćeni su svi korpusi u Bosni i Hercegovini. U narednom periodu je neophodno pokrenuti inicijativu da se izgradi spomen-obilježje za heroine Bosne i Hercegovine, kao i spomen-soba i da ih na taj način otrgnemo od zaborava", pojasnio je Ćuprija.

Sabahetu Ćutuk, diplomiranu pravnicu, rat je zatekao na prostoru Istočne Bosne.

"Rodom sam iz Zenice. Aktivno sam učestvovala u Prvoj slavnoj višegradskoj brigadi, bila sam pomoćnik komandanta. Znate šta se desilo u istočnoj Bosni. Zaista je Višegrad bio grad 'živih lomača'. Najponosnija sam zbog nekoliko akcija u kojim sam učestvovala, a radi se o izvlačenju više od 2.000 civila iz područja gdje su bile 'žive lomače'. Nakon Dejtonskog sporazuma, mi, žene, smo uglavnom osnovale porodice, borile se da dobijemo djecu...", ispričala je Ćutuk.

Kako je kazala, u decembru 2020. godine osnovano je Udruženje "Žene borci 92-95".

"Osjetile smo potrebu da formiramo udruženje, jer je veliki broj žena otišao s ovog svijeta. Imamo jako malo podataka koliko je žena ratnih vojnih invalida... U redovima Armije RBiH bilo je aktivno 5.360 žena. Najveće ratno priznanje je dobilo samo 13 pripadnica Armije, od toga su samo dvije žive, ostale su dobile posthumno", istakla je Ćutuk.

Naglasila je da je bh. žena, ne samo pripadnica Armije, dala ogroman doprinos za odbranu Bosne i Hercegovine, jer je na front slala svoje najbolje kćeri i sinove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije