"Iz ovog ugla je više nikad nećemo vidjeti": Fotografija starog Sarajeva oduševila društvene mreže

0
Radiosarajevo.ba
"Iz ovog ugla je više nikad nećemo vidjeti": Fotografija starog Sarajeva oduševila društvene mreže
Foto: Zoran Tarade / Aškenaska sinagoga, staro Sarajevo

Vrijedni kolekcionar blaga Bosne i Hercegovine Zoran Tarade na društvenim mrežama ponovo je objavio čarobnu fotografiju iz naše historije. 

Ovaj put u pitanju je prizor iz starog Sarajeva koji je oduševio brojne korisnike Facebooka.

"Prelijep pogled. Nažalost, iz ovog ugla je više nećemo vidjeti", navodi jedan od komentara.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Riječ je, dakako, o sinagogi Jevreja – Aškenaza, koja je od 2006. godine i nacionalni spomenik BiH.

Zavirimo li u historiju naše domovine, doznajemo kako se sefardski Jevreji masovnije naseljavaju u Bosnu i Hercegovinu poslije izgona iz Španije 1492. Prvi pisani trag o boravku Jevreja u Sarajevu potiče iz 1557. godine i predstavlja zapis u Sidžilu (sudska knjiga koju je vodio kadija, op.pr.) sarajevskog šerijetskog suda. Imali su tri hrama u Sarajevu: Veliki ili Stari hram iz 1581. godine, Novi hram, iz sedamdesetih godina 19. vijeka i treći hram na Bjelavama iz 1900-1901. godine.

Aškenaska grupacija Jevreja, pak, doselila se iz sjeverne i istočne Evrope tek poslije 1878. godine. Osnivaju svoju opštinu u Sarajevu nedugo nakon doseljavanja, tako da se već 1879. godine donosi odluka o izgradnji sinagoge. Projekat za Aškenasku sinagogu uradio je 1901. godine, a ko drugi nego čovjek koji je ovaj grad učinio tako lijepim - arhitekta Karlo Paržik.

Sarajevska Aškenaska opština se, prilikom izbora projekta za hram, rukovodila estetskim i ideološkim kriterijima zemalja i sredina iz kojih su njeni članovi doselili u BiH, tako da postoji mogućnost da je kao uzor poslužio budimpeštanski pseudomaurski hram, izgrađen 1860. godine. Tridesetog septembra 1902. godine, završena je izgradnja i izvršeno osvećenje prvog aškenaskog hrama u Sarajevu.

Sama gradnja povjerena je Ludwigu Jungwirthu, a unutrašnja obrada i oslikavanje majstoru Ludwigu Oisneru

Objekat Aškenaske sinagoge u Sarajevu je projektovan i izgrađen u pseudomaurskom slogu, odnosno u mudejar stilu, koji se kao specifičan vid eklektičkog izraza javlja u Sarajevu dolaskom Austrougarske monarhije. Uzori su uglavnom traženi u egipatskom islamskom graditeljstvu i transponirani su na nove objekte u Bosni.

Hram se nalazi na lijevoj obali Miljacke, između mostova Drvenija i Ćumurija.

Nakon Drugog svjetskog rata i velikog stradanja sarajevskih Jevreja Aškenaška sinagoga je ostala jedini aktivni jevrejski hram u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije