Pitali smo: Znate li gdje završi polomljeno drveće i grane iz Sarajeva i šta se s njime radi?

4
A. Kapo
Pitali smo: Znate li gdje završi polomljeno drveće i grane iz Sarajeva i šta se s njime radi?
FOTO: Facebook / Radnici "Parka" neumorno rade

Obilne snježne padavine krajem zime u Bosni i Hercegovini i Sarajevu uzrokovale su probleme u normalnom funkcionisanju i komunikaciji, te napravile velike materijalne štete na drveću.

Brojna stabla i grane nisu tada izdržale teret snijega te su pucala i padala. Srećom, nije bilo ljudskih žrtava, ali je u nekim slučajevima oštećena imovina građana - prvenstveno parkirani automobili.

Radnici KJKP "Park" potom su radili na hitnom uklanjanju polomljenih stabala i grana s putnih komunikacija u Kantonu Sarajevu. Istovremeno, ekipe su uklanjale snijeg sa drveća kao i polomljene grane sa trotoara kako bi pješacima omogućili nesmetano kretanje.

Na Bjelašnici i jutros minusi: Objavljeno i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

Na Bjelašnici i jutros minusi: Objavljeno i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

Danima poslije rezali su stabla i grane čemu su svjedočili i građani. Izvjesne količine drveća i grana "na gomili" i danas se mogu vidjeti na nekim lokacijama.

Priče i teorije

I kako to obično biva kod nas, pojavile su se odmah raznorazne "priče i teorije zavjera", ali i teške optužbe da se slomljeno drveće zloupotrebljava. Na društvenim mrežama moglo se pročitati na desetine komentara, odnosno optužbi da se velika drveća režu i cjepaju i na koncu dijele ili prodaju kao ogrjev trećim osobama?!

Portal Radiosarajevo.ba istražio je ove teške optužbe građana koje su, da odmah razjasnimo, u najmanju ruku - neutemeljene. Iz preduzeća "Park" su nam vrlo decidno odgovorili gdje završi polomljeno drveće, ali i šta se s njim radi. No, krenimo redom.

Radnici

U situacijama vremenskih nepogoda, obrušavanja i oštećenja visokih i odraslih stabala na javnim zelenim površinama koje su dodijeljene preduzeću "Park" na održavanje ili na površinama koje to nisu reagira i djeluje ekipa preduzeća "Park", kao specijalna jedinica koja je i dio sastava Štaba CZ KS i Općine Centar.

"U tim situacijama djelovanje jedinice na terenu u smislu njege i zaštite visokih, te oštećenih stabala (obrušenih ili oštećenih) vrši se po pozivu Štaba CZ, Policijske uprave, MUP-a, po dojavi građana ili putem poziva naših ekipa koje u sedam općina imaju svoje radne jedinice gdje vrše redovno održavanje javnih zelenih površina. Prilikom izlaska na teren ekipa za njegu i zaštitu stabala vrši sanaciju oštećenja, sječu polomljenih dijelova ili sječa obrušene drvne mase sa podloge na koju se obrušila, zaštitu i njegu stabla i slično", naveli su na naš upit u odgovoru iz "Parka".

Potom se, kako su naveli iz "Parka", vrši uklanjanje, utovar i odvoz biootpada. I većina se iskoristi. O čemu se radi?

Kalifornijske gliste

"Izvrši se potrebna selekcija - nezdravi dio biootpada odvozi se na gradsku deponiju Smiljevići, kao što bi to radio bilo koji drugi klijent, a iskoristiviji dio biootpada odvozi se u Parkov rasadnik u Sokolović Koloniji u kojem se vrši proizvodnja malča (dekorativna kora i usitnjeni dijelovi drvne mase) i kompostiranje lisne mase, čijom preradom pomoću kalifornijskih glista se proizvodi lumbrihumus - plodne zemlje. Oba dobijena proizvoda preduzeće Park koristi u izvršavanju svojih poslova redovnog održavanja javnih zelenih površina (prihrana zemljišta, dekorativno pokrivanje, proizvodnja sezonskog cvijeća u staklenicima za uređenje javnih zelenih površina i slično", pojasnili su iz "Parka".

Građani su nakon spomenitih padavina imali i pitanje ko snosi odgovornost i od koga da naplate štetu u slučaju da im, recimo, stablo ošteti vozilo.

Radnici

"U slučaju oštećenja imovine građanina ili privrednog subjekta potrebno je da uviđaj o nastaloj šteti izvrši nadležna PU, a naplata štete vrši se putem zahtjeva za naknadu štete sa pripadajućim dokazima da je ista nastala, kada, u kojim okolnostima, te dokazima o visini nastale štete i slično. Tim predmetima obično se u konačnici bave osiguravajuća društva", odgovorili su nam iz "Parka".

Iz "Parka" naglašavaju da su zaduženi za njegu i zaštitu stabala djeluje i u okviru redovnih obavljanja svoji poslova, a to je realiziranje sječe, uklanjanja, njege i zaštite, orezivanja ili dekaptiranja visokih i odraslih stabala na javnim zelenim površinama kroz redovna rješenja nadležnih općinskih službi.

Navode da građani (fizička i privredna lica, institucije, predstavnici MZ i slično) od nadležne općinske službe (Općina je vlasnik javne zelene površine i sadržaja na istoj) mogu se zahtijevati intervencije, sječa ili orezivanje nekog stabla. Općinska služba ima formiranu stručnu komisiju koja po zahtjevu izlazi na teren i vrši pregled stabla te propisuje mjere i intervencije koje je potrebno uraditi.

Radnici

Jedan primjerak rješenja dostavlja se preduzeću Park kao jedinom ovlaštenom preduzeću u KS za te poslove na javnim zelenim površinama.

"Kada rješenje postaje pravosnažno naša ekipa za njegu i zaštitu stabala izlazi na teren i izvršava propisane mjere. Orezivanje (manje intervencije poput podizanja nivoa krošnji i slično vrše se i kroz poslove redovnog održavanja kroz naš Program održavanja", navode iz Parka.

Pune ruke posla

Za radnike "Parka" nema predaha, jer imaju pune ruke posla. Kako su naveli, sezona proljetnog i ljetnog održavanja već je uveliko počela i traje, a prva košnja i uređenje travnjaka, zbog vremenskih prilika, izvršeni su još u martu iako po Programu bi trebali početi u aprilu.

"Prije toga od februara i u prvoj polovini marta preduzeće Park provelo je opsežnu i sveobuhvatnu predproljetnu akciju čišćenja koja se odnosila na pripremu zelenila za novu vegetativnu fazu. Naravno u ovom slučaju govorimo o 2,9 miliona metara kvadratnih javnih zelenih površina i njihovom održavanju koje su dodijeljene u nadležnost preduzeću Park, prema Programu održavanja", naveli su iz "Parka".

Radnici

Na kraju su dodali da u skorije vrijeme namjeravaju povećati obim i prošriti teritorijalno svoju djelatnost te realizirati pripremljene projekte za zaštitu okoliš.

"Radi se o ozelenjavanja javnih zelenih površina, uređenja objekata socijalne zaštite, uređenja školskih dvorišta, te vrtića i drugih ustanova, kao i realizirati obrazovni program o biljnom i životinjskom svijetu u Pionirskoj dolini i slično", zaključuju iz "Parka".

Sedam decenija održavaju javne zelene površine

JKP "Park" je preduzeće koje na području Sarajeva već sedam decenija održava javne zelene površine.

Od formiranja Kantona Sarajevo, "Park" registriran je kao kantonalno preduzeće kojemu je u nadležnost održavanja dodijeljeno 2,9 miliona metara kvadratnih javnih zelenih površina, a što obuhvata oko 37 posto javnih zelenih površina u KS. Prema dostupnim informacijama, Kanton Sarajevo trenutno ima osam miliona metara kvadratnih javnih zelenih površina.

Preduzeće Park javne zelene površine održava prema "Programu održavanja" koji je najveći godišnji projekat ovog preduzeća, a realizira ga u sedam kantonalnih općina i to Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća i Trnovo. Realizacija Programa održavanja na površini od 2,9 miliona metara kvadratnih finansira se iz budžeta Kantona Sarajevo kroz mjesečno fakturisanje realiziranih količina i faza rada.

Osim ove djelatnosti, Kanton Sarajevo kao osnivač, preduzeću Park dodijelio je još desetak djelatnosti poput održavanja javne rasvjete, RZC "Pionirska dolina" i zoo vrt, rasadničku proizvodnju, prodaju i distribuciju hortikulturnih sadržaja, njegu i zaštita stabala, službu komunalnih redara, sanaciju i nadzor nad dječijim i sportskim igralištima i slično.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije