Istražili smo: Kako se u BiH prenose opasne materije - šta se smije, a šta ne smije raditi?

1
A. Kapo
Istražili smo: Kako se u BiH prenose opasne materije - šta se smije, a šta ne smije raditi?
Foto: Kolaž / Policija / Ilustracija

Svako ko posjeduje vozačku dozvolu makar jednom je imao situaciju na putevima u Bosni i Hercegovini da naleti na civilni kombi ili teretno vozilo ispred kojeg se kreće policijsko vozilo pod rotacijom.

Iako isprva većina vozača i vozačica pomisli da policija pokušava da zaustavi takvo vozilo, nakon kraćeg vremena lako je zaključiti da policija, zapravo, prati takvo vozilo, odnosno "čisti" put. Pa, o čemu se radi?

Ko ima malo bolje oko, vidjet će da na takvom kombiju, kamionu ili cisterni stoji makar jedno upozorenje u vidu naljepnice. Obično je riječ o upozorenju da vozilo prevozi teret kao što je zapaljiva tečnost i slično.

Haotične scene u Hrvatskoj: Automobili 'plivaju' cestama, velike poplave i led na ulicama

Haotične scene u Hrvatskoj: Automobili 'plivaju' cestama, velike poplave i led na ulicama

Prijevoz opasnih materija na teritoriji BiH ne mogu vršiti bilo koja preduzeća. To mogu obavljati isključivo registrirane kompanije čija djelatnost obuhvata prijevoz opasnih materija u cestovnom, ali i željezničkom i zračnom saobraćaju te saobraćaju unutrašnjim plovnim putevima. Naravno, u većini slučajeva riječ je o cestovnom prevozu.

Više kategorija

U toku prijevoza opasnih materija pravna i fizička lica su dužna svaku radnju s opasnim materijama obavljati tako da se preduzimaju preventivne i zaštitne mjere kojima se osigurava zaštita života i zdravlja ljudi, ali i zaštita od zagađivanja životne sredine i materijalnih dobara, uključujući i sigurnost saobraćaja.

Opasne materije dijele se na više kategorija i potkategorija, a suštinski se mogu podjeliti na tri kategorije.

U prvu spadaju eksplozivne materije i predmeti s eksplozivnim materijama, u drugu gasovi, što podrazumijeva zbijene gasove, gasove pretvorene u tečnost i gasove rastvorene pod pritiskom, te treću kojoj pripadaju zapaljive tečne materije.

Ako pričamo o Kantonu Sarajevu, pripadnici Jedinice za saobraćaj Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) u izuzetnim slučajevima vrše pratnju "B" materije, ali najčešće navedene poslove obavljaju policajci mjesno nadležnih policijskih uprava na području Kantona Sarajevo, navode iz sarajevske policije za portal Radiosarajevo.ba.

Cisterna / Ilustracija

"Sve se radi s ciljem preduzimanja odgovarajućih mjera za nesmetan i bezbjedan prolazak vozila koje prevozi 'B' materiju, naglašavaju iz MUP-a KS.

Ovakve radnje se unaprijed moraju najaviti policiji sa svim potrebnim preciznim informacijama.

"Pratnje 'B' materije se vrše na osnovu blagovremene najave, kojom nadležni organ obavještava Upravu policije MUP-a KS, o vremenu kretanja 'B' materije, mjestu polaska, putnoj komunikaciji, odredištu, o podacima vozila kojim će se vršiti prijevoz 'B' materije, podacima o vrsti i količini 'B' materije, te podacima o posadi vozila", pojašnjavaju iz MUP-a KS.

Svi oni koji često putuje informišu se o stanju na drumovima. Nerijetko, pored ostalih servisnih informacija, možete saznati i da je određeni dan zabrana kretanja vozila koja prevoze opasne materije.

"Rješenja o zabrani kretanja 'B' materije u određene dane ili na određenim dionicama puteva donose Ministarstvo sigurnosti BiH ili entitetska Ministarstva unutrašnjih poslova, u zavisnosti od nadležnosti za izdavanje odobrenja za kretanje", preciziraju iz MUP-a KS.

Ne smiju se vući

Neke situacije, kada govorimo o vozilima koji prevoze opasne materije, regulisana su u skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

"Vozila koja prevoze opasne materije ne smiju se vući, niti koristiti za vuču drugih vozila. Izuzetno, u slučaju neispravnosti vozila koje je natovareno opasnim materijama, takvo vozilo može da se prevuče samo do najbližeg mjesta pogodnog za pretovar ili popravak, a takvo vozilo vuče se krutom vezom - rudom", dodaju iz MUP-a KS.

Iz objektivnih razloga Zakon je u nekim situacijama rigorozan prema vozilima koji prevoze opasne materije.

"Ako se na putu kreću dva ili više vozila koja prevoze opasne materije, rastojanje između tih vozila ne smije da bude manje od 200 metara. Istovremeno, prilikom vožnje svi učesnici u saobraćaju su dužni da poštuju odredbe Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini", zaključuju iz MUP-a KS.

Ko je izuzet od odredbi?

Neke odredbe na prijevoz opasnih materija se ne odnose na institucije koje za svoje potrebe obavljaju vlastitim prijevoznim sredstvima.

Tako su izuzete Oružane snage Bosne i Hercegovine koje prijevoz opasnih materija za svoje potrebe vrše prema Pravilniku o načinu pijevoza opasnih materija u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Identično se primjenjuje za međunarodne vojne saveze, odnosno međunarodne vojne organizacije ili oružane snage drugih država, koji su ugovorom vezani sa Bosnom i Hercegovinom.

Također, policijske, sigurnosne i obavještajne strukture Bosne i Hercegovine, policijske snage organa unutrašnjih poslova Federacije i kantona te snage civilne zaštite prilikom provođenja mjera zaštite od neeksplodiranih ubojitih sredstava, izuzete su od ostalih slučajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije