Imaju "čelični želudac": Ko su "čistači" zločina i nesreća u Sarajevu i kako to rade?

2
A. Kapo
Imaju "čelični želudac": Ko su "čistači" zločina i nesreća u Sarajevu i kako to rade?
Foto: CSI Illinois / Čišćenje mjesta zločina

Brojne saobraćajne nesreće u Bosni i Hercegovini pa tako i u Sarajevu iza sebe ostavljaju 'krš i lom' - od prosutih tečnosti iz motora vozila kao što su ulje, gorivo ili tečnost za hlađenje motora pa do gomile limenih i plastičnih dijelova i krhotina od vozila.

Situacija se u mnogome komplicira kada u saobraćajnim nesrećama ima i žrtava ili ukoliko nastradaju pješaci, jer nerijetko lokve krvi, krvave maramice, krvave gaze ili krvava odjeća i slično ostanu na mjestu događaja.

Pogotovo su jezive scene na mjestima zločina i drugih krivičnih djela, kao što su brutalne tučnjave, pucnjave s ranjenim osobama, pokušaji ubistva, ubistva... Isto je i na mjestima samoubistava, nesreća prilikom pada sa velikih visina... 

Ekipa Dubioze Kolektiva pripredila show u zagrebačkom tramvaju: Pogledajte dio atmosfere

Ekipa Dubioze Kolektiva pripredila show u zagrebačkom tramvaju: Pogledajte dio atmosfere

U ovakvim i sličnim slučajevima policajci, forenzičari i tužioci, nakon što završe svoj dio posla, napuštaju poprište zločina ili nesreće pa se postavlja pitanje ko se pobrine da tragovi zločina nestanu sa asfalta, trotoara, puteva ili drugih površina?

Sklopljen ugovor

Odgovor je - KJKP Rad. Kako su iz spomenutog preduzeća kazali za portal Radiosarajevo.ba, osim za redovno čišćenje njihovi radnici su angažirani i za ove poslove za koje, ruku na srce, treba imati "čelični želudac", ali i vrijedne ruke.

KJKP Rad potpisuje ugovor sa Direkcijom za puteve i lokalnim zajednicama za održavanje saobraćajnica u ljetnom periodu, a jedna od stavki jeste i čišćenje mjesta na kojem se desila - saobraćajna nesreća.

Sve što niste znali o Pauk službi u Sarajevu: Iluzije i mitovi vozača - "padaju u vodu"

Sve što niste znali o Pauk službi u Sarajevu: Iluzije i mitovi vozača - "padaju u vodu"

"Čistimo mjesto saobraćajne nesreće ukoliko se nesreća prijavi Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) bez obzira da li je u pitanju manja materijalna šteta, a posebno ako je došlo do izljevanja tečnosti iz automobila. Dakle, izlazimo po pozivu MUP-a KS, ali je to obaveza naših službi - da očiste one saobraćajnice za koje smo zaduženi za održavanje prema operativnom planu i programu", kažu iz KJKP Rad.

Za portal Radiosarajevo.ba pojasnili su i proces čišćenja mjesta saobraćajnih nesreća.

Radnici imaju pune ruke posla

"Po izlasku na mjesto saobraćajne nesreće, kada pripadnici MUP-a KS završe uviđaj, naše ekipe pristupaju posipanju lokacije na kojoj je došlo do oticanja tečnosti iz automobila s pijeskom ili piljevinom. Nakon toga se ručno pokupe dijelovi koji su uništeni, zajedno sa pijeskom ili piljevinom koja je imala za zadatak da pokupi prosutu tečnost sa saobraćajnice.

Potom se vrši mašinsko čišćenje, a zatim dezinfekcija i pranje dijela saobraćajnice", naglašavaju iz KJKP Rad.

Iz spomenutog preduzeća potvrdili su na naš portal da budu angažovani i za čišćenje mjesta zločina i drugih oblika nesreća, ali nakon što se za to steknu i uvjeti.

"Bivamo angažovani i na čišćenju takvih lokacija prema pozivu policije ili tužioca. Kada se okončaju operativne aktivnosti na uviđaju i prikupljanju materijalnih dokaza te kada tužilac dozvoli, pristupamo mjestu zločina", navode iz KJKP Rad, te nastavljaju: 

Procedura čišćenja

"Procedura čišćenja je skoro ista kao i u situacijama sa saobraćajnim nesrećama. Međutim, razlika je što se ne koristi piljevina ni pijesak, već se vrši dezinfikovanje, ručno čišćenje i zatim pranje lokacije", precizirali su iz KJKP Rad.

Na naše pitanje da li su radnici - ako se uzme u obzir da ovakvo čišćenje se ne može porediti sa "običnim" pranjem ulica - imali određenih psihičkih ili drugih problema, iz KJKP rad su kazali "da do sada nisu imali takve zabilježene slučajeve".

"Nemamo ni poseban tim za ovakva čišćenja, već bivaju angažovani oni radnici koji se zadese u toj smjeni kada se neki nemili slučaj dogodio", zaključili su iz KJKP Rad.

U Americi od čišćenja mjesta zločina napravili siguran biznis

Čišćenje mjesta zločina razlikuje se od države do države, a posebna priča su Sjedinjene Američke Države.

Ako živite u Americi i vlasnik ste dućana u kojem je pljačkaš raznio glavu kupcu ili motela uz autocestu u kojem je meksički diler pronađen prerezanog vrata, jasno je koga ćete zvati!

Čišćenje vašeg prostora nije posao policije, već specijaliziranih kompanija kao što su "Crime Scene Cleaners". Prije četvrt stoljeća ovu kompaniju je osnovao Neal Smithers iz Oaklanda o kojem je do sada napisano na desetine tekstova.

Do današnjeg dana, biznismen je zaradio milione. Njegov neobični posao, naime, pokriva čitavu Ameriku, zemlju u kojoj krvavih ubistava, nažalost, nikad ne manjka.

Jedne prilike je rekao - "biznis sa smrću jedini je siguran biznis".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije