Hronologija COVID-19 u BiH: Koliko nam je trebalo da dođemo do 100.000 zaraženih

1
E. M.
Hronologija COVID-19 u BiH: Koliko nam je trebalo da dođemo do 100.000 zaraženih
Foto: Arhiv / Ilustracija

U Bosni i Hercegovini od početka pandemije koronavirusa zabilježeno je više od 100.000 slučajeva koronavirusa! U posljednja 24 sata pozitivnih je 743 osoba, a time ukupan broj 100.306.

Naša zemlja nalazi se na 71. mjestu liste zemalja s najviše oboljelih osoba. Primjera radi, Kina gdje se ovaj virus prvi put pojavio te kasnije proširio na cijeli svijet, do sada ima 86.701 slučajeva.

Nažalost, život s koronavirusom do sada je izgubilo 3.298 bh. građana. Broj aktivnih slučajeva je 31.719, a izliječeno je 65.289 ljudi. Od početka pandemije, testirano je 463.118 uzoraka.

Prvi slučaj

Pandemija koronavirusa proširila se na Bosnu i Hercegovinu 5. marta 2020. godine. Prvi slučaj je zabilježen u Banjoj Luci koji je bio povezan sa slučajevima pandemije u Italiji.

Zdravstveni dužnosnici bosanskogercegovačkog entiteta RS potvrdili su prvi slučaj COVID-19 u BiH. Kasnije istog dana potvrđen je i drugi slučaj. Ti su slučajevi bili otac i sin za koje se smatralo da su zarazili virusom tokom posjete Italiji koja je u prvom valu bila žarište korone.

Federacija Bosne i Hercegovine 11. marta donijela je dvosedmičnu obustavu nastave u svim školama i univerzitetimaa kako bi se spriječilo širenje virusa, što su kasnije produžili svi kantoni. Učenici više nisu išli u školu, a školska godina u BiH završena je online nastavom.

Ilustracija - undefined

Foto: Ministarstvo civilnih poslova BiH: Ilustracija

Bh. vlasti su 15. marta. vlasti zatvorile su granice za državljane zemalja najviše pogođenih koronavirusom, a 16 marta dobili smo prvu oporavljenu osobu.

Prvi slučajevi u Sarajevu potvrđeni su 20. marta.

Bosanskohercegovačke firme su efekte epidemije u Kini osjetile već ranije i to zbog blokade lanaca snabdijevanja koje su počele početkom 2020. godine. Uvoz iz Kine u januaru je bio manji za 5,17 posto, odnosno 2,4 miliona KM u odnosu na isti mjesec 2019. godine. Već tada neke manje firme, izvoznici i svi ostali koji su zavisili od specifičnih uvoznih proizvoda iz Kine, djelimično ili potpuno zaustavljaju svoju proizvodnju. Pandemija je nanijela veliku štetu bh. privredi, a otpušten je veliki broj radnika.

Brojni slučajevi u Federaciji Bosne i Hercegovine povezani su s jednim kongresom održanim u Konjicu 11. marta 2020. godine, na kojem je kompanija "Igman" iz Konjica obilježila 70 godina postojanja firme i na kojem je bilo oko 200 ljudi.

U Federaciji BiH 21.  marta uveden je policijski sat, odnosno zabrana kretanja od 20 do 5 sati.

Širom Bosne i Hercegovine kršile su se epidemiološke mjere, te smo svjedoliči brojnim korona zabavama, a u javnosti su najviše odjeknule one na kojima su bile poznate osobe poput državnog ministra Staše Košarca, pjevača Halida Bešlića, Šerifa Konjevića, i brojnih drugih, dekana Veterinarskog fakulteta Nihada Fejzića.

Zbog organiziranja korona zabave hirurg Jusuf Šabanović razriješen je dužnosti šefa Klinike za opću i abdominalnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Pojavio se u Wuhanu

Podsjetimo, koronavirus se prvi put pojavio krajem decembra 2019. u Wuhanu u kineskoj provinciji Hubei. U januaru 2020. razvila se u epidemiju u Kini  i proširila se širom svijeta.

Potaknuo ju je do tada nepoznati koronavirus. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je 11. marta globalnu pandemiju. 

Prema podacima Wordmetera, do danas je zaraženo više od 71.560.080 ljudi širom svijeta. Preminulo je više od 1.603.966 oboljelih.

Sjedinjene Američke Države najviše su se našle na udaru korone. U toj zemlji registrirano je više od 16.295.714 pozitivnih, a umrlo je više od 302.762 pacijenata.

Brojne afere

Pandemiju koronavirusa u našoj zemlji obilježile su i brojne afere koje su, u većini slučajeva, vežu s nabavkom medicinske oreme.

Najveća je svakako afera Respiratori ili Srebrena malina.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv federalnog premijera Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, te ministrice finansija Jelke Milićević, zbog nabavke medicinskih respiratora preko poljoprivredne firme "Srebrena malina", protiv čijeg vlasnika Fikreta Hodžića je također podignuta optužnica.

Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje kaznenih djela u vezi sa nabavkom stotinu medicinskih respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona KM javnog novca, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije