Grafiti u Sarajevu: Kolike su kazne za crtanje po fasadama?

4
N. Žunić
Grafiti u Sarajevu: Kolike su kazne za crtanje po fasadama?
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Grafiti u Sarajevu

Fasade u Sarajevu odlikuje veliki broj crteža i 'potpisa', sa zajedničkim nazivom - grafiti. 

Naravno, ovo nije unikatno za Sarajevo ili čak za Bosnu i Hercegovinu. Pojedini dijelovi velikih svjetskih gradova, kao što su Pariz, New York ili London, također imaju brojne natpise koji 'krase' fasade mnogih zgrada. 

Ipak, u Sarajevu je to veliki problem. Teško se može naći jedan veći dio grada u kojem nema mnogobrojnih natpisa ili crteža na fasadama zgrada. Imajući u vidu da je dobar dio starog dijela grada historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je riječ o zgradama iz Austro-ugarskog perioda, situacija se čini još gorom. 

Izetbegović pisao ministrima vanjskih poslova: 'U normalnom svijetu za ovo ne bi bilo potrebe'

Izetbegović pisao ministrima vanjskih poslova: 'U normalnom svijetu za ovo ne bi bilo potrebe'

Bilo je pokušaja da se ovaj problem, ako ne potpuno riješi, barem ublaži. Tako su pojedine opštine odlučile otvoriti dio svog teritorija za crtanje bez posljedica. Kanton Sarajevo je u maju 2022. godine otvorio parking Zetre kao legalnu grafit zonu. Tom prilikom, bosanskohercegovački reper Frenkie rekao je kako će legalne zone, poput ove, smanjiti broj grafita u drugim dijelovima grada. 

Nažalost, stanje s crtežima je apsolutno isto kao i prije više od godinu dana. Iako je pohvalno da je nešto pokušano, činjenica je da Sarajevo još ima ogroman problem s grafitima. Rješenje problema već postoji a to je - praćenje slova zakona

Grafiti u Sarajevu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Grafiti u Sarajevu

Unutar samog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, ne postoji odredba koja van zakona stavlja crtanje po fasadama. Ipak, odluka o kažnjavanju ostavljena je općinama. Sve općine koje čine grad Sarajevo (Novo Sarajevo, Stari Grad, Novi Grad i Centar) donijele su istu Odluku, koja kaže da će crtanje po fasadama i ulazima zgrada, javnim prevoznim sredstvima, spomenicima, potpornim zidovima, reklamnim panoima i sl., biti kažnjivo sa 150 do 450 KM novčane kazne. 

Ono što je interesantno jeste da je, barem u teoriji, crtanje grafita kažnjivo i po Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine. Specifično, radi se o članu 293., koji se zove Oštećenje tuđe stvari. 

"Ko ošteti, uništi ili učini neupotrebljivom tuđu stvar, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci", piše u ovom zakonu. Nije specificirano koja je novčana kazna u pitanju, ali svakako je veći problem za one koji krše zakon mogućnost da šest mjeseci provedu iza rešetaka.

Grafiti u Sarajevu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Grafiti u Sarajevu

Ipak, i s ovim zakonskim rješenjima, pošast crtanja po fasadama u Sarajevu se čini kao nerješiva enigma.

Ono što jeste urađeno, posebno na inicijativu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, je rad na renovaciji fasada u samom centru grada. Naravno, ovaj projekt nije samo urađen zbog grafita, ali čini se da je to prvi korak ka rješavanju problema.

Međutim, još jedan aspekt ovog problema jeste vandalizam sredstava javnog prevoza.

Posebno se tu misli na tramvaje, koje često 'krase' raznorazni potpisi, crteži i slično. Na ovo se mora obratiti posebna pažnja kada u Sarajevo dođu sasvim novi tramvaji. Izgledalo bi jako loše za grad, ali i za vlast KS, da ti tramvaji budu vandalizirani, imajući u vidu koliki fokus se stavio na kupovinu novih vozila i na samu rekonstrukciju tramvajskih šina. 

Grafiti kao izraz podrške osuđenim ratnim zločincima

Poseban problem, mada više van Sarajeva, s grafitima u Bosni i Hercegovini, ali i u dobrom dijelu regiona, je činjenica da se oni koriste kao izraz podrške osobama koji su osuđeni za ratne zločine i genocid. 

Tako nas 'svako malo' dočekuje vijest da je osvanuo mural Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću, zatim da su osvanuli uvredljivi grafiti upućeni jednom dijelu populacije u BiH, ili čak da su crtani nacistički simboli. 

Manjak reakcije nadležnih institucija je možda čak i gori od činjenice da ovakve pojave postoje. Poznati su mnogobrojni slučajevi iz Mostara, gdje su na različite načine - koji uključuju crtanje grafita i ispisivanje uvredljivih poruka - vandalizirana mjesta koja odaju počast partizanskom pokretu u BiH. 

U bosanskohercegovačkom entitetu RS je ogroman problem veliki broj murala ratnim zločincima. Posebno se tu misli na Ratka Mladića. Osim murala, vidljive su i nacionalističke, na nekim mjestima i šovinističke poruke upućene drugim narodima u Bosni i Hercegovini. 

Ovo je ogroman problem, ali jedan koji se još ne rješava sistemski. Upravo zbog toga se crtanje ovih uvredljivih murala, pisanje uvredljivih poruka i ozbiljan vandalizam koji se vrši širom BiH nastavlja - zato što nema odgovora nadležnih institucija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije