Građani ne plaćaju održavanje grobnih mjesta, da li ih Pokop prekopava?

S. H.
Građani ne plaćaju održavanje grobnih mjesta, da li ih Pokop prekopava?
Foto: Radiosarajevo.ba / Groblje Bare

Grobna mjesta mogu se prekopati deset godina nakon sahrane, upozorili su prije dvije godine iz KJKP "Pokopa".

KJKP „Pokop“ danas gazduje i upravlja sa devet komunalnih grobalja, naveli su za Radiosarajevo.ba iz KJKP Pokop.

"Održavanje grobnog mjesta, spomenika ili nišana na nasim grobljima je u obavezi lica koje se brine za njega, a preduzeću 'Pokop' se plaća naknada za korištenje grobnog mjesta i ona iznosi osam i pol konvertibilnih maraka na godišnjem nivou. Ova naknada je obavezna i u skladu sa Odlukom o uređivanju i održavanju gradskih grobalja. Zahvaljujući ovoj naknadi, trudimo se da groblja ostanu čista i uredna", naveli su nam.

Kada je riječ o dugovanjima na ime ove naknade ili takse, iz "Pokopa" su naveli kako su višemilionska. 

"Imamo i slučajeve gdje se niko od srodnika nije javio još od samog ukopa. S druge strane imamo i ljude koji redovno uplaćuju ovu taksu shvatajući njen značaj", rekli su za Radiosarajevo.ba.

"Za grobna mjesta za koja taksu ne plaća niko deset i više godina, moram istaći da zakonsku osnovu za prekopavanje tog grobnog mjesta imamo, i to je praksa svuda u svijetu. Odlukom o uređenju i održavanju gradskih grobalja definirano je da se grobno mjesto ili grobnica može prekopati po isteku deset godina od dana ukopa u slučaju da se grobno mjesto ili grobnica ne održava ili ne plaća naknada", naveli su iz "Pokopa" za naš portal.

Iz "Pokopa" su naveli kako se trude kako do ovog ne bi došlo, te koriste sve raspoložive mogućnosti, da na osnovu krhkih podataka koje imaju, obavijeste ljude da im se jave.

"Imajući u vidu osjetljivost i značaj ove oblasti, pozivamo telefonom, šaljemo pismene obavijesti i ovim putem molimo sve građane, nosioce prava na korištenje rezerviranih grobnih mjesta, njihove srodnike i srodnike umrlih osoba, a koje su sahranjene na našim grobljima, da se jave u neki od naših grobnih ureda, kako bi prvenstveno što preciznije upotpunili našu dokumentaciju koja je dijelom nepotpuna, s obzirom na to da nam se dugi niz godina za pojedina grobna mjesta niko nikada nije javio, niti imamo ikakve podatke ko se o njima brine", rekli su nam iz ovog poduzeća.

Kada je riječ o eksuhmacijama na grobljima, ona se najčešće rade na zahtjev građana. 

"Nije rijetkost da građani žele premjestiti posmrtne ostatke umrle osobe u novo grobno mjesto, na neko drugo groblje ili u sasvim drugi grad. Također nije rijetkost da se građani odlučuju na ekshumacije već sahranjenih umrlih osoba, a radi produbljenja grobnog mjesta i po visini osigura jedno ili dva mjesta za buduće sahranjivanje. Mi smo tu da im izađemo ususret i udovoljimo njihovim zahtjevima", naveli su iz "Pokopa".

Druga prekopavanja posmrtnih ostataka umrle osobe kod nas su prava rijetkost.

"Naime, kompletna evidencija groblja Bare ponajviše, tokom rata je uništena, i poduzimaju se sve zakonom dozvoljene i propisane mjere da se napravi evidencija slobodnih, zauzetih i rezerviranih mjesta, ali i identitet ukopanih. Dakle, ukoliko se ta druga prekopavanja posmrtnih ostataka umrle osobe dese, riječ je o grobnim mjestima koja nemaju nikakvu oznaku, koja više desetina godina niko nije održavao, te za koja se nikada niko od srodnika ili prijatelja nije pojavio kako bi se evidentirao umrli, obnovila dokumentacija i obnovile oznake tog grobnog mjesta", rekli su nam.

Takvih ekshumacija je bio sasvim mali broj, iako od ukupno blizu 130.000 grobnih mjesta, koliko ih ima, nekoliko hiljada je upitno, i za njih nemaju nikakvu dokumentaciju u "Pokopu", niti godišnju naknadu od osam i pol konvertibilnih maraka iko plaća.

"Prije nego se ekshumira tijelo umrlog, provodi se kompletna procedura i daje se dovoljno vremena da se pojavi neko od prijatelja ili srodnika umrlog. Prije proglašavanja grobnog mjesta napuštenim, upućuje se dopis o obavezi održavanja grobnog mjesta i dugovanju naknade. U slučaju da dopisi nisu uručeni srodnicima, u skladu sa Pravilnikom KJKP 'Pokop' o postavljanju pisane obavijesti na grobnom mjestu, na nadgrobni spomenik ili znak postavlja se pisana obavijest", naveli su.

Groblje Bare - undefined

Poruka na nišanima koju ostavlja KJKP "Pokop" srodnicima

Obavijesti se postavljaju prije praznika, blagdana, misa i ostalih vjerskih praznika kada se očekuje najveća posjeta grobljima. 

"Činimo sve kako bismo obavijestili posjetioce i informirali ih o potrebi rješavanja ovog problema, a s ciljem omogućavanja nastavka korištenje grobnog mjesta", rekli su nam iz ovog poduzeća.

Nakon ekshumacije, kako su nam pojasnili, posmrtni ostaci se premještaju u limeni sanduk koji na sebi ima trajno upisane podatke kojima „Pokop“ raspolaže, a koji se potom premješta u zajedničku grobnicu. Ukoliko se nekada u budućnosti pojavi neko od srodnika ili drugih zainteresiranih lica, i posmrtne ostatke umrlog želi ponovo sahraniti, upravi „Pokopa“ se podnosi pisani zahtjev.

"O ukopanim licima, te eventualnim dugovanjima na ime takse, građani sve informacije mogu dobiti u bilo kojem od naših grobnih ureda", rekli su za Radiosarajevo.ba iz KJKP "Pokop".

Podsjećamo, u augustu prošle godine Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Sarajevo (KO SDA) naveo je kako smatra potpuno neprihvatljivom praksu da se nakon deset godina iskopavaju i premještaju posmrtni ostaci umrlih osoba čije porodice ne plaćaju naknadu za grobna mjesta na gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Dodaje se, da bi se održavanje gradskog groblja i grobnih mjesta trebalo finansirati iz budžeta, te će zastupnici SDA u Skupštini Kantona Sarajevo pokrenuti inicijativu da se porodice u potpunosti oslobode te obaveze, i da se omogući trajan mir za preminule građane.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije