Govor mržnje na političkoj sceni: "Pucanj u temelje BiH"

2
Radiosarajevo.ba
Govor mržnje na političkoj sceni: "Pucanj u temelje BiH"
Screenshot / Govor mržnje na političkoj sceni

Kako se kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini 15. novembra bliži svome kraju, nervoza je, čini se, sve veća.

Dokaz tome su i sve eklatantniji primjeri jezika mržnje u javnom prostoru, kako na stranačkim skupovima, tako i na društvenim mrežama, uključujući i indirektne fizičke prijetnje.

Piše: Faruk Vele

Ono što posebno zabrinjava jesu pokušaji diskreditacije pojedinih stranačkih zvaničnika i kandidata na nacionalnoj osnovi, što se mora najoštrije osuditi i odbaciti.

Sudeći po medijskih izvještajima, ovih dana su posebno na udaru lider Naše stranke Predrag Kojović, kandidat "četvorke" za načelnika Općine Centar Srđan Mandić (Naša stranka) i Igor Stojanović, zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo...

Prijetnje po život

Mediji su tako prenijeli da je predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo i kandidat ove stranke za načelnika općine Ilidža Fikret Prevljak jučer na "najgrublji i najdirektniji način" uputio prijetnje po život Kojovića.

Naime, u obraćanju na predizbornom skupu Prevljak je govorio o stavovima Kojovića u kontekstu građanske Bosne i Hercegovine, odnosno stradanju tokom agresije na našu zemlju.

"On je taj koji zagovara građansku BiH ili je, kaže, neće biti. Ama Boga mi nisi je ti ni stvarao, a biće je dok je god ovoga naroda, dobrog, Bošnja, sa svojim dobrim komšijama. Bit će Bosne i Hercegovine, ali tebe neće biti, siguran budi", poruka je Fikreta Prevljaka u videu koji je objavljen na društvenim mrežama, prenosio je NAP.

Novinar Bakir Hadžiomerović reagirao je na društvenim mrežama, navodeći da je riječ o prijetnjama po život.

"Fikret Prevljak se na ovom zapisu obraća Peđi Kojoviću. Ovo je, inače, javna najava ubistva predsjednika Naše stranke. Policija bi morala nešto konkretno poduzeti. Da sutra ne bude da nisu znali. Toliko", napisao je Hadžiomerović.

Ugledni bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić među prvima je javno reagirao na navedene pojave na našoj političkoj sceni. Slaže se s ocjenama da je preizborna kampanja na vidjelo iznijela svu prljavštinu politike u Bosni i Hercegovini.

"Govor mržnje kojeg smo imali prilike čuti na predizbornom skupu SDA na Ilidži od Fikreta Prevljaka, kao i višednevno pisanje stranačkih botova SDA po društvenim mrežama protiv Kojovića i Mandića jeste difamiranje protukandidata koje treba eliminisati iz borbe za vlast. On je dirigovan od stranačkog vrha vlasti i zabrinjava da laž postane 'demokratizovana', što znači da svako može bez ikakvih posljedica da javno blati maltene koga god hoće", kazao je Mustafić za Radiosarajevo.ba.

Nizak nivo kulture

Profesor Ibrahim Prohić, politički analitičar i psiholog veli da postoji nekoliko temeljnih razloga koji produciraju govor mržnje.

"Prvi razlog je što u Bosni i Hercegovini postoji vrlo nizak stepen opšte, pa i političke kulture. To je glavni razlog. On, zapravo, onda generira i govor mržnje i govor koji je vrlo neprecizan, koji obiluje gramatičkim i pravopisnim greškama. Drugi razlog je što se po prvi put na ozbiljan način otvara mogućnost da SDA u Sarajevu ne bude najjača stranka. Mislim da je u tim redovima nervoza. Nervoza je, dakle, drugi generator ovog o čemu mi govorimo. Treći mogući razlog jeste što je Bosna i Hercegovina nezrelo društvo, generalno. Ovdje se susreću dvije silnice. Na dva nivoa imamo nizak nivo kulture. Na nivou političkih stranaka, odnosno njihovih reprezenata, te na nivou javnosti", govori Prohić.

Problem vidi u činjenici da akteri ove pojave neće biti kažnjeni za svoj govor mržnje, kako od institucija, ali i onih koji ih trebaju birati.

Prema riječima Mustafića, govor mržnje predstavlja "politički projekat običnog verbalnog prostakluka".

"Što se tiče SDA radikala i promotera, ovako ekstremno agresivnog diskursa, mislim da za takvo njihovo ponašanje ima više razloga. Prije svega, krajnje uprošćena vizija svijeta koja ljude dijeli na "nas" i "njih", na Bošnjake i Srbe, što odgovara trenutno obrazovnom profilu ove stranke. Govor mržnje je jedino ono što oni znaju i najbolje razumiju. Njihov destruktivni jezik je pročitan, vrlo je opasan za civilizacijsku supstancu multietničkog života Sarajeva. Treba ga krivično procesuirati i sankcionisati izbornim pravilima. Inače, to je SDA-ov nadomjestak za odsustvo pozitivnog političkog programa", zaključio je Mustafić.

Opasne posljedice

I Prohića smatra da na javnoj sceni postoje dvije teške posljedice govora mrženje na političkoj sceni.

"Jedna je atak na individualni, psihološki i politički integritet osoba. U prvom slučaju mislim na atake na dvojicu članova Naše stranke od strane SDA i njihovih botova. To je taj lični nivo.Ovdje se radi i o nečemu drugome. Nije to samo nasrtaj na lični integritet. To je nasrtaj na društveno biće Bosne i Hercegovine! Ako nam ne valja, ako društvu u Bosni i Hercegovini ne valjaju, Srđan Mandić i Peđa Kojović, pa s kime mi možemo graditi i braniti ovo društvo i državu?! To je pucanj u temelje Bosne i Hercegovine, pa ako hoćete i pravne konstitucije ove države. To je pucanj u njezinu tradiciju, njezino biće i, ponavljam, ustavnu konstituciju", rekao je Prohić.

Podsjetio je da su i Srđan Mandić i Igor Stojanović biti pripadnici Armije RBiH i da su rat proveli u opkoljenom Sarajevu, što uglavnom nisu javno isticali.

"Apsurd je da ti napadi dolaze od političkih stranaka koji se busaju u politička prsa. Decenijima i godinama se predstavljaju kao zaštitnici države, a ovim pucaju u temelje BiH", rekao je Prohić.

"Priželjkivanje smrti Izetbegoviću i Ajnadžiću"

Iz krugova bliskih SDA, pak, tvrde da govora mržnje ima i "sa druge strane", ali da se ne vide i prešućuju.

Kada je sredinom oktobra potvrđena vijest da je Bakir Izetbegović, lider SDA pozitivan na koronavirus, stigle su brojne uvrede, ismijavanje, pa i loše želje. Sličnih primjera je bilo i prije i poslije.

Ovu pojavu je na Twiteru jučer komentirao i novinar portala Faktor.ba Nedim Pobrić.

"Ako se pisanja nepoznatih internet botova interpretiraju kao stav ili napad SDA, da li su onda komentari u kojima se priželjkuje smrt od COVID-19 Izetbegoviću i Ajnadžiću (Nedžad, načelnik Općince Centar), ili u kojima se "proslavljala" smrt Bukvarevića (Salke, bivši federalni ministar) zvaničan stav SDP-a, Naše stranke ili NiP-a?", upitao je Pobrić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije