FOTO: Fakat Drama - projekat koji otvara nove mogućnosti bh. teatarskih kuća

Radiosarajevo.ba
FOTO: Fakat Drama - projekat koji otvara nove mogućnosti bh. teatarskih kuća
/ Foto: Velija Hasanbegović

Petnaestak djevojčica i dječaka uzrasta od 12 do 15 godina, iz raznih gradova BiH,  okupili su se pod okriljem sarajevskog teatra SARTR u zanimljivoj petodnevnoj teatarskoj radionici. Riječ je prvom dijelu edukativnog teatarskog projektu za djecu i mlade 'Fakat Drama', koji SARTR organizira u saradnji sa Britanskim savjetom (British Council). 

Ponukani željom da osvježe i intenziviraju kulturnu ponudu za djecu i mlade, u SARTR-u su odlučili otvoriti im prostor i način da se njihov glas čuje. Time ne samo da odgajaju novu teatarsku publiku, već i generaciju koja će biti sposobna dati kvalitetniji doprinos bh. društvu. 

„U zemlji postoji određeni broj teatara koji proizvode za mlade ljude, ali još uvijek nije aktuelno to da profesionalni teatar radi sa mladima za mlade. Tako je i nastao ovaj projekat, kao pokušaj da se kulturna scena obogati za ono što je važno – jer ovim dobijamo novu publiku i nove učesnike kulturne scene koja je esencijalna za šire društvo. Drugi ključni elemenat cijele priče je da pomognemo našim teatarskim profesionalcima da steknu iskustvo i vještine u radu s mladima. Stoga smo u British Councilu odlučili da uvežemo SARTR i  teatarsku kuću iz Velike Britanije koja ima dugogodišnje iskustvo na ovom planu, a to je Nottingham Playhouse. Naš je cilj da razvijemo i obučimo edukatore u ovoj oblasti i razvijemo projekat na prostoru cijele BiH“, izjavila je Radiosarajevo.ba direktorica Britanskog savjeta u BiH Larisa Halilović

Radionice vode istaknute mlade glumice Amila Terzimehić, Ana-Mia Milić, Irma Alimanović Alihodžić, izvršna producentica SARTR-a i flautistkinja Sabina Šabić, a kao gošće tu su i teatarske pedagoginje iz Velike Britanije Sarah Stephenson i Allie Spencer, koje više od 10 godina vode teatarski program za djecu i mlade pri teatru Nottingham Playhouse u Nottingham-u.

„S obzirom na višestoljetnu teatarsku tradiciju u Velikoj Britaniji, oni su odavno shvatili da je edukacija, i to još od malih nogu, ključni faktor u održivosti teatra kao forme. Njihove teatarske kuće se zaista trude da okupe sve dobne skupine u svojim programima, ne samo kao publiku, već i na interaktivnom principu, kroz edukacijske programe. Pojava 'youth teatra' je odavno standard u Velikoj Britaniji“, kaže naša sugovornica. 

Obogatiti ponudu za vrijeme školskih raspusta

Školski raspust je vrijeme kada ovakve višednevne radionice mogu doći do punog izražaja, te prilika za pozorišne kuće da obogate svoju ponudu. U tom smislu im se otvaraju prilike i za dodatnu zaradu. 

„U ovom trenutku teatri širom BiH se bore za svoj opstanak, a s druge strane ova vrsta aktivnosti im potencijalno otvara jedan novi finansijski model, jer mogu ponuditi dodatni sadržaj. S obzirom da se ovdje ne radi samo o teatru i performansu, već i razvoju vještina djece i mladih kao što su kritičko razmišljanje, timski rad, vještine prezentiranja, rad na sebi  - po meni je to investicija koju će mnogi prepoznati kao korisnu. Ako pokrijemo finansijsku konstrukciju samih radionica, uradili smo puno i za budućnost, jer će publika nastaviti da dolazi u teatar. Na kraju, u ovom projektu treba istaknuti i potencijalnu saradnju teatara i ostalih institucija, kako kulturnih, tako i obrazovnih“, kaže Larisa Halilović.     

Program će obuhvatati niz teatarskih radionica, a prva od njih održava se tokom ove sedmice. Mladi polaznici će kroz intenzivan i svakodnevan rad upoznati neke od pozorišnih vještina, a radit će na temu klasičnog djela – Molièreovog Tartifa. Tim povodom, gost tokom prvog dana projekta bio je i Nermin Hamzagić, redatelj predstave Tartif koja je na trekućem repertoaru Narodnog pozorišta u Sarajevu (pogledajte fotogaleriju). 

Planirano je da posljednji dan, u petak 24. januara, bude upriličena prezentacija rada na sceni koja će biti otvorena za javnost, o čemu će čitatelji portala Radiosarajevo.ba biti na vrijeme obaviješteni.

Vesna Andree Zaimović, Radiosarajevo.ba 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije