Film ukrajinskih i ruskih novinara snimljen u BiH: Molitva za mir iz Sarajeva

2
Radiosarajevo.ba
Film ukrajinskih i ruskih novinara snimljen u BiH: Molitva za mir iz Sarajeva
Foto: Prtscr / Youtube / Molitva za mir

Nagrađivani američki novinar, fotograf i sineast Brent Renaud ubijen je, a drugi je novinar ranjen hicima u nedjelju u Irpinu sjeverozapadno od Kijeva.

Ukrajina je tako postala još jedno svjetsko žarište gdje život gube novinari koji iz profesionalnih, ali i humanističkih i općeljudskih razloga dolaze kako bi izvještavali o bezumnosti rata, stradanja, ugnjetavanja ljudi, razaranja domova, bolnica, škola…

Dok iz Ukrajine stižu izvještaji o stradanju novinara mi se prisjećamo bezvremenih poruka ukrajinskih i ruskih novinara iz Beča, ali i Sarajeva koje su u organizaciji OSCE-a pohodili 2014., odnosno 2016. godine.

Regionalna inspekcija izdala upozorenje: U ovim automobilima uočeni su problemi, javite se trgovcu!

Regionalna inspekcija izdala upozorenje: U ovim automobilima uočeni su problemi, javite se trgovcu!

Naime, počevši od 2014. predstavnici Nezavisnog sindikata medija Ukrajine, Nacionalnog sindikata novinara Ukrajine i Ruskog sindikata novinara sastali su se u više navrata u Beču kako bi razgovarali o načinima poboljšanja profesionalnih standarda i sigurnosti novinara u kontekstu krize u Ukrajini i oko nje.
Njihova poruka danas je iznimno važna:

"Smatramo neprihvatljivim bilo kakvo nasilje nad novinarima koji obavljaju svoju profesionalnu dužnost, njihovo zatvaranje od strane državnih službi, kao i od strane neprofesionalnih organizacija, bez obzira na stav medija koji zastupaju", navedeno je u zajedničkom Memorandum predstavnika ruskih i ukrajinskih medijskih organizacija.

Sastanci su održani pod pokroviteljstvom Predstavnika OSCE-a za slobodu medija. Svi dokumenti, nalazi i doprinosi učesnika, zajedno s relevantnim publikacijama, objedinjeni su.

Zamišljeno je da to bude platforma za razmjenu informacija, iskustava i mišljenja o toj temi.

U februaru 2016. grupa od devet mladih novinara iz Ukrajine i Ruske Federacije došla je u Beč kako bi, također, razgovarali o profesionalnim etičkim standardima i radili zajedno na nizu projekata.

U okviru te saradnje nastao je dokumentarni film iz Sarajeva. On je rezultat je zajedničkog projekta u kojem je šest mladih novinara iz Ruske Federacije i Ukrajine učestvovalo u radionici o postkonfliktnom pomirenju u Sarajevu, osmišljenoj da pruži medijsko iskustvo u suočavanju s posljedicama sukoba. Radionicu su organizirali Ured predstavnika OSCE-a za slobodu medija, Ruski sindikat novinara, Nacionalna unija novinara Ukrajine i Mediacentar Sarajevo.

U filmu se pojavljuju prof. dr. Nerzuk Ćurak, prof. dr. Nenad Veličković, mons. Ivo Tomašević, Dalibor Kajević, prof. Ahmet Alibašić, zanatlija Haris Liho, unuka Josipa Broza Tita, Svetlana Broz, logoraši Tarik Rizvanović, Janko Samouković, Krešimir Primorac, rahm. Zilha Šeta, draga Tetka Zilha, Dina Papo, Alma Aganspahić i drugi.

Portal Radiosarajevo.ba objavljuje film ukrajinskih i ruskih novinara, kao nadu i poruku mira iz Sarajeva, kako bi prestalo ubijanje ljudi, novinara i bezumno razaranje…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije