Evo šta je rudnik Rio Tinta ostavio u Papui Novoj Gvineji. Rijeka je i danas zelene boje

3
Radiosarajevo.ba
Evo šta je rudnik Rio Tinta ostavio u Papui Novoj Gvineji. Rijeka je i danas zelene boje
Foto: ACT Balkans / Evo šta je rudnik Rio Tinta ostavio u Papui Novoj Gvineji

Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT objavila je u srijedu, 14. augusta, nekoliko video fotografija i videa o tome kakve posljedice je u rudniku Rio Tinta u Papua Novoj Gvineji ostavilo rudarenje metala.

Podsjetili su da je Panguna nekada bila jedan od najvećih svjetskih rudnika bakra i zlata.

“Rudarstvo je generisalo skoro dvije milijarde američkih dolara prihoda za Rio Tinto i Vladu Papue Nove Gvineje do 1989. godine, kada je ustanak lokalnog stanovništva protiv ekološkog uništenja uzrokovanog rudnikom, i nepravde u raspodjeli profita – manje od 1% profita rudnika išlo je u regiju Bougainvilleu, što je prisililo Rio Tinto na zatvaranje rudnika.

Goran Navojec za Radiosarajevo.ba: Znate li zašto me Danis Tanović ponovo zvao da mu glumim u filmu?

Goran Navojec za Radiosarajevo.ba: Znate li zašto me Danis Tanović ponovo zvao da mu glumim u filmu?

Zbog toga je Vlada Papue Nove Gvineje poslala trupe protiv vlastitih građana kako bi ponovno pokrenula strani rudnik, što je izazvalo desetogodišnji građanski rat koji je doveo do smrti čak 20.000 ljudi”, naveli su iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT. 

Kako dalje kažu, Rio Tinto se povukao iz rudnika, potpuno izbjegavajući troškove čišćenja.

“Tek trideset i dvije godine nakon što su napustili ostrvo Bougainville, Rio Tinto je obećao da će finansirati nezavisnu procjenu kontinuirane ekološke štete uzrokovane njegovim rudnikom Panguna. Rio Tinto se obavezao da će finansirati “procjenu utjecaja na okoliš i ljudska prava” nakon službene žalbe koju je podnijelo 156 stanovnika lokalnih zajednica nizvodno od rudnika, koji tvrde da više od milijardu tona rudarskog otpada bačenog u deltu rijeke Kawerong-Jaba nastavlja da uzrokuje katastrofalne ekološke štete i ugrožava njihove živote i egzistenciju”, dodali su iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT.

Posted by Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT on Wednesday, August 14, 2024

"Zastupnica Bougainvillea Theonila Matbob, čija izborna jedinica uključuje Pangunu i čiji je otac ubijen u građanskom ratu na Bougainvilleu, rekla je da je potrebno hitno istražiti ekološke probleme uzrokovane rudnikom.

Rudnik bakra i zlata Panguna na ostrvu Bougainville je bio u većinskom vlasništvu britansko-australske rudarske kompanije, ali 2016. godine Rio Tinto se povukao iz rudnika, ostavljajući iza sebe više od milijardu tona rudarskog otpada.

Neretva zavijena u crno: Mrtvi rakovi i ribe najava početka kraja božanske rijeke kakvu poznajemo?

Neretva zavijena u crno: Mrtvi rakovi i ribe najava početka kraja božanske rijeke kakvu poznajemo?

Zajednice u sjeni propadajućeg rudnika sada su prisiljene živjeti s rijekama i izvorima vode zagađenim bakrom, šumama poplavljenim rudarskim otpadom i ozbiljnim zdravstvenim problemima uzrokovanim zagađenjem.

Korporacijama ne bi trebalo biti dopušteno da ugrožavaju živote ljudi u ime profita. Nećete ovdje kopati”, naveli su u objavi su iz Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT.

Upravo kompanija Rio Tinto bi u Srbiji trebala raditi na projektu iskopavanja litijuma kojeg Srbija ima mnogo u dolini rijeke Jadar. Zbog ovih najava širom Srbije sedmicama se održavaju protesti građana koji su zabrinuti za ekološke posljedice iskopavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije