Dvadeseta kostajnička Kestenijada: Najtraženiji pečeni kesten

Anadolija
Dvadeseta kostajnička Kestenijada: Najtraženiji pečeni kesten
U Kostajnici je održana dvadeseta jubilarna "Kestenijada", po kojoj je ova mala pogranična općina i prepoznatljiva.

U centru grada kuhalo se šezdeset kotlića, a mnogobrojni štandovi sa slanim i slatkim delicijama mamilo je prolaznike na degustaciju. Najtraženiji je ipak bio pečeni kesten koji se dijelio besplatno, a mnogi građani iz susjedne Hrvatske i ostatka BiH došli su danas u Kostajnicu kako bi uživali u slasnom kestenju. 

Kostajničani kažu s ponosom da je ovo jedinstvena manifestacija, a poznato je da na brdu Balj i Pastirevo iznad Kostajnice preovlađuju šume pitomog kestena. Cilj ovakve manifestacije je prije svega afirmacija kestena u smislu njegove konzumacije kao prirodnog proizvoda, ali je i jedan od načina njegove turističke valorizacije, poručuju iz općinske uprave.

Mnogi su i po nekoliko puta stajali u dugačkim redovima, kako bi dobili još kestena. Širio se i miris kotlića, a danas je kuhano njih šezdeset.

Kuhala su ih razna udruženja, od lovačkih, do udruženja žena, a najinteresantniji mnogima su bila djeca iz Kostajnice, koja su se danas svojski potrudila da skuhaju kvalitetan paprikaš.

Jedna od učesnica manifestacije Jelena Jaćimović-Janjetović kaže za A da je zajedno s tridesetak žena radila i spremala proizvode i to mnoge od kestena.

Najveću pažnju privukao je stroj odnosno mašina za pečenje i guljenje kestena, a konstruisao je Husein Ičanović iz Bužima.

"Dugi niz godina se bavim otkupom i preradom kestena i došao sam na ideju da potrošačima ponudim kesten u izvornom obliku. Pet godina sam pravio ovu mašinu, a pet kilograma kestena se ispeče u ovoj mašini za pet minuta", rekao je Ičanović.

O ljepoti ove manifestacije govorio je i ministar trgovine i turizma bh. entiteta Republika Srpska Predrag Gluhaković, koje je i pokrovitelj događaja.

"Ovu manifestaciju treba zadržati i unaprijediti i treba zajedno s lokalnom zajednicom naći mogućnost da se od kestena napravi pravi proizvod", rekao je Gluhaković.

Da je manifestacija najuspješnija i najposjećenija do sada potvrdio je i načelnik općine Drago Bundalo, koji je istakao da se lokalna vlast zajedno sa turističkom organizacijom trudi da svake godine uvede neke nove sadržaje.

"Imamo ovdje u Kostajnici preduzeće koje pakuje lješnjake, orahe i proizvode od kestena. Imamo i pčelare koji proizvode kestenov med, koji je veoma cijenjen na tržištu", istakao je Bundalo.

Direktorica Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović rekla je da nigdje u ovom entitetu nema manje općine, a veće manifestacije.

"Svi su uključeni, od najmlađih do najstarijih i sadržaji su sve bogatiji. Svake godine je takođe sve više izlagača što nas raduje", rekla je Jovanović.

Kostajnicu su danas posjetili ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić, ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, načelnici susjednih općina, te općina iz Hrvatske i Federacije BiH.

Organizatori "Kestenijade" su općina Kostajnica i Turistička organizacija Kostajnica, a generalni pokrovitelj je Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

Kostajnica je općina koja je u doba Rimljana i dobila ime po kestenu, a izvorno je njen naziv Kastea-Kostajnica. Ovdje se uzgaja i posebna sorta kestena, marun, od kojeg se pravi čak 16 vrsta kesten-pirea i drugih poslastica. Uz veselo pucketanje kestena mnogi su zaigrali i kolo. Kažu ovo je jedan dan u godini kada se svi druže s veseljem, pa zato upravo na "Kestenijadi" udare brigu na veselje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije